Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Nieuw: tekentest - Forum Wereldfietser

Nieuw: tekentest

Teken zijn de schrik van menig kamperende wereldfietser.
Care Plus heeft nu een test waarmee je kunt zien of een van je lichaam verwijderde teek wel besmet is of niet.

Zie het volgende persbericht

PERSBERICHT

CARE PLUS® BORRELIA BACTERIE INDICATOR: TEST ZELF DE TEEK

Almere, 20 augustus 2014 – De teek is een spinachtige die je liever op afstand houdt. Om zijn kriebelige uiterlijk, maar vooral om wat een beet te weeg kan brengen. Als kleine vampiertjes zuigen ze je bloed en kunnen daarbij virussen, bacteriën, parasieten en zelfs gif overbrengen. Het bekendste en gevaarlijkste gevolg van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Een sluimerende aandoening met mogelijk gevolgen voor de rest van je leven. Het is daarom belangrijk snel te reageren bij een beet en dankzij Care Plus® kan dat nu sneller dan ooit: met de doe-het-zelf tekentest. Hiermee check je of de volgezogen teek die je gebeten heeft, besmet is met de bacterie die Lyme veroorzaakt. Direct zekerheid, direct beginnen met de behandeling.

Teken thuistest
De Care Plus® Tick-Test is een innovatief product dat de aanpak van tekenbeten voorgoed verandert. Heeft de teek langer dan 8 uur in de huid gezeten, dan is de teek mogelijk al opgezwollen. Na de beet kun je nu zelf testen of de volgezogen teek geïnfecteerd is met de borrelia bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Lyme is een ernstige infectieziekte die chronisch van aard kan zijn en uiteindelijk kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. In Nederland is momenteel 1 op de 4 teken besmet met de borrelia bacterie. Een opvallend rode kring op de beetplek duidt op besmetting. Deze Erythema Migrans verschijnt in 35-50% van de besmettingsgevallen. Een snelle diagnose is van groot belang om de kans van slagen van de behandeling te vergroten. Dankzij de teken thuistest weet je nu meteen of de teek die jou gebeten heeft besmet is. Is het resultaat positief, dan kan je huisarts meteen beginnen met behandelen. En hoe eerder je begint met de behandeling, hoe groter de kans van slagen.
Verwijderen, testen, behandelen

Als je gebeten bent door een teek is het essentieel hem snel en veilig én in zijn geheel te verwijderen. Gebruik hiervoor een tekentang zoals de Care Plus® Tick-Remover. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen acht uur, gebeurt om de kans op besmetting te minimaliseren. Voor volgezogen teken die langer dan 8 uur in de huid hebben gezeten gebruik je de tekentest.

Als je meerdere teken bij één persoon verwijdert, kan je deze tegelijk in één test onderzoeken. Stop de teek (of teken) in het proefbuisje en voeg 4-5 druppels van de bijgeleverde vloeistof toe. Verpulver de teek met het houtstaafje. Maak de teek zorgvuldig kleiner, want de borrelia bacterie bevindt zich in de darm van de teek. Breng met de pipet 3-4 druppels aan op het testoog van de cassette, waarna de vloeistof in de richting van de testlijnen loopt. Tussen 20-30 minuten is de testuitslag af te lezen.

Een rood streepje bij de C betekent dat de test gelukt is, een rood streepje bij de T dat de teek inderdaad besmet is met de borrelia bacterie. Wij raden aan met een positief resultaat direct je huisarts te raadplegen.

Tip: Ga altijd, óók bij een negatieve uitslag van de Tick-Test, naar je huisarts als er een rode ring (Erythema Migrans) rondom de beetplek ontstaat of als je klachten krijgt. De rode plek ontstaat in 35-50% van de gevallen binnen drie weken op de beetplek. Die plek breidt zich langzaam uit, vervaagt in het midden en verdwijnt dan.
Betrouwbaarheid van de Care Plus® Tick-Test

De betrouwbaarheid van deze tekentest wordt uitgedrukt in een percentage, gebaseerd op sensitiviteit en specificiteit gegevens en op het aantal onderzochte teken. De Care Plus® Tick-Test is vernieuwd en sensitiever gemaakt, met een betrouwbaarheid van 92,99%. Deze waarde is gebaseerd op een vergelijkende studie, uitgevoerd door Universiteit Hannover in april 2014.

Prijs & verkrijgbaarheid
De Care Plus® Tick-Test is verkrijgbaar voor € 12,95 (adviesprijs, incl. BTW) bij de betere buitensportzaak, apotheek, drogist en online.
Voor meer informatie:
Care Plus Stop de Teek in 3 stappen (YouTube)
Recent nog kwamen de tekentesten van Care Plus als onbetrouwbaar in de media. Misschien zijn de testen ondertussen aangepast (en wel betrouwbaar), maar ik geloof Care Plus niet zomaar op hun woord. Een vals positief resultaat is nog geen ramp, want zal aanleiding geven tot een test bij een arts. Maar ook de bloedtesten om besmetting met Lyme vast te stellen zijn vaak onbetrouwbaar.

Vals negatieve resultaten kunnen er echter toe leiden dat een Lyme-besmetting laattijdig wordt ontdekt, met alle ernstige gevolgen vandoen. Het is dus maar de vraag waar de betrouwbaarheid van 92% op duidt. Als daar enkele procenten vals negatieve resultaten bij zitten is dat totaal onaanvaardbaar.

M.a.w. zonder bevestiging van de betrouwbaarheid van die testen door een onafhankelijke bron zou ik er niet op vertrouwen.

Renaat
Meer informatie over de oude tekentest van CarePlus en andere tekentesten:
kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragmen ... d/speel/1/

http://www.rivm.nl/Documenten_en_public ... _tekenbeet

Zowel de reactie van CarePlus op de kritiek op hun oude tekentest als o.a. de waardeloze Kruisvattest die zogezegd 94% betrouwbaar is, lijkt me een goede regen voor een grote portie wantrouwen.

Het is overigens ook belangrijk om te beseffen dat in vele andere landen Lyme maar één van de ernstige ziektes is die men kan krijgen van een tekenbeet.

Renaat
Ik zou daar geen risico meenemen en bij twijfel echt naar de arts gaan en eventueel laten inenten. Zelf heb ik al eens een idioot dure injectie in de Alpen moeten halen nadat ik door zo een beest gebeten ben. Bij mij in het dorp hier in Drenthe is een goede bekende dusdanig ziek geworden dat hij zijn verdere leven lang een dieet moet volgen en dan nog geregeld opgeknapt moet worden in het ziekenhuis.
Stekeltje schreef:Ik zou daar geen risico meenemen en bij twijfel echt naar de arts gaan en eventueel laten inenten.
Inenten? Je vergist je. Heb je het over een andere ziekte dan Lyme of wil je het slikken van antibiotica zeggen? Want inenten tegen Lyme is niet mogelijk.

Ook als je naar de arts gaat kan is het raadzaam om je goed in te lezen om er voor te zorgen dat de arts de juiste test laat doen. Niet alle gebruikte testen slagen er goed in om Lyme te detecteren en niet alle artsen zijn hiervan goed op de hoogte.

Renaat
Stekeltje schreef:Ik zou daar geen risico meenemen en bij twijfel echt naar de arts gaan en eventueel laten inenten. Zelf heb ik al eens een idioot dure injectie in de Alpen moeten halen nadat ik door zo een beest gebeten ben. Bij mij in het dorp hier in Drenthe is een goede bekende dusdanig ziek geworden dat hij zijn verdere leven lang een dieet moet volgen en dan nog geregeld opgeknapt moet worden in het ziekenhuis.
Stekeltje denkt natuurlijk meteen aan prikken :lol:
Er bestaat wel een vaccin tegen tekenencefalitis, dat is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken.

In Zweden heb ik inent bussen gezien waar mensen zich dus konden laten enten tegen deze variant.
Tegen lyme is inderdaad niet mogelijk.


http://www.ggdijsselland.nl/Reizigerszo ... ncefalitis
Marjan schreef:Er bestaat wel een vaccin tegen tekenencefalitis, dat is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken.
Klopt. Maar ook dat is een vaccin dat op voorhand moet gegeven worden en - in tegenstelling tot b.v. het vaccin tegen tetanus - geen nut meer heeft indien men reeds gebeten is.

Ik verwijs ook graag naar de uitstekende website (van een gerenommeerde instelling voor tropische geneeskunde): http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Defau ... 5&MIID=679

Renaat
Revanho schreef:Recent nog kwamen de tekentesten van Care Plus als onbetrouwbaar in de media. Misschien zijn de testen ondertussen aangepast (en wel betrouwbaar), maar ik geloof Care Plus niet zomaar op hun woord. Een vals positief resultaat is nog geen ramp, want zal aanleiding geven tot een test bij een arts. Maar ook de bloedtesten om besmetting met Lyme vast te stellen zijn vaak onbetrouwbaar.

Vals negatieve resultaten kunnen er echter toe leiden dat een Lyme-besmetting laattijdig wordt ontdekt, met alle ernstige gevolgen vandoen. Het is dus maar de vraag waar de betrouwbaarheid van 92% op duidt. Als daar enkele procenten vals negatieve resultaten bij zitten is dat totaal onaanvaardbaar.

M.a.w. zonder bevestiging van de betrouwbaarheid van die testen door een onafhankelijke bron zou ik er niet op vertrouwen.

Renaat
Je zou dat onderzoek van de universiteit van Hannover op kunnen vragen. Ik neem aan dat deze wetenschappelijke instelling betrouwbaar en onafhankelijk is.
Revanho schreef:
Stekeltje schreef:Ik zou daar geen risico meenemen en bij twijfel echt naar de arts gaan en eventueel laten inenten.
Inenten? Je vergist je. Heb je het over een andere ziekte dan Lyme of wil je het slikken van antibiotica zeggen? Want inenten tegen Lyme is niet mogelijk.

Ook als je naar de arts gaat kan is het raadzaam om je goed in te lezen om er voor te zorgen dat de arts de juiste test laat doen. Niet alle gebruikte testen slagen er goed in om Lyme te detecteren en niet alle artsen zijn hiervan goed op de hoogte.

Renaat
Ik bedoel uiteraard een prik halen bij twijfel nadat als je gebeten bent door een teek. De regio zuid-west Drenthe waar ik woon is berucht om zijn besmette teken. Ik ken meerdere mensen die dusdanig ziek zijn geworden dat ze hun verdere leven last hebben van die tekenbeten. 10-15 jaar geleden was het hier al actueel, alleen werd het vaak te laat herkend. Een maat van me is daarom meerdere keren naar Duitsland gegaan om in een ziekenhuis in Keulen behandeld te worden omdat hier de kennis (nog) niet was
Als je een teek redelijk snel verwijdert (zeg binnen een dag), is kans heeeeeel erg klein op problemen. Althans zo heb ik het altijd begrepen. Ik ben in mijn leven al tientallen keren door zo'n onbeest te grazen genomen en kwam er altijd snel achter. Kwestie van jezelf goed controleren 's avonds bij het douchen.
Een sensitiviteit van 93%.. klinkt misschien hoog voor de nietsvermoedende consument maar het is in feite een waardeloos lage waarde voor een test die helemaal niks uit sluit of aan toont.

Dat blijkt ook wel aangezien het "onderzoek" niet is gepubliceerd.

Weggegooid geld. Voor hetzelfde geld kun je 42 kuren single-dosis lyme-profylaxe kopen.
Stekeltje schreef:
Revanho schreef: Inenten? Je vergist je. Heb je het over een andere ziekte dan Lyme of wil je het slikken van antibiotica zeggen? Want inenten tegen Lyme is niet mogelijk.
Ik bedoel uiteraard een prik halen bij twijfel nadat als je gebeten bent door een teek.
'Een prik' is wel een heel vage term. Wat voor inspuiting wil je dan zeggen? Want een vaccin dat nuttig kan zijn nadat men gebeten is door een teek bestaat voor zover ik weet niet.
Antibiotica wordt misschien wel ingespoten, al is het volgens mij meer de gewoonte om het oraal toe te dienen bij een vermoeden van Lyme. Maar dat laatste weet ik niet zeker. In ieder geval is de antibioticakuur bij (het vermoeden van) Lyme een langdurige keur, dus ik kan me niet voorstellen dat men er met één prik vanaf is.

M.a.w. graag meer duidelijkheid.
perik schreef:Als je een teek redelijk snel verwijdert (zeg binnen een dag), is kans heeeeeel erg klein op problemen.
Wat Lyme betreft (en bij correcte verwijdering) klopt dit. Dit gaat echter niet op voor andere ziektes die teken (vooral in andere landen) kunnen overbrengen.

Renaat
Matthie9001 schreef:Een sensitiviteit van 93%.. klinkt misschien hoog voor de nietsvermoedende consument maar het is in feite een waardeloos lage waarde voor een test die helemaal niks uit sluit of aan toont.
Als die 7% hooguit vals positieven betreft, dan hoeft dat nog geen ramp te zijn. Met veel vals negatieven is dat levensgevaarlijk.

Renaat
Revanho schreef:
Matthie9001 schreef:Een sensitiviteit van 93%.. klinkt misschien hoog voor de nietsvermoedende consument maar het is in feite een waardeloos lage waarde voor een test die helemaal niks uit sluit of aan toont.
Als die 7% hooguit vals positieven betreft, dan hoeft dat nog geen ramp te zijn. Met veel vals negatieven is dat levensgevaarlijk.

Renaat
Sensitiviteit bereken je niet adv vals-positieven, dan heb je het over specificiteit, sensitiviteit is van belang voor het uitsluiten ('screenen'), met deze test mis je dus een heleboel teken die wél de bacterie bevatten en word je onterecht gerustgesteld (en overigens ook onterecht bang gemaakt want een geinfecteerde teek betekent niet gelijk dat de bacterie is overgebracht en ziekte veroorzaakt).

Overigens ontstaat erythema migrans volgens de literatuur in een veel hoger percentage infecties.
perik schreef:Als je een teek redelijk snel verwijdert (zeg binnen een dag), is kans heeeeeel erg klein op problemen. Althans zo heb ik het altijd begrepen.
Dat geldt voor Lyme. Het geldt NIET voor tekenencefalitis (FSME). Dat is ook de reden waarom inenting tegen FSME zo nuttig is in gebieden waar het heerst.
Als je ten oosten van NL op fietskampeervakantie gaat google dan op plaatjes FSME, dan krijg je kaartjes in beeld waar het heerst en kun je je conclusies trekken.
Matthie9001 schreef: Sensitiviteit bereken je niet adv vals-positieven, dan heb je het over specificiteit, sensitiviteit is van belang voor het uitsluiten ('screenen'), met deze test mis je dus een heleboel teken die wél de bacterie bevatten en word je onterecht gerustgesteld (en overigens ook onterecht bang gemaakt want een geinfecteerde teek betekent niet gelijk dat de bacterie is overgebracht en ziekte veroorzaakt).
Dank je voor deze aanvulling/correctie. Maar als dus - zoals jij aangeeft - er een behoorlijke kans is dat men onterecht gerustgesteld wordt, dan is die test absurd en zou ze zelf beter van de markt gehaald worden.
@ Bert Sitters
[quote] Je zou dat onderzoek van de universiteit van Hannover op kunnen vragen. Ik neem aan dat deze wetenschappelijke instelling betrouwbaar en onafhankelijk is. [quote]

Wetenschappelijke instellingen betrouwbaar en onafhankelijk? Die tijden liggen inmiddels ver achter ons. Vrijwel al het wetenschappelijk onderzoek wordt tegenwoordig 'gesponsord' en daarvoor wordt natuurlijk enige 'tegenprestatie' verwacht. En dan hebben we het nog niet eens over frauderende wetenschappers die de laatste jaren met de regelmaat van de klok worden ontmaskerd... Verder is voor zo ongeveer elke wetenschappelijke onderbouwing in deze tijd wel een instituut te vinden dat op jouw verzoek het tegendeel wil beweren...
Ik beschouw zo'n artikel van Care Plus slechts als pure reclame voor hun eigen business.