Ritsen hinderen helaas het 'ademen' van de stof, omdat die ook weer waterdicht getapet moeten worden. Een jas met zo min mogelijk tape en zoveel mogelijk om-het-lichaam-sluitende stof is dan het beste. Doordat er niet eerst een enorme druk opgebouwd hoeft te worden (aansluitend), 'ademt' dat een stuk beter dan een jas van hetzelfde materiaal waar ook nog een donsjack onder moet passen. Het passen van een jas is dus belangrijk, evenals een inspectie aan de binnenzijde dat er zo min mogelijk tape zit. Een anorak-versie zorgt ook voor een minder stugge voorzijde, wat ook prettig kan zijn.
Qua stoffen is niemand het eigenlijk eens met elkaar. De één vindt eVent het beste, de ander
Dry-Q Elite. Maar er zijn ook
mensen die waterdichtheid helemaal niet zo belangrijk vinden. 'Comfort' is waar het om draait, niet om 'droog' (wat, zoals je zelf al aangeeft, erg lastig te bereiken is bij fietsen).
Wat dat betreft was ik vanochtend op m'n bovenlijf blij met de combinatie die ik vandaag aan had: een Patagonia R.5-truitje op de huid (tegenwoordig heet dit Capilene 4, ook in versie met capuchon) samen met een eVent-jackje van VAUDE ("Casella eVent"). Nu maakt dit merk niet meer gebruik van eVent, maar zoals Wim al zegt schijnt Gore-Tex Active Shell (dus niet "Windstopper Active Shell", dat is niet waterdicht) ongeveer net zo goed te ademen tegenwoordig. Daarvan maakt Haglöfs een prachtige
Endo II Pull met weinig stiksels. Ook ná de behoorlijke buien van vanochtend bleef ik in deze combinatie comfortabel, ondanks het klamme aanvoelen van de buitenkant van m'n jackje. Eigenlijk is het het beste van beide theorieën: zowel de voordelen van een Pile&Pertex-jack, als de voordelen van waterdicht, winddicht en 'ademend'. Een wollen ondershirt had me onder dat jack nooit zo droog kunnen houden. Dat heb ik gisteren ook in de praktijk ondervonden door het dragen van het expeditie-ondergoed van Helly Hansen onder hetzelfde jackje. De combinatie van polypropyleen en wol van Helly Hansen's Warm-shirt werd onder het jackje beduidend klammer bij een lage luchtvochtigheidsgraad dan de polyester noppenstructuur van de Polartec Power Dry van de R.5 van Patagonia bij een luchtvochtigheid van 100%.
Bottom line is: voor eenieder is een ander systeem zijn/haar perfecte combinatie. De één heeft meer isolatie nodig, de ander meer ventilatie. Voor iemand zoals ik, die veel meer heeft aan ventilatie dóór de stof heen ('diffusie'), is het mooi de perfecte combinatie te hebben gevonden. Zelfs als je minder transpireert kun je hier je voordeel mee doen. En mocht je onverhoopt toch nat/vochtig worden omdat het te warm wordt, dan is het mooie dat er nog altijd sprake is van 'comfort' door warmte en klammigheid, en niet discomfort door nattigheid en daarmee kou.