Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Lang aanhoudende zeurende knie, specialist gezocht in NH - Forum Wereldfietser

Lang aanhoudende zeurende knie, specialist gezocht in NH

Hallo,

Ik ben 40 jaar en al 25 jaar enthousiast fietser (zowel racefietsen als Mtb), maar ik ben nieuw op dit forum.
Wat een mooie plek hier en wat is er veel kennis te vinden. Super. Ik hoop dat jullie mij wat verder kunnen helpen want ik heb een blijvende zeurende pijn/stijfheid aan mijn knie.

Deze zomer was het zo ver; eindelijk mijn eerste fietsvakantie.
Ik besloot de Santiago route te rijden en had voorgenomen om in ieder geval het eerste stuk van Haarlem tot Parijs te volbrengen. De eerste dagen waren werkelijk geweldig, de hele dag buiten, mooie ontmoetingen, mooie route...ik kwam helemaal tot rust.

Het fietsen ging mij goed af en was ook pijnvrij....tot dag 3...totaal kilometers tot dan ongeveer 250km.
Een vervelende pijn kwam vrijstel opzetten aan de binnenkant net onder mijn knieschijf, aan de linkerknie.
De rechterknie in veel mindere mate. Na het omhoogzitten van het zadel met 7/8mm heb ik de rechterknie niet meer gevoeld.

De linker knie was een ander verhaal..de dag erna tot maar gaan fietsen, maar s'avonds kon ik bijna niet met lopen met links.
Ik heb een bandage en Voltaren gekocht en gesmeerd, maar dat hielp weinig. Dwars dat ik ben heb ik 5 dagen en een kleine 500 km met pijn doorgefietst tot in Parijs. Tocht volbracht...maar achteraf niet slim..

Een maand rust gehouden, voorzichtig weer begonnen met hardlopen en fietsen maar de knie blijft een beetje zeuren.
Naar de sportfysio in de buurt geweest en advies gekregen om knie en alle spieren in boven en onderbeen te rollen icm een paar weken ibuprofen..maar de knie blijft een zeuren en stijf voelen.

In het verleden heb ik wel eens lange tourtochten van 200km of meer gedaan op de racefiets en dan had ik ook wel moeie of stijve knieën maar dat was dan max 2 dagen en niet zo vreemd misschien. Maar nu heb ik dat zelfde gevoel al na korte fietsritjes van 25km, of na een klein rondje hardlopen...en we zijn al een 4,5 maand verder.

Al met al denk ik dat het verstandig is een specialist op te zoeken die gespecialiseerd is in fiets(knie)klachten; Weten jullie of hebben jullie ervaring met iemand in de regio NH die mij hierbij kan helpen en adviseren, bij voorkeur Alkmaar-Haarlem-Amsterdam?

Ik wil niets liever dan mijn tocht richting Santiago pijnvrij vervolgen...Alvast bedankt

P.s. ik moet toegeven dat mijn voorbereiding trainingsprogramma voor de fietsvakantie bestond uit met name korte ritjes max 50km en allen zonder bepakking (20kg) was. In Belgie heb ik veel moeten afremmen en optrekken en daarna kwamen de eerste klachten. Mijn dagetappes met bagage waren ca. 100km.
Rij je met klik-pedalen? en heb je misschien een beenlengte verschil?
Al met al denk ik dat het verstandig is een specialist op te zoeken die gespecialiseerd is in fiets(knie)klachten; Weten jullie of hebben jullie ervaring met iemand in de regio NH die mij hierbij kan helpen en adviseren, bij voorkeur Alkmaar-Haarlem-Amsterdam?
Het lijkt mij verstandig deze vraag te beantwoorden en niet te starten met speculaties waar het aan zou kunnen liggen.
Accoord Bert.
Jdv: Goed dat je een specialist zoekt voor je klachten, want die zijn kennelijk best serieus geworden.
Ik heb helaas geen concrete tips. Succes.
Maar als je weer gaat fietsen wel beter afstellen en/of zorgvuldiger trainen, want met een of beiden is iets stevig mis gegaan.
Dank voor jullie reacties.

Eerste dagen fietste ik met klik-pedalen, maar daarna op gewone schonen.
Beenlengte verschil heb ik niet.

Ik hoop inderdaad in eerste instantie een goede specialist te vinden, maar als een van jullie soortgelijke ervaringen heeft en goed advies heeft is dat ook altijd goed om te horen. Bedankt
Je moet natuurlijk naar een arts, en misschien naar iemand die onderzoekt of je goed op de fiets zit.

Dat je op de racefiets geen problemen ondervond, zegt weinig. Bij de voorbereiding van een meerdaagse fietstocht in 2015 heb ik lange ritten met de racefiets gemaakt. Geen centje pijn, ook niet als het 275 kilometer was. Maar op die lange meerdaagse fietstocht ging het fout, al bleven de dag-afstanden toen vanzelfsprekend ver onder de 275 kilometer, en al zat ik op dezelfde racefiets (ik had alleen het stuur wat hoger gezet).
Het probleem was, zo bleek later, dat mijn positie op de fiets niet goed was. Als je dag in, dag uit vakantiefietst dan komen die kleine onvolmaaktheden naar boven en kunnen ze problemen veroorzaken.

Ik moet hier eerlijk bij zeggen dat ik sindsdien alle problemen die een mens tegenkomt op de fiets, verklaar door een foute fietshouding. Dat is wellicht niet correct. Maar de ervaring heeft wel indruk op me gemaakt.
Wie mag zich specialist in knieen noemen. ?
Iemand die zich focused op het kniegewricht. En iemand die het hele plaatje bekijkt, niet?

Aan elke wielrenvereniging is wel een wielrennende fysiotherapeut verbonden.
Die zeker niet is gespecialiseerd in het kniegewricht.
Maar je altijd weer gericht kan doorverwijzen.
Gelet op de tijd dat je al bezig bent zou ik de fietsafstelling of een aan fietsen gerelateerde medicus even op het tweede plan zetten en aan je huisarts een verwijzing vragen voor de orthopeed in een ziekenhuis in de buurt. Die zal waarschijnlijk een foto laten nemen en hopelijk advies kunnen geven waar je wat mee kan. Daarna kan je alle fietsgerelateerde zaken weer op pakken. Mocht je in de tussentijd toch willen fietsen, doe het dan rustig, wel bewegen, maar minimaal belasten is meestal een standaard advies.

Sterkte en hopelijk herstel.
Dit lijkt mij het beste advies.
Ik kan alleen naar uit eigen ervaring vertellen dat ik lang (maanden) gevoelig ben gebleven voor overbelasting nadat ik veel zware collen met bagage ben gaan fietsen. Ik kwam in de buurt van overbelasting. Steeds fietsen rond dat punt maakte dat het steeds beter ging.

Als ik nu grote rondjes fiets op de racer en ik voel mijn knie moet ik terug schakeken en daarna is het ook weer direct weg.

Op snelle fietsvakantie vind ik ‘infietsen’ nu belangrijk. Dus eerst wat rivieren en kanalen of meer pauzes. Na een paar dagen heb ik de bekende algehele malaise en daarna zit je lekker in het ritme. De knietjes kunnen dan ook weer even wennen. De conditie komt wel in orde, maar de spieren, gewrichten en billetjes moeten het al wel meer gewend zijn.

Als je geen verbetering merkt is het al helemaal verstandig om een (sport) fysio te zoeken. Maar als je twijfelt of je daar direct heen overleg dan met je huisarts.

Persoonlijk geloof ik niet dat een fiets ‘goed’ en ‘al het andere is fout’ afgesteld kan zijn. Je eigen gestel speelt net zo goed een rol. Het is niet allemaal maakbaar met een lederen zadel of dure handvatjes.