fietsen in zwitserland

wij willen met de fiets van bern naar geneve . Iemand ervaring mee stijl of valt het mee. En welke zijde van het meer kan je het beste fietsen?
Volgens mij heb ik die vraag hier ook gesteld. Nu ff geen tijd om te zoeken maar kijk maar even.
Het ligt er natuurlijk helemaal aan welke route je in gedachten hebt, je kan het jezelf hierbij zo lastig maken als je wilt. In Zwitserland is er weinig vlak. al lijkt me dit deel nog wel mee te vallen. Neem geen fiets met maar 7 versnellingen mee, en ook geen rollerbrakes.

Kijk voor routes eens bij Birotu.eu (account aanmaken is gratis)
https://www.biroto.eu/en/cycle-route/sw ... rt00000018
https://www.biroto.eu/en/cycle-route/sw ... rt00000182
https://www.biroto.eu/en/cycle-route/sw ... rt00001333

Hier moet je dan zelf nog knop en plakwerk doen, maar dan heb je wel een idee denk ik.
Brouter komt met een route van 184 km met 719 hoogtemeters. Dat is niet veel. Brouter produceert best goed fietbare routes vind ik. Maar je moet niet naar Zwitserland gaan als je geen helling wilt fietsen.
http://brouter.de/brouter-web/#map=11/4 ... ,46.204366
Dat is inderdaad weinig. Als je een fietsroute volgt, wordt het waarschijnlijk iets meer. Deze zomer nog fietsroute langs Lac de Neuchatel gefietst, en hoeveel vele male vlakker als de rest van de route, waren de hellingen links en rechts van de snelweg behoorlijk steil.
Bert van Sprang schreef:
ma 25 jan, 2021 12:38
Dat is inderdaad weinig. Als je een fietsroute volgt, wordt het waarschijnlijk iets meer
Ik heb de route van brouter even gedwongen langs de plaatselijk aanwezige fietsroutes en het aantal hoogtemeters gaat dan omhoog van 719 naar 973 maar de hellingen worden korter (maar groetr in aantal). De langste helling in de tocht is nog geen 75 meter. Of de route een echt Zwitserlandgevoel geeft weet ik niet. Daarvoor kun je de route naar Google Earth overbregen en een aantal streetviews bekijken. Risico is dan wel dat je fietstocht één lange déjà-vu-reis wordt.
http://brouter.de/brouter-web/#map=9/46 ... ,46.204366
Op schweizmobil.ch is alles in kaart gebracht.

Je daalt in totaal 100 meter, maar komt een paar kleine heuveltjes tegen als je via de route 8 (Aare) en 5 fietst, maar platter krijg je het niet. Misschien dat je 3 x moet lopen met een nexus versnellingsnaaf. Verder is het zo plat als een pannenkoek als je langs Nyon rijdt.
Langs route 8 kan inderdaad een kind was doen: vlak, best leuk fietsen, maar wat mij betreft wel het minst interessante stuk van Zwitserland. Wij gebruikten het als makkelijke weg om de trein naar huis te halen na een stuk van Juraroute 7 gedaan te hebben, dat is heel andere koek: prachtig mooi en ook (heel) zwaar.
Ik zou je aanraden om hier te kijken:

https://www.schweizmobil.ch/en/winter-en.html

Dan kan je op de map klikken en mountainbike/fietsen selecteren. Dan krijg je routes, ik zie dat er ook routes van Geneve naar Bern gaan. Je kan per etappe precies de info en beschrijving inzien. Ik heb deze site voor een andere route gebruikt en vond het enorm handig. In Zwitserland zijn de routes ook nog eens uitgepijld, dus je kunt makkelijk de borden volgen.
Gaanmetdiebanaan schreef:
ma 25 jan, 2021 16:34
Ik zou je aanraden om hier te kijken:
N.b. het zijn zo te zien dezelfde routes als die op brouter.de en bijvoorbeeld https://cycling.waymarkedtrails.org staan.
Of plan de route via https://map.search.ch/
Jan
Ik heb alle Zwitserse fietsroutes op de kaart staan in de app Pocket Earth, en zou gewoon een willekeurige route pakken. Dan kan de 5 + 8 zijn, maar ook enige andere van de verschillende mogelijkheden. Bv de 34 + 99. Gewoon een blauw of rood lijntje volgen.
santana schreef:
zo 24 jan, 2021 21:14
wij willen met de fiets van bern naar geneve . Iemand ervaring mee stijl of valt het mee. En welke zijde van het meer kan je het beste fietsen?
Langs het meer van Genève kan je het best aan de noordkant fietsen. Chillon, Lausanne en zo. Aan de zuidkant is er vaak schaduw van de bergen en dat is meestal nogal koud. Ben daar in 1978 geweest.
Martin E. van Doornik schreef:
do 18 feb, 2021 21:34
Langs het meer van Genève kan je het best aan de noordkant fietsen. Chillon, Lausanne en zo. Aan de zuidkant is er vaak schaduw van de bergen en dat is meestal nogal koud. Ben daar in 1978 geweest.
Tenzij je midden in een hittegolf fietst, natuurlijk.
Zwitserland heeft negen nationale fietsroutes.
Zie deze kaart: https://www.google.com/search?q=velorou ... pkJP_lX2CM
Maar daarnaast ook regionale routes en plaatselijke routes Alle routes hebben een nummer. De nationale routes hebben een cijfer, de regionale routes twee, en de plaatselijke routes drie cijfers
De alle routes zijn uitstekend bewegwijzerd, ook de afslagen naar de stations. Je kunt je GPS rustig in het Meer van Genève gooien, want die heb je niet nodig. want zo duidelijk zijn de bordjes in Zwitserland.
Zie ook: https://map.schweizmobil.ch/?lang=de&la ... &N=1189000
Langs de noord oever van Meer Van Genève loopt Fietsroute 1, de Rhôneroute. Deze begint bij de Rhônegletsjer en sluit in Genève aan op de Franse ViaRhôna. Er loopt ook een fietsroute langs de Franse oever van het mee, maar deze gaat over vrij drukke wegen.
je kunt de Zwitserse route uitstekend met elkaar combineren:
Zelf heb ik de volgende routes gevolgd:
1- de Rhône;
2 - de Rijn;
8 - de Aare;
9 - de Meren;
99 - de Herzroute van het Meer van Genève naar de Bodensee.
Daarnaast delen van andere routes.
Luc Oteman heeft een Nederlandstalige gids gemaakt Fietsen door Zwitserland https://www.recreatief-fietsen.nl/shop/ ... rland.html
Het is natuurlijk doodzonde om als je in Zwitserland gaat fietsen, vanwege het vermijden van hellingen, langs rivieren gaat fietsen. Niets mooiers als bergop en dan boven van het uitzicht aan de andere kant van de berg te genieten. Zo ben ik deze zomer vanuit het westen de Col de la Faucille in de Vogezen op gefietst. Bovengekomen had ik een goddelijk uitzicht op de gehele Alpenketen.
Inderdaad, de routes langs de rivieren en meren zijn goed voor 2 dingen:
- om tijdig de trein naar huis te halen
- om te herstellen van de zware bergen en soms slechtere weersomstandigheden
Bert van Sprang schreef:
vr 19 feb, 2021 10:19
...de Col de la Faucille in de Vogezen...
...in de Jura. Inderdaad wel een prachtig uitzicht over de Alpen, als het weer meewerkt.👍🏻


Wat ik nog niet heb gelezen hier, onafhankelijk van bergen of dalen, van bergachtig of vlak...vinden jullie Zwitserland ook niet belachelijk duur?!


Jura_TopoMap.png
Jura
Helemaal gelijk, dom, dom.
@Flix, Zwitserland is inderdaad schreeuwend duur. Met wild kamperen en opletten wat je in de supermarkt koopt kom je gelukkig wel een heel eind. Maar eerlijk gezegd moet je dat ook maar gewoon accepteren. Het is wat het is en het moet niet je geluk van het fietsen door Zwitserland in de weg staan. Het is een schitterend land.