Wim schreef:
Een heel stijve en stevige velg helpt vaak nog het beste ...
Dit is mijns inziens onjuist. De denkfout die hier gemaakt wordt is dat een zwaardere rijder de velg zwaarder zou
belasten. Dat is niet zo. Een zwaardere rijder
ontlast de velg meer!! Daarom heeft het weinig zin om de velg stijver en steviger te maken, zolang de spaken maar de goede spaakspanning hebben en het aantal spaken groot genoeg is. Een 'gewone' velg is stevig genoeg, ook voor een zwaardere rijder.
Het vergt enige uitleg in sterkteleer en in de belasting van een wiel tijdens het rijden om dit duidelijk te maken. Voor wie wat wiskunde aan kan, kan ik dit artikel aanbevelen
http://matheplanet.com/default3.html?article=1663 . De plaatjes daarin zijn ook zonder de wiskunde begrijpelijk en verhelderen mijn verhaal.
Stel je hebt een wiel wat gelijkmatig gespaakt is met de gangbare spaakspanning van 900 N in onbelaste toestand. Als dit wiel in een fiets wordt gezet met een rijder van 120 kg, en we nemen voor het gemak aan dat voorwiel en achterwiel gelijk belast worden, dan drukt op elke naaf een kracht van 600 N. De krachtsverdeling in een wiel is nu zo dat alle spaken over een hoek van ongeveer 300 graden hier weinig of niets van merken. Alleen de spaken over een hoek van 60 graden rondom het contactpunt met de weg merken deze belasting: ze worden gedeeltelijk
ontlast. Deze ontlasting heeft een soort Gauss-verdeling : de spaken die aan weerszijden op 30 graden van het contactpunt liggen merken nog weinig ; de spaken die binnen een hoek van 15 graden aan weerszijden liggen krijgen een sterke ontlasting. Als vereenvoudiging kun je aannemen: alleen spaken over een hoek van 30 graden rondom het contactpunt 'dragen' de rijderslast. Bij een wiel van 36 spaken zijn er dus maar 3 spaken die samen de 600N als ontlasting verdelen, dus ongeveer 200N ontlasting per spaak. Zou je een wiel van 24 spaken hebben, dan voelen 2 spaken die ontlasting, dus ruwwweg 300N per spaak. Deze ontlasting kan een wiel waarvan de spaken met 900N voorgespannen zijn goed hebben.
Voor de velg is er helemaal geen sprake van een zwaardere belasting. Die wordt juist door een zwaardere rijder meer ontlast!
Voor een zwaardere rijder heeft het veel zin om het aantal spaken te vergroten, bv. 36 of 40 spaken in plaats van 32, want daarmee is de kans dat spaken te sterk ontlast worden kleiner.
Natuurlijk is ook de dynamische belasting van belang, maar hiervoor geldt hetzelfde verhaal. Ook die belasting leidt tot ontlasting van enkele spaken rondom het contactpunt en van de velg.
Een naïeve wielbouwer zou op het idee kunnen komen om de spaakspanning te verhogen voor een zwaardere rijder. Dat is dan een grote fout! Daarmee vergroot je juist de belasting op de velg en met name op de spaakgaten. Velgleveranciers geven daarom een maximum spaakspanning aan, vaak 1200N. Bij veel DT Swiss velgen staat deze op de velg gedrukt. Maar waarom zou je 1200N spaakspanning aanbrengen als 900N genoeg marge geeft?
Gescheurde velgen zijn een teken van te strak aangespannen spaken en niet van te weinig spaakspanning of een te zware rijder. Bij een lage spaakspanning in combinatie met een zware rijder breken de spaken door vermoeiing; met de velg zal weinig mis gaan.
Stijvere en stevigere velgen zijn dus zinloos. In feite zijn alle gewone velgen al stijf genoeg. De vervorming van de velg bij het contactpunt met de weg is de orde van enkele tienden van millimeters. Verhalen over 'soepele velgen' zijn onzin! Als een velg 1 millimeter zou vervormen bij het contactpunt met de weg zou de spaakspanning véél te laag worden. Geen enkele normale velg die onder 900N trekspanning van 24-40 spaken staat is soepel. Alle gevoelde souplesse komt van de banden!
Waarom zijn velgen voor trekkingfietsen dan zwaarder dan voor racefietsen en veel MTB's? Dit heeft deels een technische en deels een psychologische reden. Hoe groter de diameter van de band, hoe hoger de omtrekspanning (ketelformule), hoe dikker de zijwanden moeten zijn. Ook voor de zijdelingse stabiliteit van de brede band moet het velgbed verbreed worden. Er gaat dus meer materiaal in de velg. De psychologische component is dat veel mensen weinig begrijpen van belastingen en een zwaardere velg willen hebben bij een zware bepakking. En wat de klant vraagt, dat krijgt hij.