Additionally, paste this code immediately after the opening tag: goed voor je frans: fietsen bij de buren - Forum Wereldfietser

goed voor je frans: fietsen bij de buren

een Waalse fietsvereniging
http://www.randovelo.org/fr/index.php
Mooi zeg. Ik vind het ook mooi dat ze zeggen dat hun netwerk aansluit op het Vlaamse (en Nederlandse en Duitse LF netwerken). Zelf heb ik dit jaar wel problemen gehad met die aansluitingen. Ik wilde met een Vlaamse route Brussel uit, maar binnen brussel stonden er geen bordjes. Dat begon pas buiten Brussel, maar toen had ik al heel wat extra kilometers gemaakt.
Combineer dit met de lijst van campings, en het begint nog leuker te worden.
Wim
Was die Prisma talencursus voor op de computer toch een goede investering. :) :)
Voor alle anderen is er de directe vertaling van google, toch best te begrijpen inmiddels: http://www.randovelo.org/fr/index.php
(al blijf ik wervende zinnen in het Frans toch tamelijk onvertaalbaar vinden)
Leon
Of gewoon Frans niet laten vallen op school. Kom nou, zo erg is het toch niet om wat van je schooltijd te besteden aan het leren van Frans en/of Duits. Ik heb er nog steeds plezier van. De onwil om dit nog te doen is niet alleen slecht voor de economie en je carriere, maar is wat mij betreft ook een treurige uiting van het naar binnen gerichte provincialisme dat van ons land bezit genomen heeft.
Wim
Het wegfietsen uit grootsteden is altijd een beetje zoeken, verdwalen, vragen, opnieuw vragen,..., foefelen, ik heb het nooit anders geweten, tenzij misschien als je langs een kanaal kan zoals bvb Brussel - Halle.
Ik vind het vooral spijtig dat het knooppuntennetwerk van fietsnet ophoudt aan de franse taalgrens, terwijl het steeds maar uitbreidt in Nederland, tot zelfs een heel klein stukje Duitsland en de Oostkantons. Het netwerk is ontwikkeld door fietsgekke ingenieurs, en uitgebouwd in samenwerking met onder andere de respectievelijke diensten toerisme. Maar ergens is het niet mogelijk dat de waalse diensten op die kar springen???

Lars
Wim schreef:Of gewoon Frans niet laten vallen op school. Kom nou, zo erg is het toch niet om wat van je schooltijd te besteden aan het leren van Frans en/of Duits.
In mijn ervaring waren dat de vakken waar je of een echt goede of een echt slechte docent voor je kiezen kreeg. Dat het aankoopbeleid van de openbare bibliotheek bepaald werd door vrouwen op middelbare leeftijd, en er dus geen leesbaar boek te vinden was hielp ook niet :shock:
Wim schreef:Of gewoon Frans niet laten vallen op school. Kom nou, zo erg is het toch niet om wat van je schooltijd te besteden aan het leren van Frans en/of Duits.
Hoi Wim,
Bedankt voor je complimenteuze suggestie dat ik er nog voor zou kunnen kiezen om een deel van mijn schooltijd aan het leren van de Franse taal zou kunnen besteden. Dat maakt mijn dag weer helemaal goed :D
Leon
Wim schreef:Of gewoon Frans niet laten vallen op school. Kom nou, zo erg is het toch niet om wat van je schooltijd te besteden aan het leren van Frans en/of Duits.
Wim
Ik zie in je post geschiedenis dat je graag vertelt over je talenkennis,
Frans niet laten vallen gaat helaas weer ten koste van een ander vak dat, wellicht ook goed voor je carrière is en waar ook veel over te vertellen valt. Zo is het altijd wat....
berger schreef:Frans niet laten vallen gaat helaas weer ten koste van een ander vak dat, wellicht ook goed voor je carrière is en waar ook veel over te vertellen valt. Zo is het altijd wat....
Yep, een achtste vak ging nog net, maar een negende daar wilden ze niet aan op onze school. 8) :wink:
Leon
Tot achter in de jaren zestig moest iedereen op de Mulo, MMS, HBS of Gymnasium Engels, Frans en Duits eindexamen doen, op de Mulo en de HBS A ook met verplicht handelscorrespondentie in die talen. Per slot verdienen we ons geld vooral in het buitenland.
Wim
Het is alleen jammer dat zij zo weinig voor elkaar krijgen bij de Waalse overheid. Er staan tal van RAVeL' s geprojecteerd, maar er komt onvoldoende van de grond.
Een RAVeL is een fiets en wandelroute over een voormalige spoorbaan of jaagpad. Sommige zijn echt prachtig ingericht, zoals van Luik naar Comblain-au-Pont, Hoegaarden - Namen, Mariembourg naar de Maas, maar dan nhoudt het ineens op en ontbreken de aansluitende stukken.