Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Brooks zadels en nattigheid - Forum Wereldfietser

Brooks zadels en nattigheid

hoi,

Heb op mijn nieuwe Vittorio een mooi Brooks B17 zadel laten zetten. Weet dat het beter is om een Brookszadel niet nat de laten worden, maar vind het zelf meestal niet een heel groot probleem (mits goede regenkleding) om bijvoorbeeld gewoon in de regen te fietsen. Daarnaast komt het 's ochtends ook nogal eens voor dat tent en fiets door douw nat geworden zijn. Om op zo'n moment te gaan wachten met vertrek tot je zadel droog is lijkt me niet echt ideaal.

Vraag me dus af hoe anderen met een Brooks zadel dat doen. Gewoon tegen advies in toch op gaan rijden? Een regenhoesje mee? Of iets heel anders?

Alvast bedankt!

Groetjes,


Eelco
(die dit bericht ook op het forum van Lonely Planet heeft gezet, maar niet echt verwacht dat iemand zich daar aan zal storen.. :p)
Hoi,
Op een doornat Brookszadel gaan fietsen is erg slecht voor het zadel, het rekt snel en voordat je het weet is het nastellen niet meer mogelijk omdat de stelbout tekort is.
Mijn oplossing bestaat uit een plastic zak, bij droog weer onder het zadel gepropt. En als het 's nachts gaat regenen, en je hebt vergeten de zak over het zadel te doen, dan moet je inderdaad uit je tent :D
Groetjes,
Leon

Het ene Brooks zadel is het andere niet. Althans, dat is mijn ervaring. Ik heb er intussen al enkele gebruikt.
Het eerste zadel stond standaard op mijn tienerfiets. Dat was zo'n zware Raleigh met Sturmey-Archer naaf en natuurlijk het Brooks zadel. Die fiets heb ik nu al 25 jaar. Het zadel is ontelbare keren nat geworden en nat bereden. Het aantal keren dat ik het heb ingevet kan ik op ??n hand tellen. Resultaat: nog steeds een perfect passend zadel, zalig om op te rijden.
Het tweede zadel heb ik zes jaar geleden gekocht na een ellendige vakantie-ervaring op zo'n gel-dinges. (Dat onding stond toen standaard op mijn nieuwe fiets. Bij thuiskomst onmiddellijk eraf gezwierd en terug een Brooks gaan halen.) Dat Brooks zadel kende helaas niet zo'n lang leven. Zoals Leon beschrijft was op een dag de stelbout te kort. Dat een leren zadel beter niet nat wordt, daar had ik toen nog niet bij stil gestaan.
Intussen dus een derde gekocht, potje vet erbij genomen en opgepast voor de nattigheid. Tot nu toe zonder problemen. Wordt misschien vervolgd over enkele jaren.

Trouwens, nu we het toch over zadels hebben. Jullie hebben in Nederland toch ook een lederen zadel: Lepper, als ik me niet vergis. Heeft daar iemand ervaring mee? Voor- en nadelen tov Brooks? Prijzen? ........

Groeten
Geert

Prijzen van Lepper schommelen rond die van Brooks.
Het nadeel van Lepper is dat geen enkele dealer een beetje assortiment heeft. Daar komt nog bij dat Lepper zelf ook geen echt overzicht heeft wat ze maken. Erg onduidelijk dus. (alhoewel ze dit proberen te verbeteren en nu een website hebben met een gedeelte van het assortiment)

Met Brooks kun je dus makkelijker kiezen tussen verschillende modellen. Over de kwaliteit kan ik weinig zeggen.

Marco
Koop voor nog geen 5 Euro een waterdicht zadelhoesje van DrySeat (leverbaar in 5 kleuren) en het probleem van een nat zadel is de wereld uit.

Kijk anders even op http://www.dryseat.nl of http://www.dryseat.de

Nog iets goedkoper (4,20 Euro) zijn de zadelhoesjes van het Duitse Jeantex. En net zo goed waterdicht.

Zie info: http://www.jeantex.com/cgi-end/abnetsho ... =50910-rot

De goedkoopste is van Brooks zelfs, slechts 3,95 Euro. Zie info: http://www.bike4travel.nl/product_info. ... cts_id=368

Groet Pedersen
Mijnj daagse stadsfietsje is ook zo'n overjarige Raleigh met idem Brooks B66 zadel. Inmiddels zijn wel al een keer de veren gebroken, maar die heb ik kunnen vervangen. En voor het regenprobleem (of vlekkenprobleem, als het zadel net een lik vet heeft gekregen, heb ik een absoluut no-budget oplossing: ik trek er gewoon een plastic zak over!!!

Groetjes,

Astrid