Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Surly Ogre, voor het lekkere ruige werk - Forum Wereldfietser

Surly Ogre, voor het lekkere ruige werk

In mijn hoofd zat ik al een paar jaar te azen op een vakantiefiets waarmee je ook de gebaande paden kunt verlaten. Off-road, single-tracks, mtb routes, etc. Niks mis met gebaande paden en geasfalteerde fietsroutes. Maar het is wel erg leuk om daar ook van af te kunnen wijken, of zelfs zoveel mogelijk onverhard te rijden.

Afbeelding
In december 2022 ging ik met een vriend de Ardennen en de Eiffel in: fietsen en wildkamperen. Naast stukjes Vennbahn en andere spoortrajecten reden we ook veel slechte halfverharde boswegen, stukken onverharde modderpaden en af en toe een stukje singletrack. Mijn vriend had een tweedehands Merida mtb omgebouwd met spatborden en dragers. De beste fiets die ik in de aanbieding has was mijn oude vertrouwde Koga Randonneur. Die heb ik nog wel een beetje geprepareerd door er 37mm profielbanden op te leggen in plaats van de 42mm slicks die er normaal op liggen.

Het was behelpen hoor!

Ik ging een keer op m'n plaat op een spekgladde boomwortel. Gelukkig reed ik stapvoets. En verder was het in afdalingen vooral heelhouden en niet losgaan. Dus m'n remblokjes waren aardig versleten na een paar dagen in de bagger.

Vanwege het rijden op singletracks had ik m’n lowrider tassen thuisgelaten. Die zouden maar in het hoge gras of achter stenen blijven haken. Dus alle bagage achterop. Vanwege het winterkamperen (dikke fleecetrui, overjas, regenkleding, volledige set reservekleren met veel droge sokken, dikke winterslaapzak en calorierijk eten voor meerdere dagen) was dat flink veel gewicht en volume. Ook niet ideaal dus qua gewichtsverdeling. Mijn vriend had op zijn mtb overigens wel lowriders geïnstalleerd. Dat ging zonder ongelukken, al vind ik het niet ideaal.

Maar na die paar dagen in de Ardennen had ik wel de smaak te pakken, en het besluit genomen een fiets te gaan kopen die voor het ruigere off-road werk geschikt is. Door veel op het web te snuffelen, onder andere bij de Amerikaanse website Bikepacking.com had ik mijn zinnen gezet op een Surly Ogre. Een Amerikaanse fiets die eigenlijk een compromis is tussen een trekkingfiets en een mountainbike. Ouderwets staal, ongeveerd, ruimte voor lekkere dikke banden en eindeloos veel bevestigingspunten voor al het mogelijke dat je er op wilt schroeven.

Nou zijn Surly's niet heel courant in Nederland. Slechts een enkele gespecialiseerde dealer levert ze, en buiten een clubje liefhebbers (waarvan sommigen op dit forum zitten) heeft niemand er ooit van gehoord. Dus ik was zo'n beetje aan het bedenken hoe ik dat zou gaan aanpakken: dealer zoeken in Nederland, of rechtstreeks uit de USA importeren (met pre-Trumpiaanse importtarieven)? Toen zag ik plots een advertentie op Marktplaats! Alsof er een hogere macht in het spel was! Een Surly Ogre in mijn maat en in de altijd acceptabele kleur donkerzwart. Ik ben meteen een proefrit gaan maken. En ik kwam thuis van de proefrit, met een auto vol nieuwe fiets en een grote grijns op m'n gezicht. Het was thuis nog wel even een dingetje, want het was mijn vierde fiets in de garage, die daardoor geheel onbegaanbaar werd. Maar dat is inmiddels in den minne geschikt. Dit was in januari 2023.

Afbeelding
Dit zat er achter in m'n auto: Een Surly Ogre, bouwjaar voor 2017 (toen was er een update van het model), maat XL met Rohloffnaaf en Son dynamo, uitgerust als wereldfiets: Velocity Blunt velgen. 2 inch Big Apple tourbanden, kunststof SKS spatborden en een Tubus Logo drager achterop. Breed MTB stuur met Ergon GP 5 grepen. Son edelux koplamp en achterlicht. Avid BB 7 mechanische schijfremmen.

Afbeelding
Rohloff en Avid BB7 schijfremmen.

Afbeelding
Middleburn cranckset en Chainglider kettingbeschermer

Echt wel een mooi afgemonteerde fiets dus. Alles topkwaliteit. Een stalen Santos of zoiets. Deze fiets is ooit met zorg opgebouwd vanaf een kaal frame met heel bewust uitgekozen onderdelen. Ik weet niet door wie, waarvoor en wat er met deze fiets ooit gedaan is. Maar op wat lichte gebruikssporen na, is hij in prima staat. Dus de hele wereld is hij volgens mij niet over geweest. Het was dan ook geen koopje. Maar het rekensommetje was snel gemaakt: nieuwkoop zou flink duurder uitvallen. Als ik hem zelf nieuw had gekocht was ik voor een derailleur gegaan en zonder naafdynamo, puur om de kosten wat te drukken. Maar ja, nu zat het er al op. Take it or leave it.

Dit was echter nog niet de fiets die ik voor ogen had. Daarvoor moest er nog meer in de buidel getast en gesleuteld worden. Dus wat onderdelen besteld:

Afbeelding
Surly Moloko bar

Afbeelding
Schwalbe Smart Sam 2.7 inch banden. Lekkere baggerbanden die het ook op de weg nog aardig doen.

Afbeelding
En een Brooks C17 voor de edele delen. Bij aankoop zat er een kermiszadel op. Maar dat geeft niet, want zadels zijn natuurlijk heel persoonlijk.

Afbeelding
Na montage van de nieuwe onderdelen (en demontage van een paar andere onderdelen). Dat begint erop te lijken. Ik heb er ook nog Crank Brothers platformpedalen opgezet. Maar ik ben vergeten daar een foto van te maken.

Afbeelding
De eerste proefrit op de MTB route vlak bij mij in de buurt. Met een fijne klassieke Engelse Carradice Super C zadeltas voor gereedschap, binnenbandje, boterhammen en regenjasje.

Afbeelding
Kijk, dat gaat al lekker!

Afbeelding
De volgende stap was een Pelago Medium Commuter frontrack voor de bevestiging van mijn Restrap randonneurtas.

Afbeelding
En zo zit je dan aan de setup voor lange dagtochten en creditcardtourtjes. (Of tochtjes met logeerplek.)

Maar nu kan ook het echte werk beginnen:

Afbeelding
Mijn eerste meerdaagse tocht in februari 2023. Kampeersetup met grote Carradice zadeltas (20) liter, Restrap randonneurtas (17 liter), Restrap Full Framebag (9 liter) twee Restrap Fork Bags (5 liter) en een tentje en jas achter de zadelpen. De bidons zitten aan de vork om ruimte te hebben voor de frametas. En aan de onderbuis hangt nog een brandstofflesje. Die plek is minder geschikt voor een bidon, want alles komt daar onder de bagger.

Afbeelding
En hier een andere variant zonder de Fork Bags, maar met twee Ortlieb City Frontrollers (12 liter t stuk) aan de achterdrager. Meer dan genoeg ruimte zo voor een wekenlange fietstocht.

Afbeelding
Inmiddels is het twee jaar na aanschaf, en ben ik nog steeds heel blij met m'n Surly. Ik heb er al een heel stel meerdaagse tochten op gemaakt met veel off-roadwerk in Brabant, Limburg, België (Ardennen) en Duitsland (Eiffel). En dat is echt wel leuk. Je komt met zo'n fiets op routes die voor m'n Koga Randonneur niet te fietsen zijn. En verder maak ik regelmatig de MTB routes hier in de buurt onveilig om de technische vaardigheden bij te houden. Grote sprongen en diepe drops, doe ik niet omdat ik geen vering heb en alles uit de dikke banden en het staal moet komen. Maar verder kan ie alles aan. Hij is niet supersnel of wendbaar, want hij is langer en zwaarder dan een echte MTB. Maar hij rijdt comfortabel, ook na uren in t zadel. En je kunt hem helemaal volhangen met alles wat je mee wilt nemen. Een baggertractor, een adventurebike, een Panzerfahrrad (zoals Fedor een van z'n fietsen noemt), zoiets is het.

Afbeelding
Uiteindelijk heb ik de afgelopen tijd nog maar één ding getweaked, en dat is het zadel. Ik kon niet wennen aan de Brooks C17. Na meer dan 1000km inrijden bleef ik een zere reet krijgen op dat ding. Dus toen maar vervangen door een oude vertrouwde Brooks B17, die ik gelukkig voor een mooie prijsje op Marktplaats vond. Daar kan ik dus gewoon de hele dag op blijven zitten, op een B17, geen centje pijn. Alleen jammer dat ie niet zo baggerbestendig is als de C17. Dus hij heeft wat meer aandacht en liefde nodig van het vetpotje.

Afbeelding
Zo, die is weer klaar voor de douche! :D
Dat is wat je noemt een serieuze fiets! :)

Ik heb overigens dezelfde ervaring met de Cambium. Mooi zadel, en ik heb echt geprobeerd er van te houden, maar dat is niet gelukt.
Mooie fiets, en leuk dat je er zo enthousiast over schrijft :)

Interessante bepakking-setup ook. Merk je geen nadelen van dat de tassen allemaal vrij hoog zitten, vooral als je echt zwaar bepakt bent?

Ik ben ook wel benieuwd naar dat stuur trouwens, bevalt dat? Ik ben ook op zoek naar een nieuw stuur, eentje met iets meer positiemogelijkheden :)
heel mooie fiets inderdaad.
het valt me op dat je afstand hebt genomen van de chainglider terwijl hij toch wel wat modder van je ketting weg zou kunnen houden, is daar een reden voor?
Bij mezelf heb ik ook een chainglider en daardoor is de fiets nagenoeg onderhoudsvrij, 1à2 keer per jaar druppel ik wat olie op de ketting. De extra weerstand neem ik er daardoor graag bij.
Surly Ogre altijd +1. Leuke fiets!

Moet wel zeggen dat ik bij het kijken naar de hoek van je zadel al een dove l*l krijg.... :oops: :lol:
Leuke introductie zo. Sjieke fiets ook! Gezien de gekozen componenten, misschien dat Jelle van JustPedal 'm gebouwd heeft?

Je zou als je Smart Sams versleten zijn ook eens Vittoria Mezcal kunnen proberen. Zelfde soort band maar ik vind 'm wat fijner rijden dan een Smart Sam. En tot 29x2.6 breedte verkrijgbaar, wat afhankelijk van de breedteversie van je Velocity Blunt velgen prima op je Ogre zou moeten passen.
kristiano schreef:
di 11 mar, 2025 08:56

het valt me op dat je afstand hebt genomen van de chainglider terwijl hij toch wel wat modder van je ketting weg zou kunnen houden, is daar een reden voor?
Waarschijnlijk verloren op een fraai offroad stuk, of preventief verwijderd om dat te voorkomen ;)
Dank voor alle leuke reacties!
Polariteit schreef:
di 11 mar, 2025 06:29
Interessante bepakking-setup ook. Merk je geen nadelen van dat de tassen allemaal vrij hoog zitten, vooral als je echt zwaar bepakt bent?
Nee, dat valt mee. Het is natuurlijk vergelijkbaar met een bikepacking setup. Wel doe ik de zware dingen zoveel mogelijk in de frametas, en de tent direct achter de zadelbuis op de drager. Bidons en brandstoffles zitten ook dicht bij het zwaartepunt. De extremiteiten van de fiets, i.e. de stuurtas en zadeltas vul ik zoveel mogelijk met lichte zaken als slaapzak, matje en kleding.
Het sturen gaat veel lichter en wendbaarder dan met lowriders omdat de last veel dichter op het draaipunt zit. En echt zware bepakking, tsja, ik weeg het nooit precies, maar boven de 15kg kom ik eigenlijk nooit uit. Ik neem geen laptops of cameratassen mee zoals Wereldfietsers nog wel eens willen doen. En ik ben vrij minimalistisch ingesteld. Dus ik kan hier prima off-road mee manoeuvreren. Al moet ik wel eens lopen als de singletrack paadjes te steil worden.

Overigens vind ik dat de dragers heel hoog boven de wielen zitten. Dat kwam zo uit bij de standaardmontage (de makkelijkste weg). Maar ik zit af en toe wel te denken hoe ik beide dragers op een nette en deugdelijke wijze zo'n 5 cm lager kan krijgen.
Polariteit schreef:
di 11 mar, 2025 06:29
Ik ben ook wel benieuwd naar dat stuur trouwens, bevalt dat? Ik ben ook op zoek naar een nieuw stuur, eentje met iets meer positiemogelijkheden :)
Ja, goeie vraag. Ik weet het nog zo net niet. De basishouding aan de handvatten/remmen is helemaal prima. Maar door de rempgrepen en Rohloffversteller is het aantal comfortabele handposities aan de handgrepen beperkt tot één. Bij tegenwind op de weg gebruik ik de voorgrepen wel bij wijze van ligstuur, maar dan kun je niet remmen of schakelen. Alleen geschikt voor lang rechtdoor op goed wegdek. Dus in de praktijk is het aantal verschillende handposities beperkt. Een dropbar biedt veel meer mogelijkheden.
Wat heel fijn is aan de Moloko bar is de voorste dwarsstang waar je met gemak je hele cockpit op kunt bevestigen. Ik gebruik 'm voor m'n fietscomputertje en m'n telefoonhouder, maar je kunt er ook nog andere navigatieapparatuur, koplampen, bellen, claxons en zwaailichten op monteren, mocht je dat willen. Heel praktisch.
kristiano schreef:Het valt me op dat je afstand hebt genomen van de chainglider terwijl hij toch wel wat modder van je ketting weg zou kunnen houden, is daar een reden voor?
Bij mezelf heb ik ook een chainglider en daardoor is de fiets nagenoeg onderhoudsvrij, 1à2 keer per jaar druppel ik wat olie op de ketting. De extra weerstand neem ik er daardoor graag bij.
Ja klopt. Ik ergerde me aan het voortdurende licht schurende geluid, en dat gaf mij het gevoel dat het veel weerstand oplevert. (Maar dat is dus geen feit, maar mijn associatie.) Dus ik heb hem er vrijwel meteen afgehaald. Inderdaad, het gevolg is dat ik met grote regelmaat m'n ketting sta schoon te maken en in te vetten. Maar jij bent wel blij met je chainglider, dus?
Shrek schreef:Moet wel zeggen dat ik bij het kijken naar de hoek van je zadel al een dove l*l krijg.... :oops: :lol:
:lol: :lol: Ja, daar krijg ik wel vaker opmerkingen over. Ik weet ook niet wat er mis is met mijn anatomie, maar zo zit ik lekker. Als ik het zadel horizontaler zet krijg ik het gevoel dat ik door m'n zitbotjes over het stuur geduwd wordt.
Huib2 schreef:
ma 10 mar, 2025 23:16
...een Panzerfahrrad (zoals Fedor een van z'n fietsen noemt),
En die titel mag deze ook met recht dragen gezien het gebruik - waar een dergelijke fiets ook voor bedoeld is. Mooie review en foto's (zo is hij op zijn mooist) :)

Eeeh ik zie wel beschermingstape op de plekken van je frametasbanden (wel makkelijk zo met die zwarte kleur). Heb je ooit een tank met beschermingstape gezien? ;)
non-fixie schreef:
ma 10 mar, 2025 23:50
Ik heb overigens dezelfde ervaring met de Cambium. Mooi zadel, en ik heb echt geprobeerd er van te houden, maar dat is niet gelukt.
Opvallend, dat is ook al mijn ervaring.
Fedor schreef:
di 11 mar, 2025 12:02
Eeeh ik zie wel beschermingstape op de plekken van je frametasbanden (wel makkelijk zo met die zwarte kleur). Heb je ooit een tank met beschermingstape gezien? ;)
Jawel hoor:
Afbeelding
Dit is wel een mooie Ogre zo, zeg! En hij wordt gebruikt waar ie voor gemaakt is: offroad touren! 8)
Huib2 schreef:
di 11 mar, 2025 15:32
Jawel hoor:
Afbeelding
Gezien de voorliefde voor "degelijk" op dit forum was het slechts een kwestie van tijd voordat iemand een Sherman-tank zou posten. :lol:
Rohloff en Son-naaf goed bestand tegen modder en hogedrukreiniger? Ziet er in mijn ogen wat tricky uit, maar zal wel niet zo zijn. En zeker in de bergen is een 180 mm rotor vooraan geen overbodige luxe.
Ik heb de hoorns van mijn Moloko-stuur verlengd met 2 zo'n extenders, voelt net wat beter.
Schermafbeelding 2025-03-12 om 08.12.38.png
Schermafbeelding 2025-03-12 om 08.12.38.png (101.3 KiB) 8181 keer bekeken
IMG_20240930_171908.jpg
non-fixie schreef:
di 11 mar, 2025 19:40
Gezien de voorliefde voor "degelijk" op dit forum was het slechts een kwestie van tijd voordat iemand een Sherman-tank zou posten. :lol:
Die bestaan ook in een uitvoering op twee wielen :D :
20210807_160720_klein.jpg
Naar zo'n setje extenders was ik ook op zoek. De hoorntjes van mijn Surly corner bar mogen ook iets langer. Maar een een kijkje nemen in de etalage van ome-Ali.
Sjemig, wat een tank, Ruud. Al die ingelaste driehoeken in het frame! :shock:
CarlW schreef:
wo 12 mar, 2025 08:48
Rohloff en Son-naaf goed bestand tegen modder en hogedrukreiniger?
Ik heb geen hogedrukreiniger, en meen ook te weten dat het uit den boze is die te gebruiken in de buurt van lagers en pakkingen, omdat je dan zand en vuil onbedoeld in je lagers kunt persen.
Ik maak mijn fiets altijd schoon met de tuinslang, een zachte borstel en een natte lap. En dan na het drogen liefst alles nog even opwrijven met een vettige poetsdoek.
Huib2 schreef:
di 11 mar, 2025 11:37
kristiano schreef:Het valt me op dat je afstand hebt genomen van de chainglider terwijl hij toch wel wat modder van je ketting weg zou kunnen houden, is daar een reden voor?
Bij mezelf heb ik ook een chainglider en daardoor is de fiets nagenoeg onderhoudsvrij, 1à2 keer per jaar druppel ik wat olie op de ketting. De extra weerstand neem ik er daardoor graag bij.
Ja klopt. Ik ergerde me aan het voortdurende licht schurende geluid, en dat gaf mij het gevoel dat het veel weerstand oplevert. (Maar dat is dus geen feit, maar mijn associatie.) Dus ik heb hem er vrijwel meteen afgehaald. Inderdaad, het gevolg is dat ik met grote regelmaat m'n ketting sta schoon te maken en in te vetten. Maar jij bent wel blij met je chainglider, dus?
Ik ben er wel blij. Ik snap wat je bedoelt met geluid en het idee van weerstand, maar ik vind beide zeker minder storend dan kettingonderhoud.
Maar op een sportievere fiets zou ik de chainglider waarschijnlijk ook droppen.

Mijn vrouw zou stiekem zelfs méér weerstand wensen op mijn fiets, enkele jaren geleden vond ze de kinderen+kinderkar achter mijn fiets ook perfect om het tempo wat te drukken :)
IMG_3629.JPG
Surly +1
Surly + 1
Beste fiets voor de Rallarvegen
CarlW schreef:
wo 12 mar, 2025 08:48
En zeker in de bergen is een 180 mm rotor vooraan geen overbodige luxe.
+1 voor 180mm remschijven.

PS op een Ogre kun je ook achter een 180mm schijf monteren :idea:
(Beetje schuiven met de adapter en de ringetjes)
Mooie tank! :lol:
Shrek schreef:
do 13 mar, 2025 09:45

Op een Ogre kun je ook achter een 180mm schijf monteren :idea:
(Beetje schuiven met de adapter en de ringetjes)
Heb jij dat gedaan? Anti-fading maatregel dan, met een 160 mm schijf kan ik in alle omstandigheden mijn achterwiel blokkeren.