Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Landeninformatie Nepal - Forum Wereldfietser

Landeninformatie Nepal

Fietsen in Nepal

Algemene informatie
Bevolking en taal
Overnachten
Eten en drinken
Gezondheid en veiligheid
Andere wetenswaardigheden


Informatie speciaal voor fietsers
Het beste fietsseizoen
Wegen en verkeer
Onderdelen en reparatie
Vervoer
Fietsroutes


Informatiebronnen
Kaarten
Reisgidsen
Boeken
Verhalen van fietsers
Organisaties
Internetsites

Afbeelding
Foto: Marc 'Whisky' Steigenga.
Landeninfo schreef:Beste fietsseizoen

• Maart/april is een goede tijd.
• Oktober en november zijn ook uitstekende maanden om in Nepal te zijn. In de bergen is het wel erg koud na zonsondergang. Slaapzak en fleecetrui zijn dan nodig. In het Chitwanpark is het juist weer heet, klammig.
• De moesson is van mei tot september en is erg nat. Slechte wegen worden modderpoelen. In Pokhara kun je dan wildwater-mtb-en. Het is dan ook erg warm.
• In de periode december - februari kan het erg koud zijn.
Ik ben afgelopen september geweest, weinig regen gehad (de kathmandu vallei heeft in september meer regen dan de rest van het land schijnbaar) en heel weinig toeristen !! aanrader !! wel warm idd.
Ook de lokale gidsen zeggen dat september een goede maand is.
Toen ik eind september terug kwam in Kathmandu schrok ik van de massa toeristen en hoe opdringerig de mensen opeens waren geworden (begin seizoen).
Landeninfo schreef:Wegen, verkeer, bewegwijzering

Wegen
• De kwaliteit van de wegen varieert behoorlijk. De doorgaande wegen rond Kathmandu zijn goed geasfalteerd, net als naar het zuiden (Chitwan park). Alle wegen die op de Nelles map secondary road worden genoemd zijn slecht tot zeer slecht van kwaliteit (maar ze brengen je wel langs prachtige dorpjes met aardige mensen). De trekking routes op de Nelles map zijn echte mountainbike paden, zonder mountainbike erg lastig. Tip: informeer vooraf of wegen begaanbaar zijn.

Verkeer
• Men rijdt hier links.
• Het verkeer is een verademing ten opzichte van India maar kan nog wel superchaotisch.
• Laat je niet afschrikken door de term snelwegen. Andere wegen zijn er vrijwel niet en ze zijn relatief rustig, vooral de Mahendra Highway in het zuiden.

Bewegwijzering
• Hier en daar wordt de bewegwijzering in het Engels aangegeven, iets vaker in het Nepali maar meestal helemaal niet.
Snelwegen zijn tweebaanswegen (behalve in de grote steden), vrachtverkeer is begrenst op 40 km/uur. De rest van het verkeer rijdt niet veel harder (behalve toeristentaxi's) om brandstof te besparen.

Prithivi Highway (H4) de weg tussen Kathmandu en Pokhara was in sept 08 erg druk en vrij gevaarlijk om te fietsen. Veel verkeer, auto's en motoren gaan voor je aan de kant, bussen meestal ook, maar vrachtwagens niet !
Aangezien de ene kant van de weg vaak afgrond is en de andere kant waterafvoerkanaal van 50 cm diep kun je weinig kanten op. Omgeving is prachtig. De H4 is een goed geasfalteerde weg met wat slechte stukken door landslides (die snel worden opgeruimd, inclusief asfalt).
Landeninfo schreef:Onderdelen en reparatie

• Onderdelen noch kwaliteitsbanden zijn eenvoudig verkrijgbaar. 28” banden zijn niet te vinden.
• In Kathmandu zit een goede fietswinkel, Dawn till Dusk, met veel onderdelen (en een gastenboek). Loop gewoon even binnen, maak een praatje en lees het gastenboek. Je kunt van de werkplaats gebruiken als je aan je fiets wilt sleutelen. Adres: Sonang Gurang, Thamel mall (jyatha); Shop # 43 Kathmandu.
Voor Dawn till Dusk vraag je naar Kathmandu Guesthouse, erg bekend, DtillD zit ernaast. http://www.nepalbiking.com/
DtillD organiseerd ook mountainbike trekkings rond annapurna (als ik dat had geweten....)
Landeninfo schreef:Vervoer

Voortransport
• Verschillende maatschappijen bieden indirecte vluchten aan naar Kathmandu. Informeer vooraf naar de mogelijkheden voor fietsvervoer.

Binnenlands vervoer
• Bus: De fiets kan op het dak van bussen maar als je er niet bij wil zitten is het niet aan te bevelen. Betaal voor de fiets niet meer dan voor jezelf.
Vliegtuig
zorg dat je de voorwaarden voor fietsvervoer goed kent !ik ben 2,5 uur moeten onderhandelen om mijn fiets uiteindelijk gratis mee terug te nemen. Stal je fietsdoos in een hotel in Kathmandu, want deze zijn niet verkrijgbaar.


Bus
Fiets kan op het dak van de bus, maar gebruik alleen de "tourist bus" deze neemt niet meer mensen mee dan het aantal zitplaatsen en zo blijft de bagage ook beperkt (en je fiets heel). Vraag aan degene die de bagage op de bus legt of hij niets op je fiets wil leggen.
Achteraf vragen ze wat extra's voor het vervoer ( ik heb niet meer dan rps 150 betaald - 1,5 euro)
Landeninfo schreef:Kaarten

• Nelles Map (1:500.000). Kwaliteit is prima. Voor binnendoorwegen absoluut ongeschikt. Te koop in NL.
Nelles map is waardeloos ! :) (om te fietsen)
In bookstores in Kathmandu zijn prima kaarten verkrijgbaar (Sherpa maps bijvoorbeeld) die veel beter zijn !
Landeninfo schreef:Gezondheid en veiligheid
-
Gezondheid
Voor nepal zijn de volgende vaccinaties aan te raden:
Hepatitis A
Buiktyphus
DTP
Gele koort is verplicht als je uit een land komt waar dit voorkomt.

Malaria komt niet voor in Nepal.
Kwam voor in de Terai, maar is in 1954 "erradicated". Wel DEET meenemen.

Flessenwater is veilig, buiten de grote steden wordt gefilterd+gekookt water verkocht, maar Hadex of Iodine is veiliger.
Grondwater in de Terai is ook drinkbaar.

Neem een uitgebreide first aid kit mee (bijv care plus professional) met als uitbreiding loperamide en ORS (dairree) en eventueel een antibioticakuurtje.


Nepal is een veilig land.
Dit jaar zijn voor het eerst de maoïsten aan de macht, waardoor de onrusten een stuk minder zijn.
Grensgebied met India kan onrustig zijn (stakingen/roadblocks).
Meestal is vriendelijk mensen te woord staan genoeg bij vervelende situaties, mocht dit niet helpen dan wil boos worden en stemverheffen wel eens helpen, Nepali hebben een vreemd soort ontzag voor westerlingen. Nooit fysiek worden !!
Landeninfo schreef:Reisgidsen

• In Kathmandu barst het van de boekwinkeltjes met tweedehands boeken en gidsen.
• Lonely Planet (2003) "Nepal".
• Footprint "Handbook Nepal". ISBN 0658000160. Goed bevallen.
• Kathmandu Bikes & Hikes; ISBN 9624215529. Werkelijk een fantastisch boekje voor zowel wandel- als fietstochten. Absolute aanrader. Alleen jammer dat de routebeschrijving niet geweldig is, echter verdwalen is nagenoeg onmogelijk. Om de 10 minuten zie je wel een Nepalees die je op weg helpt. In het boek staan diverse eendaagse en meerdaagse fietstochten naar bezienswaardigheden, stadjes, langs dorpen in de Kathmandu-vallei. Je fietst nagenoeg altijd over dorpjes, altijd onverhard met slecht wegdek. De wandelroutes zijn ook aan te bevelen, voor mensen die niet perse naar 4000 meter hoogte willen of kunnen wandelen.
• Guy Vancraybex (2003) "Fietsen op het dak van de wereld." Uitgegeven in eigen beheer. Het bevat het complete chronologische verhaal van start tot finish, inclusief de ervaringen rond de problematiek van de Chinese bezetting, het genieten en het afzien. Ideaal voor mensen die denken in Tibet en/of Nepal te gaan fietsen. Je kunt het boek bestellen via www.fietsenophetdakvandewereld.tk .
Staar je niet blind op lonely planet.
De hotels die in LP staan zijn drukbezocht door toeristen, daardoor duurder, maar niet altijd beter !
De prijzen die in LP staan vermeld zijn achterhaald, Nepal is duurder geworden, bezine kost 1 euro !!
Stel je budget vast, vraag rond en bekijk een kamer voordat je ja zegt.

Geld

Er zijn in bijna alle grotere steden ATM's. (Everest bank, standard chartered).
ATM's zijn vaak buiten bedrijf, probeer dan een andere. pin niet bij ATM's zonder beveiligingsman ernaast.
De Nepalese roepie is flink onderhevig aan koerswisselingen, pin kleine bedragen.
Wissel je ATM geld (meestal 1000 en 500) om bij wisselkantoren tegen kleinere coupures. In kleinere dorpen kunnen ze echt geen 1000 rps wisselen als je een flesje cola koopt.

Bij vertrek je roepies omwisselen op het vliegveld !! tegen elke gangbare valuta. Bewaar een pinbon om te mogen wisselen. De nepalese roepie is niet inwisselbaar in westerse landen.

Afdingen mag in Nepal, in de grote steden dan.
Hou het leuk, maak er een spel van met wat drama, maar probeer de mensen niet te beledigen met belachelijk lage prijzen.
Sorry, dit is niet de workshop van Dawn Till Dusk, maar de winkel.
De workshop zit zoals gezegd op
Thamel Mall, Jyatha - Shop no. 42/43 - tel. 4252446 / 4279062
mob. 9841531117. Sonam Gorung, First Nepalese mountain biker, houdt de shop draaiende. Goeie service, goede prijs, materiaal kan iets tegenvallen...

Wil ook even melden dat de wegen rond Kathmandu NIET in goede staat verkeren! Zelfs de hoofdweg vanuit Pokhara is op veel plaatsen maar voor de helft geasfalteerd (meestal in de bochten, de rest is er uit gereden door de vele zware vrachtwagens).

Klein detail toevoegen aan de Fietsroutes sectie: vanuit Hetauda naar Daman moet je 2150 hoogtemeters overbruggen! Gemiddeld stijginspercentage 5% Vroeg vertrekken dus. De pas is drie kilometer voor Daman op 2488 meter.

Verhalen van fietsers: www.tour.tk heeft ook nog enige info (uit januari 2008)

Groetjes :D