Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Stroomvoorziening op de fiets - Forum Wereldfietser

Stroomvoorziening op de fiets

Tegenwoordig heb je als fietser steeds meer apparaten bij je die stroom vergen.
Zo is een mobieltje (in geval van een ongeluk) bijna onmisbaar, maar moet van tijd tot tijd opgeladen worden.
Mijn halogeenverlichting werkt op batterijen. Een koop-set werkt ongeveer 8 uur; oplaadbare slechts 4 uur ofzo.
Dan heb ik tegenwoordig geen kaarten, maar een GPS op mijn fiets. Dat werkt echt geweldig, maar vergt ook weer batterijen.

Ik heb zonnepaneeltjes gezien, maar dat lijkt me te weinig effectief.
En ik heb geen zin om op elke camping een 220V aansluiting te vragen ad 5 euro per dag voor alleen het opladen van batterijen / mobieltje.

Hoe gaat de gemiddelde vakantie cq wereldfietser hier mee om?
't Zou geweldig zijn als er batterijen/stroomvoorziening zou bestaan op basis van fuel-cells ofzo.

Iemand ideeen?

Er bestaan opladers op zonne energie. Deze kun je bij de buitensport winkel kopen. Ze zijn erg groot en erg prijzig.
Wat je ook kunt doen is: Goed zoeken in electronica zaken.
Ik ken iemand die daar eens een batterij oplader voor 4 penlights heeft gekocht. Zelf ben ik al een jaar op zoek, maar kan niks vinden.
Via internet zijn er trouwens ook een aantal bedrijven die deze opladers op zonne energie aanbieden.

Mocht iemand weten waar je een eenvoudige vier penlight oplader op zonne energie kan kopen, meld het dan, want ik ben hier al een tijdje naar op zoek.

Groet
Anouk

Op campings heb je meestal in de wasruimtes wel aansluitingen zitten voor stroom (voor scheren enzo). Wat ik begreep (en ook heb toegepast), dat het redelijk gebruikelijk is om die te gebruiken voor het opladen van bv je camera accu of andere toepassingen.

Ik moet er wel bijzeggen dat dat toen in het buitenland was (Schotland/ Belgie), hoe het in Nederland zit met de gemoedelijkheid hieromtrend weet ik niet.

Dat van de stroom in de toilletten werkt niet overal.
Vorig jaar in Zweden hebben wij dat ook gedaan, en dan lieten we dit ook rustig een paar uur liggen.
Maar dat doe ik dus niet overal.
Voor mij is het ook geen heel groot probleem, maar een luxeprobleem. Lijkt me handig om een oplader op zonne energie te hebben.

Yep, zonne energie of wind energie is makkelijk voorhanden... Doet me denken aan een zelfbouwproject van een ligger, zal ff linkje zoeken.

edit: linkje:
http://www.ligfiets.net/zelfbouwer/proj ... ject_nr=96

Hier een link naar een site van twee wereldfietsers die veel electronica in hun bagage meeslepen, en die een laadapparaaat daarvoor voeden vanuit een zonnepaneel en een naafdynamo:
http://www.mark-ju.net/bike_ride/equipm ... ronics.htm
De rest van hun site bevat prachtige verhalen en foto's van een fietsreis naar Australie, met ondermeer fraaie foto's uit China.
Misschien heb je er wat aan.
Willem Jongman

Ik vertrek volgende maand voor een jaartje op wereldreis (www.movingsouth.be) en ben zelf ook geruime tijd op zoek geweest naar mogelijkheden om mijn electronica (gsm, mp3, gps, pda, digitaal fototoestel) van de nodige energie te voorzien. Na wat zoekwerk heb ik me een flexibel zonnepaneeltje aangeschaft (USF flexibele van 5Wp) die een batterij oplaadt, via een omvormertje wordt de 12v omgezet in netspanning. Ik ben momenteel nog vollop aan het testen maar de eerste resultaten zijn zeer bevredigend. Het zonnepaneeltje levert ook bij weinig licht ruim voldoende capaciteit.

Het grootste nadeel is wat mij betreft het gewicht: alles samen zal ik toch aan zo'n 3,5 kg (vooral de batterij is nogal zwaar) komen. De prijs van zonnepaneel + omvormer + batterij bedroeg zo'n 220 €.

Meer info over zonneënergie kan je vinden op http://www.lenoir-solar.be

Op de markt bestaan er ook kant en klare alternatieven zoals de iSun (http://www.icpsolar.com/ssfamille.php3?id_rubrique=14). Maar de capaciteit van deze toestellen was voor mij helaas niet voldoende.

groeten
wim

http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewt ... highlight=

Hier zijn we er ook al een keertje over bezig geweest.
Volgens mij kan je daar ook nuttige info op terugvinden.

Naaf-dynamo is inderdaad wat nieuw voor mij.
'k Wist niet dat die technologie al zover gevorderd was.
Maar 't is wel prijzig...

Persoonlijk zocht ik meer in deze hoek:
http://www.ectechnic.co.uk/fuelcell.html
Of ander soortige efficiente electriciteitsopslag. Niet zozeer dynamo-oplaad circuits (maar toch bedankt)

Ook denk ik nog steeds dat 1 batterij/accu ter grootte van een bidon toch aardig wat stroom zou moeten kunnen opleveren, maar ik kan die nog nergens te koop vinden.

Het zal inderdaad uitdraaien op zelf iets in elkaar knutselen.

Fuel cells zijn wel te koop: http://minihydrogen.com, of:http://www.fuelcellstore.com. Vind je een SON al prijzig, fuel cells zijn nog veel prijziger. Het blijft voorlopig nog een 'toekomstdroom'.
Fuel cells leveren of te weinig vermogen, of zijn erg duur. Fuel cells op waterstof kunnen zeer veel vermogen leveren, maar zijn erg onhandig. Bijvoorbeeld: waar haal je je waterstof vandaan? Je kan het produceren met electrolyse, maar dan heb je stroom nodig. En hoe neem je waterstof mee? Waterstof is heel erg brandbaar en het is een gas. Dat moet dus in een gascilinder meegenomen worden. Loodzwaar en onhandig.

Ook methanol fuel cells zijn niet alles. Het gaat niet om zuivere methanol, maar een gedestilleerd water oplossing met 3% methanol. Moet je weer achter methanol en gedestilleerd water heen. Bovendien, moet je weer zorgen voor de juiste verhouding. Is makelijker als waterstof, maar echt handig is anders. Verder is het vermogen laag. Anders zit je weer vast aan koeling, een veel hogere prijs enz.
Leuk voor wat expirimenteerwerk, maar echt gebruiken...
Kan je beter een SON, een zonnepaneel en een kleine accu meesjouwen. Heb je altijd stroom, die je op eigen kracht of met behulp van de zon weer aanvult.

Het is niet voor niks dat laptops, mobieltjes, auto's, enz. nog geen (massaal) gebruik maken van fuel cells. :wink:
bj schreef:Tegenwoordig heb je als fietser steeds meer apparaten bij je die stroom vergen.
...Iemand ideeen?
Ik heb ooit wel eens gerommeld met de bladen van een kapotte windfan en die gemonteerd aan een fietsdynamo om zodoende mijn bootje van een beetje licht te voorzien. Het werkte, maar is niet hetgene waar een wereldfietser op zit te wachten.

Waar ik wel leuke handige en bruikbare gadgets heb gezien is op de volgende site: http://www.yourenergy.nl/read/duurzame_produkten

Geluk!!!

Ik zag dat Bever Zwerfsport een "Pedal power kit" verkoopt voor € 35. Zie pagina 6 van de volgende link:

http://www.bever.nl/Assets/Catalogus_pd ... n_2004.pdf

(Ik heb er verder geen ervaring mee)