door
Glika » vr 02 nov, 2012 20:53
Nuancering van het gebruik van Cavilon of vergelijkbaar product lijkt mij op zijn plaats. Anders krijgt men de indruk dat Cavilon een wondermiddel voor de fietser zou zijn.
Het aanbrengen van een filmlaag (bijvoorbeeld Cavilon barrière spray/swab, ) kan alleen als bescherming van de intacte of zeer licht beschadigde huid. Denk aan een stukje huid dat door vocht of frictie rood is geworden. Het product legt een filmlaagje aan dat een paar dagen intact blijft (onder ideale omstandigheden maximaal 72 uur). Deze laag voorkomt verdere inwerking van vocht in het kwetsbare stukje huid. Als de huid echter niet meer intact is, dus open is, verliest Cavilon haar werking en heeft het geen enkele zin.
Dus een filmlaag zoals bij het gebruik van bijvoorbeeld Cavilon alleen ter preventie bij een intacte/licht beschadigde huid gebruiken. Het is daarom dat Cavilon vooral veel wordt gebruikt op wondranden ter bescherming tegen inwerkend vocht en ter bescherming van een klevende pleister, en op de huid als bescherming tegen frictie of kleven.
Is er sprake van een open wond als gevolg van een blaar of stoten etc., dan is er sprake van een rode open wond. De huid is niet meer intact. Er is nog geen sprake van infectie. De wond kan dan het beste worden verzorgd met een niet klevend schuimverband of fiberverband (vertikaal absorberend verband). Deze verbanden beschermen ook de wondranden, Cavilon is daardoor op die plek eigenlijk niet meer nodig. Wel op de plek waar de huid (nog) dun is ter bescherming tegen het plaksel van de pleister(rand).
Cavilon is niet goedkoop: 28 ml kost € 20,00 - € 25,00.
Elk verband dat kleeft op de wond/blaar en de direct omliggende huid is niet goed, bij verwijderen trekt het de huid mee en maakt het de wond in principe groter.
Groet,
Arno