Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Inentingen: Nodig of flauwekul? - Forum Wereldfietser

Inentingen: Nodig of flauwekul?

Hello,
Mijn naam is Romain en ik ben nieuw op dit forum, heb reeds links en rechts wat gelezen en reeds veel intressante informatie gevonden.
Ik zit toch met een vraag waar ik zelf geen antwoord op weet.

Ik ben van plan om eind 2005 een fietsreis naar Noord Thailand of Laos te maken, niet met tent, maar overnachten in hotelletjes of hetgeen ik vind ter plaatse.
Is het noodzakelijk om bepaalde inentingen of pillen te nemen (malaria ed.), om de reis tot een goed einde te brengen?

Persoonlijk hou ik helemaal niet zo van inentingen, maar als het belangrijk is dan moet het.. :cry:

Als ik naar een dokter ga, dan zal deze zeggen, ja als je geen risico wil lopen dan moet je dat en dat doen...

Wat doen jullie bij het maken van een fietsreis?

Beste Romain,

als je geen malaria-profylaxe wilt slikken, hetgeen ik mij voor kan stellen, dan kun je de volgende maatregelen nemen, waarmee je de kans verkleint op een prik van een vrouwelijke malariamug (want dat is degene die het virus overbrengt):

 Een muggenwerend middel met Deet (diethyl-m-toluamide) van bijvoorbeeld Tropi-Care. Andere merken zoals Autan hebben een veel lager percentage Deet. Smeer jezelf vlak voor zonsondergang in; dan worden malariamuggen namelijk actief. Was direct na het insmeren je handen. Deet is namelijk dermate agressief dat het bijna iedere kunststof oplost. Als je een druppel op een zonnebril of tentdoek laat vallen, brandt het materiaal weg!

 Een met permetrine geïmpregneerde klamboe. Wanneer je in je slaap tegen het gaas rolt, kan de mug je door de gaatjes heen steken. Is de klamboe geïmpregneerd, dan zal de mug door het sterke gif overlijden. Voor mensen is deze lage dosis niet giftig.

 Insectenspray en rookspiraaltjes. Spuit ruim voor het slapengaan de kamer vol met spray. Steek vlak voordat je gaat slapen een rookspiraaltje aan. Het blijft acht uur branden en de wierookachtige geur verdrijft de muggen.

 En natuurlijk bedekkende kleding om de muggen zoveel mogelijk van het lijf te houden.

Realiseer je dat je na thuiskomt je bloed kunt laten onderzoeken op de aanwezigheid van de malariaparasiet (eitjes). Deze eitjes komen eens in de drie weken uit en gaan dan door je bloedbanen circuleren. Vandaar je een profylaxe minstens drie weken na aankomst moet blijven slikken.
Overigens is het zo dan inentingen en profylaxe geen honderd procent bescherming bieden.

Wees je er van bewust dat jij als westerling de mogelijkheid hebt om profylaxe aan te schaffen. Veel mensen hebben dat niet...


Eric Schuijt

Let op, muggen die malaria overbrengen, worden al voor de zon helemaal onder is actief.
Vooral in het regen-seizoen zijn muggen actief.
Neem dus op tijd je maatregelen.
Veel openlucht-restaurants steken een anti-muggenspiraaltje aan. Als ze dat niet doen, vraag erom!
Muggen beginnen een plekje te zoeken bij je enkels en gaan vervolgens naar boven. Draag stevige witte sokken. Voor de rest veel witte kleding.
Muggen zijn dol op zweet, maar ook op lekkere geurtjes op je lijf.
Muggen houden totaal niet van airco. Een stevig draaiende fan vinden ze ook niet prettig.
Kijk of je kamer muggenvrij is en of de kamer muggendicht kan worden afgesloten. Laat zonodig even spuiten.

Voor Thailand wordt geen profilaxe tegen Malaria aanbevolen. Voor Laos wel. In de wintermaanden zijn er echter in het bergachtige noorden van Laos nauwelijks muggen. De avonden en de nachten zijn dan vrij koud.

Er worden wel prikken aanbevolen tegen o.a. hepatitus A, tetanus en overige ziektes die je onderweg kunt oplopen. Ooit had ik een prikken-fobie, maar vind de prikjes nu ontzettend meevallen.
Vraag bij de GGD of een andere specialist om een advies.

bert sitters schreef:...
Ha Bert,
Gelukkig, je bent er nog. Je zat gisteren dus niet op het strand in Sri Lanka? Ben je al weer terug in Nederland?
Leon

Ja Leon, ik ben weer thuis.
Wel een bizarre ervaring. Veel berichten over zware schade en veel slachtoffers langs de kusten van Sri Lanka. Onlangs fietste ik daar nog. Werd aangesproken door mensen. Zag de vissers in actie, de visverkopers die er met de fiets op uittrokken. Overnachtte in guesthouses vlak aan zee. Hoe is het daar nu? Wat is er nu nog van over? Hoe staat het met al die mensen die ik heb ontmoet? Hoe is het met hen die mij gastvrij ontvangen hebben?
Veel vragen, waar ik waarschijnlijk nooit antwoord op zal krijgen.

Eric: Bedankt voor je duidelijke uitleg: ik weet graag wat en hoe die beestjes lastig zijn. Dit geeft me de nodige informatie en motivatie om toch vb. pilletjes of een prik te nemen.

Bert: Hepatitus A, Tetanos, het is me wel een lijstje.. Ik ga mischien best eerst beslissen waar ik heen wil, en dan maar de inentingen (ik hou niet zo van warme witte sokken bij mooi weer :? ).
Ook bij AWOL zullen ze wel informatie hebben, ook erg bedankt voor de informatie.

Helaas voor jou worden die prikken tegen hepatitus A en tetanus etc. aanbevolen voor veel tropische bestemmingen. Witte sokken van badstof voelen 's avonds in de tropen echt niet warm aan. AWOL kan veel adviezen geven, heeft prachtige fietsroutes, weet zeer veel, maar zal je voor gezondheid in tropen ook doorverwijzen naar een specialist. In Nederland is dat meestal de GGD, de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheids Dienst. Ik neem aan dat er in Belgie een soortgelijke instantie is.

Bij ons in Belgie heet dit het Tropisch instituut voor geneeskunde (mooie naam he!).
Ik heb even op hun website gezien, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... art_id=461 , er wordt op een verzorgde manier informatie gegeven.

Ik vind daar voor mij 3 belangrijke ziektes tussen nl.
Malaria: dat zal pilletjes nemen worden
Hepatitus A: moet ik nog eens over nadenken (=informeren)
Tetanus: Daar ben ik reeds voor ingeent, en dat is nog +- 10 jaar geldig.

Voor mijn vertrek neem ik toch contact op met de huisarts ofwel het Tropisch instituut.