Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Versleten rug - Forum Wereldfietser

Versleten rug

Tijdens onze laatste 3 maandelijkse reis, ditmaal door zuid India, moest ik regelmatig van de fiets wegens pijn in mijn rechterbeen, dit speelde vooral bij inspanning bij klimmen. Inmiddels weet ik de oorzaak, retro listhesis graad 1 op L5-S1, in Nederlands een verschoven rugwervel veroorzaakt door o.a. slijtage artrose en ouderdom (bijna 70)

Men heeft mij afgeraden om geen lange fietsreizen meer ter maken en dat is flink balen, ik was nog lang niet uitgekeken in de wereld.

Ik vroeg mij echter af of een ligfiets waarbij je rug rechter blijft, beter wordt ondersteunt en je mogelijk iets andere spiergroepen gebruikt dit lichamelijke euvel kan ondervangen.

met vriendelijke groet,
Paul Snoeij
Hallo Paul,
Wat een rottige mededeling voor je. Een ligfiets zou wellicht een betere situatie voor je rug kunnen betekenen en langer fietsen mogelijk kunnen maken want een ligfiets belast de rug heel anders. (Waarbij ik wel opmerk dat er in ligfietszitjes ook passende en niet-passende zitjes zijn)
Ik denk echter dat we in deze groep niet verder zullen komen dan "zou kunnen".
Zelfs als hier medici zijn die veel van ruggen afweten komen we niet verder want zij kennen jouw rug niet.
Je zult dus te rade moeten gaan bij een deskundige die jouw medische situatie goed kan inschatten. Wie is bv. de 'men' die jou heeft afgeraden lange reizen te maken?
Hoi Paul,

Een ligfiets kan wellicht helpen, er zijn veel mensen met allerlei beperkingen of medische klachten die niet meer op een zitfiets kunnen rijden die geholpen zijn met een ligfiets.

Er is een grote diversiteit aan modellen en zitjes. Ik zou aanraden om een keer een ligfiets testdag te bezoeken waarbij je jezelf kan laten informeten over de mogelijkheden en nog belangrijker, verschillende modellen kan uitproberen.

Je evenwicht houden op een ligfiets werkt iets anders dan op een zitfiets, maar de meeste mensen hebben dit vrij snel onder de knie. Er zijn ook driewielers, die zijn makkelijker om mee te beginnen, maar het is wel een heel andere ervaring dan fietsen. Omdat je je spieren anders gebruikt zal het in het begin wellicht tegenvallen, het duurt minimaal een paar weken voordat je jezelf helemaal op je gemak voelt op een ligfiets.
Zelf heb ik goede ervaring met een driewielige ligfiets: een door USVA in Holten aangepaste Sinner Comfort. Door een zware hernia had ik ernstige uitvalsverschijnselen: ik kon niet meer zonder steun van een rollator, later krukken, lopen en rijden op een tweewielige fiets was niet meer mogelijk. Deze fiets heeft mij enorm geholpen met de revalidatie. Ik rijdt nu weer vrolijk rond op een gewone tweewieler en zelfs pittige wandelingen gaan, ondanks een zg. klapvoet prima.

Mijn fiets had een zg. lumbaal zitje: gesloten zitje, wat wel een zweterige rug opleverde, maar wel goed steun gaf. USVA is een bedrijf dat naast ligfietsen allerlei voertuigen aanpast voor gehandicapten. Ik heb zeer goede ervaringen met dit bedrijf, leuke enthousiaste en deskundige mensen. Mijn ervaring is dat op deze manier fietsen de rug niet belast en omdat je op een driewieler zit, heel relaxt op je fiets zit. Je wordt in feite alleen moe van het fietsen zelf, niet van het zitten op de fiets. Het is inderdaad wel een heel andere manier van fietsen: het gaat minder snel, het is ook een behoorlijk zware fiets, maar met de 21 versnellingen die ik erop had zitten, kon ik alle ritten maken die ik op mijn gewone derailleurfiets (Giant Expedition) ook deed.
Een versleten of anderszins haperende rug hoeft niet het einde te betekenen van een 'fietscarrière'. Een familielid van mij had jaren geleden zo'n slechte rug, dat ze niet meer kon fietsen; ook lopend kwam ze niet veel verder dan een paar honderd meter. Zitten in een auto of trein kon ze ook niet meer. Na allerlei alternatieve therapieën die niks uithaalden, kon ze terecht bij een reguliere revalidatiecursus die wel succes had. Dat was wel 70 km van haar woonplaats. Die afstand bleek ze moeiteloos te kunnen overbruggen met een (tweewielige) ligfiets.
Ja, een versleten of haperende rug hoeft niet het einde te betekenen van een schitterende fietsreizen!

Aanpassen en dat betekend voor iedereen wat anders.
Maar ik zou kijken naar een ander zit, b.v type: mountainbike.
In mijn geval een prima zit en het ontlast je onderrug.

Blijf zoeken en trainen!

Fijne fietsreizen toegewenst,

Peter
Ook een e-bike kan een alternatief zijn. Ik heb dit jaar onderweg in Europa verscheidene fietsende 60+-stellen gesproken die dankzij de motorische ondersteuning weer met plezier uitgebreid door Europa konden fietsen.
Ik ben geen medicus, maar wel een ervaringsdeskundige zoals ze dat dan zeggen. Mijn tactiek is allereerst die geweest van de moderne fysiotherapie: blijven bewegen, en vooral veel gecontroleerd en begeleid oefenen in de fitness. Voor wat betreft het fietsen heb ik baat gehad bij brede soepele banden en een Thudbuster verende zadelpen. Maar mijn probleem was vast weer anders dan het jouwe. Mijn fysiotherapeut had overigens nog een opbeurend weetje: als je ouder wordt gaat het toch allemaal vast zitten, en doet het dus ook geen pijn meer.
En als het niet meer heel veel kilometers kunnen zijn, dan maak je toch wat minder kilometers?
Ik zou, zoals Ave Gone al schrijft, eerst overleggen met een deskundige / arts. Ligfietsers zullen al snel schrijven dat een ligfiets beter voor je rug is dan een rechtopfiets maar dat durf ik te betwijfelen. Een arts zal dat m.i. toch het beste kunnen beoordelen voor jouw situatie.

Het kan zoals in mijn geval ook omgekeerd werken. (maar ik heb een gezonde rug en misschien dat mijn ligfiets zitje niet goed bij mijn lichaam past) Ik wissel beide fietsen af en dat geeft voor mij het beste resultaat.
Dag Paul
Iets uit onze eigen ervaring. Na een zwaar auto ongeluk zag het er naar uit dat wij nooit meer zouden kunnen fietsen. Inmiddels fiets ik weer (zie www) en mijn vrouw doet het heel aardig op haar aangepaste fiets. Zeker zou ik met artsen goed overleggen, maar wij hebben ook veel gehad aan het deskundig advies van het mannetje in Haarlem, een klein fietsbedrijf gespecialiseerd in revalidatie. Mogelijk kunnen ze breder adviseren wat bij jou past. Bijgaande fiets hebben wij daar gekocht die overigens ook inklapbaar is en als kleiner pakket mogelijk ook mee kan in het vliegtuig. In de auto in ieder geval wel. En we fietsen weer samen. :D Nog geen grote afstanden samen, maar ook dat gaat komen in de komende jaren.
Als je vragen hebt, stuur me gerust een pb.

Afbeelding
Ligfiets is een erg breed begrip. Een andere houding van de rug zal zonder twijfel de klachten kunnen verminderen, maar om vervolgens een juiste ligfiets te kiezen welk de juiste houding geeft bij de individuele klacht is over het internet niet te doen.

Bespreek met je eigen arts of fysiotherapeut de houding waaraan een ligfiets zou moeten voldoen. Met name voor wat betreft kanteling bekken en kromming rug. Zoek vervolgens een fietsenmaker welk vakkundig genoeg is om daar een geschikte fiets bij te selecteren.

Een MTB zit welk Peter suggereert zou in theorie ook een uitkomst kunnen bieden. De toegenomen kyfosering van de rug bij het rijden op een MTB kan deze klachten doen verminderen. Maar de mogelijkheid bestaat goed dat dit niet de enige locatie in het lichaam is met degeneratieve verschijnselen. Een MTB zit kan dan al snel vrij gemakkelijk klachten geven m.n. in de schouders/nek/bovenrug.



Wat ik je overigens als laatste mee zou willen geven is dat het overstappen naar een ligfiets een begrijpelijke keuze is, maar uiteindelijk niets anders is dan vermijden. Het pakt het onderliggende probleem niet aan. Voor iemand welk achter de geraniums wilt zitten en dit soort klachten ziet als ouderdom welk met de gebreken komt, oké. Maar voor iemand welk nog dusdanig actief in het leven staat, voor zijn plezier op 70-jarige leeftijd landen als India doorkruist, zou ik sterk adviseren om indien je dit nog niet hebt geschikte fysiotherapeutische ondersteuning te zoeken. Door aansterken van de core spieren en houdingstherapie kan er een goede ruimte tot verbetering zijn bij dit soort klachten.
Wat vervelend dat je door gezondheidsproblemen niet meer gewoon kunt fietsen.

Maar wat een waarde wordt er gegeven aan de mening van 'een' arts (om maar te zwijgen over een fysiotherapeut). Ik denk dat er geen alinea onderzoek is geschreven naar de korte- of langetermijnseffecten van ligfietsen vs conventioneel fietsen bij "retro listhesis graad 1 op L5-S1"; klinische ervaring met dit specifieke probleem lijkt mij ook gering.

Ik denk dat je toch vooral met gezond boeren verstand en juiste begeleiding dingen moet proberen; het lijkt mij voor éénieder toch erg lastig om te voorspellen wat wel en niet gaat werken.
En niet geschoten is altijd mis.
Matthie,

Goed gezegd. Al of niet arts of FT is niet maatgevend. Beetje technisch verstand van ruggen en bewegen is wel noodzakelijk. Een enthousiasteling met een gezond boerenverstand is wie je zoekt. Waarschijnlijk van het type waarvan hierboven al voorbeelden zijn gegeven.

Succes
Behalve de ligfiets opstapdagen, zijn de 'ligfietsen' ook op de F&W beurs. Dan kan je in ieder geval proberen of er een model is wat bij je past.
Daarnaast kan je bij de meeste ligfietshandelaren een fiets huren voor langer dan een halve dag. Dan kan je echt proberen of het inderdaad een verbetering is (of niet)
Paul heeft dus last van zijn rug op de plek waar de ruggewervel overgaat in het staartbeen. Zelf ben ik door mijn rug gegaan (iets hoger) en heb naast regelmatig bezoek (nu minder dan in het begin) aan een chiropractor en oefeningen echt baat bij voldoende beweging. De beweging zorgt in mijn geval voor sterkere spieren die de boel op zijn plaats houden.

Omdat niemand hetzelfde in elkaar zit zou ik naast een specialist ook eens een bezoek brengen aan een chiropractor. Als je je nog zo jong voelt heeft het geen zin achter de geraniums te gaan zitten.

Overigens zorgt een ligfiets inderdaad voor een andere belasting van de rug en beenspieren. Echter zul je op een driewieler toch ook echt wel rug en vooral buikspieren nodig hebben om af te stappen.
Via de huisarts is een revalidatie arts (revalidatiecentrum) misschien ook een mogelijkheid.

Ik bedoel ik had niet verwacht ooit weer te fietsen en enigszins normaal en zonder stok te lopen. Wat mij betreft zijn de wonderen de wereld nog niet uit.
_Peter_ schreef: Omdat niemand hetzelfde in elkaar zit zou ik naast een specialist ook eens een bezoek brengen aan een chiropractor.
http://skepp.be/nl/gezondheid/alternati ... kende-dood
http://kloptdatwel.nl/2011/09/24/zembla ... ltherapie/
http://www.kwakzalverij.nl/1194/Zembla_ ... e_Genezers

Bij lage rugpijn zou chiropraxie soms wel baten, maar het is toch zinvol om bijzonder kritisch te zijn over deze praktijken. Op het moment dat een chiropractor - bij wijze van spreken - nog maar naar je nek of naar je kinderen kijkt is er een goede reden om snel weg te wezen.

Renaat
Hallo Paul,

Persoonlijk geloof ik niet in onmogelijkheden. Ik sluit me aan bij het verhaal van Kees Swart en Stef1.

Als oefentherapeut en fietser vraag ik me een aantal dingen af:
1 Hoe zit het met de afstelling van je fiets?
2 Hoe zit jij op je fiets?
3 Hoe ingespannen zit je op je fiets? En trap je met je benen of vanuit je rug als je aan het klimmen bent?
4 Hoe is het met de balans tussen de belasting en belastbaarheid van je rug? Ga je goed met je grenzen om of trap je er door heen?

Hier zou je misschien nog wat winstpunten kunnen boeken, voor je (ook) over een andere fiets gaat denken.
Zelf zou ik iemand van 70 jaar, met artrose en retrolisthesis nooit chiropraxie aanbevelen.

Ik zou eerst iemand zoeken om je klachten hanteerbaar te maken en je rug goed te leren gebruiken, los van het fietsen. Vervolgens iemand met een (para)medische achtergrond en verstand van fietsen naar je fietshouding en manier van fietsen (en later indien mogelijk evt klimmen) laten kijken.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen bij artrose juist erg belangrijk is, maar wel gedoseerd. En tenslotte, heel stapsgewijs met kleine stappen weer het fietsen op een gezonde manier voor je rug oppakken. Dat zal in het begin niet makkelijk zijn, maar wel een kans op succes. Ik wens je veel succes met de aanpak van je versleten rug en mogelijkerwijs het weer oppakken van je fietsreizen.
Je zou eens triggerpoint therapie kunnen overwegen. Heb ik goede ervaringen mee. Vaak is spierspanning de boosdoener. Bonne Eigenhuis en Tim van Orsouw werken in Amsterdam en kan ik aanbevelen. Stuur me een pb als je interesse hebt.