Additionally, paste this code immediately after the opening tag: ik heb een lady terrliner vs polsen/schouder klachten - Forum Wereldfietser

ik heb een lady terrliner vs polsen/schouder klachten

hello,

Zelf ben ik klein (1.57m) en heb tijd geleden lady terraliner, een hybride aangeschaft. (koga miyata)

Ben dol op fietsen, plezier gaat er helaas van af doordat ik na de tocht enorm last heb van polsen, schouders nek.

ik heb al een keer mijn stuur laten omwisselen. had eerst recht stuur, verkoper zei dat vrouwen dan idd last krijgen van 'rsi' . Dus kreeg ik een stuur met een zgn knik. Heb daar weer een lange tocht mee gefietst, maar kreeg weer dezelfde klachten.

Wie o wie kan mij adviseren?
De een zegt dat het een kwestie van trainen is en de ander zegt dat mijn fiets gewoon niet op maat is. destijds is het echter wel degelijk opgemeten met een staande fiets.
ik denk niet dat ik de fiets nog kan omruilen, aanschaf is 2 jaar geleden.

Dus... ben benieuwd naar reacties.

hoi
ik heb mede om deze reden een ligfiets aangeschaft en geen moment spijt gehad. ik kon op mijn hybride fiets, waar ik het stuur ook al hoger had staan om de druk op schouders en polsen te verminderen, maximaal 2 uur fietsen en dan nog met een flinke tussenstop en pijn.
op mijn ligfiets kan ik hele dagen weg zonder problemen. en is het plezier in fietsen weer helemaal terug.
dus als je met andere afstellingen etc die problemen blijft houden, is het zeker het proberen waard.

groetjes els

Ik zou wat experimenteren met je stuurafstelling.
Dat ene centimetertje kan net het verschil geven.

Zet je stuur eens wat hoger zodat je wat minder hangt op je stuur.

Idd, het lijkt erop dat het stuur omhoog moet. Naar mijn weten zit er een kantelbaar stuur op die fiets. Kantel het geheel eens wat omhoog. Het stuur komt dan hoger en de afstand tussen stuur en zadel wordt korter.

Je kunt eventueel ook je zadel iets naar voren schuiven. Vanuit de standaard, neutrale stand is er vaak wel een centimetertje of twee speling. Dat kan ook weer net dat ene zijn waar je problemen mee verholpen kunnen worden.

Probeer ook eens het zadel en het stuur, beide naar achteren te verplaatsen. Hiermee roteert het lichaam om de trapas, waardoor je het zwaartepunt van het lichaam achter de trapas krijgt. Met als gevolg dat de druk op het stuur vermindert.
Het stuur moet ook mee naar achteren, want anders wordt de afstand zadel-stuur te groot.

Groeten,

Marco

Jij bent klein van stuk, dus de kans is groot dat toch de maat van je frame iets te groot is gekozen.
Ik gok dat je stuur naar achteren moet.
Er zijn bij de fietsenwinkels verschillende maten voorbouw te koop die de afstand 'balhoofd--stuur' bepalen.
Er is ook voorbouw te koop dat je qua hoek en qua afstand in kunt stellen.

(kijk op http://www.rijwielnet.nl/home/info_fiets_detail.htm als je wilt weten wat de voorbouw nu precies is)

Anders misschien toch eens ergens een fiets met een andere frame-maat huren... (had je het bij eerdere fiets-types ook?)

Bij jouw lengte zijn eigenlijk zelfs de kleinste maten fietsen met 28 inch wielen wat aan de grote kant. Daar komt bij dat de geometrie lang niet altijd optimaal is, om het mild uit te drukken. Veel fabrikanten maken die kleine maten door de trapas omhoog te brengen, de zadelbuis heel steil te maken, en verder zijn de meeste kleine frames proportioneel flink te lang. Dat laatste geldt zeker als je zoals veel vrouwen vergeleken met een man lange benen en een kort bovenlijf hebt. Eerlijk gezegd ben je volgens mij bij jouw lengte beter af met een frame met 26 inch wielen. Het is eigenlijk een schande, maar de standaardfietsen zijn voor zeker een kwart van de vrouwen te groot/verkeerd van geometrie. Fietsen blijft toch teveel een mannenwereldje.
Daar heb je nu niets aan, maar ondertussen zijn er wel wat tips, waarvan er al heel wat langsgekomen zijn. Alle kleine beetjes helpen, en samen is het misschien net genoeg. Zorg dat je stuur niet te laag staat (maar ook niet te hoog, want dan zit je met opgetrokken schouders), zorg dat de voorbouw van je stuurpen niet te lang is, en experimenteer met de stand van je zadel (vermoedelijk moet het wat naar achteren, zeker als je zadelbuis erg steil is). Verder helpen goed verende handvatten en goede gevulde fietshandschoenen vaak wel wat (handschoenen helpen mij veel). Misschien helpt het ook als je de eerstvolgende keer dat je banden koopt de breedste banden koopt die er op je fiets passen (het is in elk geval veel comfortabeler). Sommigen zeggen dat ook verende zadelpennen en stuurpennen helpen, al praat je dan ineens over echt flinke uitgaven die je misschien niet wilt doen aan een fiets waar je je twijfels over hebt. De site van de Engelse vakantiefietser Myra VanInwegen biedt heel veel voor - ondermeer - kleine vrouwen:

http://www.myra-simon.com/bike/tips.html

Voor de zit op de fiets:

http://www.peterwhitecycles.com/fitting.htm

Voor brede banden:
http:/www.schwalbe.de

Sterkte,
Wim

Bar-ends of een vlinderstuur geven je de modelijkheid om verschillende houdingen aan te nemen. Leen desnoods een paar bar-ends van iemand om te proberen of dit een oplossing bied.

Relatief snel last van je polsen krijgen wijst toch op een te grote afstand tussen zadel en stuur (maar dat was je al duidelijk dacht ik) Bar-ends kan je schuin naar je toe zetten. Je grip is dan hoger en dichter bij het zadel. De kosten zijn het niet.
Hoi,

Ondertussen ben ik weer terug naar de winkel geweest en is inderdaad het zadel en het stuur versteld. En zoals sommigen al voorspelden kan een paar centimeter toch schelen. De verkoper zei er wel bij dat het frame toch wat te groot is. Ik heb gezegd dat ik me dan wel een beetje voor de gek gehouden voel, want destijds heb ik uitgebreid fietsen gepast bij een verkoper die heel deskundig leek.

Afijn, ik heb nog gevraagd of ik mijn fiets kan omruilen, maar de verkoper zei dat dit financieel niet slim is omdat ik dan heel erg onder de aanschafprijs zou gaan zitten.

Na dit onderhoud ben ik met mijn lady (Janis Joplin gedoopt) naar Terschelling geweest. Ten eerste hebben de verstellingen van de fietswinkel lijkt het wat geholpen. Maar het lijkt er ook op dat in heuvelachtiggebied het veel beter fietsen is. Dus dat zo'n hybride niet is gebouwd voor neerlands poldergebied. Als ik heuvel op en af fiets (duinen) dan voel ik al veel minder druk in mijn onderarmen. Vals plat fietst nog het lekkerst.

Groet Asha

Kom je ook naar het kampeerweekend van de Wereldfietser op 20-21-22 augustus camping de Harskamperdennen in Kootwijk vlakbij Harskamp? Daar kun je vast nog tal van andere nuttige tips krijgen van fietsers die weten wat het is om langere tijd op een bepakte fiets zitten. Dat is toch geheel andere informatie dan de gelikte taal van verkopers die hun spullen kwijt willen.
De weekenden van de Wereldfietser zijn nog gezellig ook!
asha haarmans schreef:Maar het lijkt er ook op dat in heuvelachtiggebied het veel beter fietsen is. Dus dat zo'n hybride niet is gebouwd voor neerlands poldergebied.
In heuvels en bergen fietsen is afwisselender. In de polder heb je de neiging om uren achtereen dezelfde houding aan te nemen, en dat is zoals bekend het recept voor RSI-achtige klachten.
Leon

Hoi Asha,

ik fiets ook op een hybride en heb dezelfde klachten. Nu in verband met een fietsvakantie heb ik een vlinderstuur op mijn fiets gezet om wat meer overpak-mogelijkheden te hebben (en dus hopelijk minder belasting). Spelen met de afstellingen van stuur en zadel doe ik nog steeds maar met weinig succes.

Ik overweeg nu het hele stuur wat omhoog te brengen met een "speed-lifter". De boel komt hoger en wat dichterbij. Met een verstelbare stuurpen heb je dan plenty ruimte om alles in te stellen. Je zit wel een stuk meer rechtop wat weer je snelheid beperkt maar dat klinkt nog steeds beter dan pijn. Wie weet is het ook een idee voor jou?

Wel een duur grapje want ze moeten nog 1 en ander uitfrezen enzo. Ik reken zelf op ruim 100 euro met manuren erbij.

Succes!