Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Brooks B17: Zetel en kwelgeest - Forum Wereldfietser

Brooks B17: Zetel en kwelgeest

Ik heb het forum net doorzocht op Brooks en de meningen lopen uiteen. Of je zit perfect (na inrijden) of het blijft problemen geven. Overigens is het goed zitten op een zadel iets persoonlijks en bestaat HET perfecte zadel niet.

Mijn probleem met de Brooks B17 is dat het zat als een zetel. Ruim 1000 km had het leren dek gevormd naar mijn zitbotjes etc. Echter tijdens mijn vakantietocht werd de zetel een ware kwelgeest. De vele weersomstandigheden - droog, regen, onweer, koude, hagel, klam, felle zon, grote hitte, zeer droge wind etc. - deed mijn zadel dagelijks 'vervormen' met als gevolg dat het niet meer de zetel was zoals bij vertrek. Na een week begon de ellende en zat het zadel elke dag anders met alle gevolgen van dien. Reed ik normaal 100 km zonder klachten, nu ontstonden er problemen (zitbotjes) na zo'n 45 - 50 km en dat vreet energie. Ik probeerde het zadel na gelang de stugheid (eerst zo'n 10 - 15 km gereden) soms wat te spannen of te ontspannen (1 of 2 slagen), maar dat hielp niet. Uiteindelijk heb ik na 3 weken bij de Casino Supermarche een geldekje gekocht van 10,= en sinds dat moment heb ik niet meer aan mijn zadel gedacht. Nog 2 heerlijke weken voor mijn zitvlak. Ook geen last gehad van broeien, het was toch al erg warm.
Overigens maakte het niet uit of ik het zadel 's nachts wel of niet afdekte. De stromende regen of grote warmte overdag hadden waarschijnlijk meer invloed.

Kortom: ik ben eigenlijk teleurgesteld in het zadel en vraag mij af of anderen ook dergelijke ervaringen hebben gehad tijdens hun tochten. Daarover is haast niets te vinden op dit forum. Of hadden zij geen problemen omdat zij het zadel op een bepaalde wijze onderhielden?

Onderweg kwam ik anderen tegen met Brooks. Voorzien van schapenvachthoes, gelhoes, omgebonden sjawl of geheel blank, maar wel erg doorgezakt. Velen reden ook op een Terry.
Mijn gedachten gaan uit naar vervanging van de Brooks door een Terry Climavent.

Dus Brooksrijders, hoe zijn jullie ervaringen tijdens lange tochten in wisselende weersomstandigheden? En hoe zijn de ervaringen met de andere zadels in dit verband?

Tot slot, het gaat mij niet om een discussie of Brooks nu wel of niet goed is, het gaat mij om de blijvende goede zit onder verschillende weersomstandigheden.

Met groet,

Arno
Voor mij is en blijft het BROOKS.
Heb er in 2009 15.000 km op gefietst zonder probleem.
Ik fietste er 2 maal Parijs-Brest-Parijs op, 1200 km nonstop zonder probleem.

Ik heb een oude Gazelle race fiets waar een ROLLS zadel op zit, daar heb ik na 100 km last van.

- De B17 vind ik niet prettig, te breed en het leder is dunner.
- Mijn voorkeur gaat uit naar de Brooks Colt en de Brooks Professional,
Met die zadels door alle weersomstandigheden gefietst en slechts een enkele maal heel iets nagespannen.
Ik vet de zadels wel regelmatig.
Tijdens lang in de regen fietsen worden ze nat maar ook daar geen probleem mee ondervonden.

Ik zou ook eens naar een Gilles Berthoud zadel kijken !


Henk

kunst en fietswerk
Ik heb momenteel een Brooks te leen van iemand die het ook niks vond. Hij vond het zadel prima zitten, maar zijn edele delen zaten in de weg. Ik volg dus met belangstelling alles over Brooks, want mocht het zadel bevallen, dan kan ik deze voor een zeer zacht prijsje overnemen.
In basis vind ik het prima zitten, maar ik heb er nog geen lange tochten mee gedaan, dus eigenlijk kan ik er nog niets over zeggen. Wel dat het zadel icm een spijkerbroek vrij glad is en dat ik dan naar voren glij. Bestaan er hoesjes die zorgen voor een stroever oppervlak voor dergelijke gevallen? Ik kan de neus wel verder naar boven zetten, maar misschien gaat dan bij mij ook eea in de weg zitten :?
Overigens heb ik geen idee welk Brooks zadel ik heb. Hij lijkt het meest op de Flyer Special als ik de plaatjes op Internet bekijk. Ook zoek ik nog een goed artikel over het onderhoud van het zadel.
Laatste vraag: Wanneer ik op campings sta dan kan een zadel ook vochtig worden van dauw. Een regenhoes is leuk voor regen, maar dauw slaat ook neer van onderen. Heb ik voor een lederen zadel een ander dekje nodig? Eentje die het zadel 100% afsluit?

Groet,
Ruud
@Henk: Als puber had ik ook al Brooks. Ik reed er jaren op. En in mijn herinnering was het leder dikker dan wat er nu op het de B17 zit. En dat zal zeker van invloed zijn op het 'vervormen' onder invloed van het weer.

@Ruud: 100% afsluiten is volgens mij niet mogelijk. Tenzij je met Ducktape aan de gang gaat. Maar dat wil ik niet elke dag hoeven doen tijdens een vakantietocht.

Groet,

Arno
Leer is een natuurproduct, zoals dat dan heet, en ik heb gemerkt dat geen enkele Brooks hetzelfde is. Ongeacht de verzorging of de belasting.

Zo kocht ik begin jaren negentig een geveerde Brooks B66, en binnen een maand nog precies zo éen erbij, in dezelfde winkel, voor mijn andere fiets. Op het eerste zadel rijd ik nog altijd rond. Dat is ook nog altijd redelijk strak. Het tweede, dat veel minder belast werd, zakte al binnen enkele jaren verder door dan de spanschroef bij kon stellen.

Overigens heeft dat me er niet van weerhouden om op al mijn fietsen Brooks te monteren. Waarbij de B17 toch wel een favoriet is -- op de wel erg korte rails na dan; het is altijd puzzelen om een geschikte zadelpen te vinden die dat zadel ver genoeg achteruit zet.

[Proofide op de onderkant van het leer helpt overigens tegen opspattend vocht bij fietsen zonder spatborden, en waarschijnlijk ook dus dauw].
ijsbrand schreef: Zo kocht ik begin jaren negentig een geveerde Brooks B66, en binnen een maand nog precies zo éen erbij, in dezelfde winkel, voor mijn andere fiets. Op het eerste zadel rijd ik nog altijd rond. Dat is ook nog altijd redelijk strak. Het tweede, dat veel minder belast werd, zakte al binnen enkele jaren verder door dan de spanschroef bij kon stellen.
hypothese: het eerste zadel lag al jaren op de plank, de tweede hebben ze nieuw besteld
Als fervent gebruiker van Brooks zadels, ik rij al sinds 1970 met Brooks, krijg ik de indruk dat de afgelopen jaren de nieuwe zadels sneller doorzakken. Op mijn twee fietsen heb ik 2 en 3 jaar geleden nieuwe Flyers aangeschaft maar ze zijn al heel erg doorgezakt waardoor ik erg naar voren glij en het lastig is om met de zitbotjes op de juiste plek te rijden. Aanspannen van het dek helpt niet echt en ik vraag mij af of het momenteel gebruikte leer niet veel dunner is. Inrijden gaat dan natuurlijk sneller maar ook doorzakken zal eerder optreden.

Ronald van der Perk
Ronald van der Perk schreef:Als fervent gebruiker van Brooks zadels, ik rij al sinds 1970 met Brooks, krijg ik de indruk dat de afgelopen jaren de nieuwe zadels sneller doorzakken.
Je bent niet de enige.
Overigens is een van mijn ca. 4 B66-zadels wat dunner zónder dat het lijkt te rekken. Ik heb het nu zo'n 20.000 km in gebruik nadat ik het heb afgesloopt van een fiets die de container in zou gaan. Dat versterkt de hypothese van Marten. Een ander zadel dat ik ooit letterlijk onder de stuiken in Utrecht kanalenbuurt vond is immers ook niet uitgerekt te krijgen.
Nat worden en dan gaan fietsen kunnen ze echter geen van allen tegen, ook niet één dagje.
Ademen doen ze allemaal wel, fiets maar eens op een willekeurige dag met een plastic zak over het leer, 10 tegen 1 dat het een onaangenaam klamme boel wordt.
Leon
Mijn beste is een Team Professional uit 1976. Het leer is dik en stug en een beetje vocht geeft niet. Helaas begint het leer na zoveel jaren te verteren. Maar een paar jaar red ik het nog wel. De Conquest uit 2000 was veel minder, en zit na de natte WF buitenland trektocht in Engeland niet echt lekker meer. Ik heb nog een ongebrukte Conquest liggen die er beter uitziet. De Champion Flyer op mijn stadsfiets heeft nog weer dunner leer en begint ook door te zakken.
Brooks zelf zegt dat het niet meer mogelijk is voldoende van dat dikke leer in te kopen, en biedt zadels met echt dik leer nu nog slechts in kleine aantallen als apart product aan. Gilles Berthoud zadels lijken nog wel leer te hebben zoals vroeger, maar kosten dan ook flink meer. Het is in alle gevallen verstandig een waterdicht dekje te gebruiken als het regent (ook onder het fietsen).
Wim
Brooks zadels zijn mooi en passen optisch goed bij een reisfiets...

Maar ik heb er niet aan kunnen wennen, te hard, te glad en teveel onderhoudsperikelen. Voor mij gewoon een leerovertrokken zadel met een vast zadelschaal (noem je dat zo?). Na het overlijden van mijn San Marco een Brooks geprobeerd, fiasco, uiteindelijk voor drie tientjes een Red X zadel gekocht en daar fiets ik al weer drie jaar mee zonder klachten.. (behalve dat het leer een beetje 'kaler'wordt..) Geen probleem als het zadel een keer nat wordt, geen vraag of je het nu moet aanspannen of niet, en ook niet de vraag hoe, wat en waar vet etc... Nee, voor mij geen Brooks meer

Afbeelding
Glika schreef:Dus Brooksrijders, hoe zijn jullie ervaringen tijdens lange tochten in wisselende weersomstandigheden? En hoe zijn de ervaringen met de andere zadels in dit verband?
Om terug te komen op de oorspronkelijk vraag, het enige dat ik ooit gemerkt heb bij meerdagse tochten is dat mijn Brooks B66 aan het begin van de rit weleens niet gelijkzijdig geveerd leek. Dan leek het alsof de linkerkant ineens hoger was dan rechts.

Maar dat gevoel verdween altijd weer. En soms ook was het precies andersom, en leek de rechterkant even hoger dan links.
Ronald van der Perk schreef:Als fervent gebruiker van Brooks zadels, ik rij al sinds 1970 met Brooks, krijg ik de indruk dat de afgelopen jaren de nieuwe zadels sneller doorzakken. Op mijn twee fietsen heb ik 2 en 3 jaar geleden nieuwe Flyers aangeschaft maar ze zijn al heel erg doorgezakt waardoor ik erg naar voren glij en het lastig is om met de zitbotjes op de juiste plek te rijden. Aanspannen van het dek helpt niet echt en ik vraag mij af of het momenteel gebruikte leer niet veel dunner is. Inrijden gaat dan natuurlijk sneller maar ook doorzakken zal eerder optreden.

Ronald van der Perk
Ronald,

Wat jij zegt is precies mijn gevoel.
Ik sinds kort een b17 bijna ingereden.
Om de maand moet ik het leer spannen anders zakt het zadel teveel door en glij ik naar voren. Tijdens het fietsen moet ik echt om de x km mijn zit botjes weer op de goede plek zetten.
Ik heb alles geprobeerd om te verhelpen, stand van zadel, iets naar voren of naar achteren, hoogte, hoek het afglijden blijft. Na even opspannen gaat het weer even goed en dan na flink fietsen hup ga ik weer glijden!