Voor 2014 zit ik op het plan te broeden om voor de 2e keer in IJsland te gaan fietsen. De eerste keer, in 2010, staat me nog helder voor de geest en de liefde is al veel te lang niet meer beantwoord. Tijd voor actie dus.
Deed ik in 2010 voornamelijk het NO-deel van IJsland aan, nu is het tijd voor deel 2: Grofweg rond de Vatnajökull. Letterlijk grofweg, het binnenland is een uitdaging op vele punten. Klikkend op routes en turend naar het scherm loop ik tegen misschien wel de grootste uitdaging aan: Voedsel. Water is beter voorhanden.
Ik heb een theoretische route (rode lijn) uitgestippeld welke grofweg van Seyðisfjörður, Karahnjukar-dam, Mývatn, Askja, Eyjafjallajökull en terug via de ringweg loopt. Een deel van de route gaat dwars door het verlate binnenland waar ik vanaf Reykjahlíð 370 km lang geen voedsel kan inslaan, tot aan Landmannalaugar. Hier zou een 'shop in bus' zijn. Ik denk hier 7 dagen over te doen, +-50km per dag door verwachtte zware omstandigheden. Reserve voedsel is dan ook geen luxe. Ik ben aan het bekijken hoe ik dit het beste zou kunnen overbruggen.
Ik mag maximaal 3 kilo aan voedsel (niet vlees e.d.) invoeren vanuit Nederland. Dit ga ik ook zeker doen in de vorm van noten (zijn daar zeer duur!!!), poedermelk en gedroogd voedsel voor de avonden. Verder zal ik het een en ander moeten inkopen in de lokale supermarkt.
Mijn vraag is nu: Hoe hebben andere IJslandse fietsers het binnenland aangepakt? Wat voor voedsel te kopen en/of mee te nemen?
Deed ik in 2010 voornamelijk het NO-deel van IJsland aan, nu is het tijd voor deel 2: Grofweg rond de Vatnajökull. Letterlijk grofweg, het binnenland is een uitdaging op vele punten. Klikkend op routes en turend naar het scherm loop ik tegen misschien wel de grootste uitdaging aan: Voedsel. Water is beter voorhanden.
Ik heb een theoretische route (rode lijn) uitgestippeld welke grofweg van Seyðisfjörður, Karahnjukar-dam, Mývatn, Askja, Eyjafjallajökull en terug via de ringweg loopt. Een deel van de route gaat dwars door het verlate binnenland waar ik vanaf Reykjahlíð 370 km lang geen voedsel kan inslaan, tot aan Landmannalaugar. Hier zou een 'shop in bus' zijn. Ik denk hier 7 dagen over te doen, +-50km per dag door verwachtte zware omstandigheden. Reserve voedsel is dan ook geen luxe. Ik ben aan het bekijken hoe ik dit het beste zou kunnen overbruggen.
Ik mag maximaal 3 kilo aan voedsel (niet vlees e.d.) invoeren vanuit Nederland. Dit ga ik ook zeker doen in de vorm van noten (zijn daar zeer duur!!!), poedermelk en gedroogd voedsel voor de avonden. Verder zal ik het een en ander moeten inkopen in de lokale supermarkt.
Mijn vraag is nu: Hoe hebben andere IJslandse fietsers het binnenland aangepakt? Wat voor voedsel te kopen en/of mee te nemen?