estegeman schreef:In het voorjaar ga ik voor het eerst alleen op reis. Ik ben 3 jaar geleden met een vriend gegaan en het jaar daarna met een groep van 3.
Natuurlijk is dat heel anders met baggage, koken, inkopen doen, route plannen, repareren etc. dus hoopte ik uit dit forum wat handige tips en wijsheden te vergaren.
Hartelijk dank!
Tips
Bagage:
Lees het artikel waar Wim naar verwijst. Alleen achtertassen fietst echt een stuk makkelijker dan ook nog met voortassen erbij. Op een langere reis ga je soms door gebieden met weinig bevoorradingsmogelijkheden en/of waar je veel vocht mee moet nemen; dan ontkom je niet aan voortassen. Buiten die momenten zijn voortassen niet nodig (maar sommigen prefereren ze sowieso, vanwege vaste inpakprocedures of vanwege de extra ruimte).
Koken:
Gasblikjes zijn in Europa en andere westerse landen redelijk gestandaardiseerd (uitgezonderd Frankrijk), maar heeft grote moeite bij flinke vrieskou (tenzij je een mengsel met veel propaan gebruikt). (Loodvrije) benzine is in vrijwel heel de wereld goed verkrijgbaar en werkt ook als het flink vriest, maar je moet wel even leren omgaan met die branders. Spiritus is vrijwel overal verkrijgbaar, duurt vrij lang voordat water kookt, maar brandt schoon en de branders kunnen vrij licht zijn.
Geanodiseerde aluminium pannen lijken het meest duurzaam en toch efficiënt te zijn. Afhankelijk van je kookkunsten zijn meerdere pannen prettig, of betekent alleen maar extra gewicht. Wat wel handig is, is als je je brander in de pan(nen) kan doen. Dat scheelt ruimte. Met 1 spork heb je zowel een vork als een lepel.
Inkopen:
Goed plannen, veel meer valt er niet over te zeggen. Tenzij een gouden tip nog is dat je met al je waardevolle spullen in je stuurtas je alleen die mee hoeft te nemen de winkel in, terwijl je de fiets al dan niet op slot buiten laat staan. Die fiets kun je, als je een klein kruideniertje binnengaat, aan de overkant van de straat in het zicht zetten. Dan kun je kijken of iemand ermee aan de haal gaat.
Wat voor langere trajecten zonder bevoorrading handig is, is om een zak rijst te kopen (of andere pasta), een sausje, wat kaas en groenten en wat ander lekkers. Dan iedere dag wisselend combineren voor wat variatie. Als je weer in de bewoonde wereld komt kun je wat anders eten.
Route plannen:
Waar wil je fietsen? Vind je bergachtig terrein leuk? Houd je meer van cultuur, natuur of van steden?
Repareren:
Volg een reparatiecursus van de vereniging. (Zie Activiteiten bovenin.)
Etc.:
Fiets eens mee met een activiteit van de vereniging! Dan zie je wat werkt voor de verschillende Wereldfietsers. Vele deelnemers gaan al vele jaren op diverse reizen, al dan niet voor langere tijd. Naast de trucjes krijg je ook nog eens inspiratie van de vele verhalen en van de soms zongebruinde gezichten in de winter...