Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Lang op reis __ Koopwoning verhuur of leegstand? - Forum Wereldfietser

Lang op reis __ Koopwoning verhuur of leegstand?

Wij willen een langere fietsreis gaan maken van een jaar. Het lijstje met mogelijke bestemmingen en routes wordt voller en voller. Oei we moeten nog gaan kiezen ook! :? Maar dan zijn er ook de praktische zaken. Wat doe je met je huis, hoe regel je het beste je financiën en wat doe je met je verzekeringen? De komende tijd zullen we deze en andere vragen voorleggen in dit forum. Zodat niet alleen wij maar ook alle andere toekomstige Langopreis-fietsers wijzer worden.

Lang op reis __ Koopwoning verhuur of leegstand ?

Wat zijn de do's en don'ts van het onderverhuren van je koopwoning? Of het tijdelijk laten bewonen van je huis door vrienden/kennissen. Wat als je je woning onbewoond laat? Wie heeft ervaring? Misschien ben jij wel makelaar of jurist en weet je precies wat wijs is. Wat werkte voor jou en wat absoluut niet?
Hi,

Dat zijn mooie plannen!
Ik ben geen jurist oid, maar ben wel ooit een half jaar vertrokken en heb toen mijn (koop)huis verhuurd.

Voorwaardelijk is een helder contract opstellen met een einddatum. Liefst een half jaar met eventueel optie van verlengen. Ondanks dat je die einddatum hebt vastgelegd, sowieso 3 maanden voordat je terugkomt formeel een brief sturen waarin je de huur opzegt. Dat laatste om te voorkomen dat je huurders er niet meer uit willen c.q. rechten opbouwen.
Ook belangrijk is om te kijken of je woning eventueel binnen de sociale huurwoning normen valt. Dan kan je namelijk gezeur krijgen als je het verhuurt...

Belangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij je huurder. Denk ook na wie er nog mee komt: Uiteindelijke heb ik verhuurd aan een wat eenzame man van rond de 30. Goed inkomen en rustig type. Ik had bijna verhuurd aan twee studerende meisjes. Dat leek mij ook prima. Totdat vriendjes-lief ook even kwamen kijken en ik me realiseerde dat die er 90% van de tijd ook zouden zijn. 4 personen is echt wel wat anders dan 1.

Verhuur ook exclusief gas water en licht (en telefoon). Om de voor de hand liggende reden. Gewoon de meterstanden opschrijven. En denk aan een maand (of twee) borg.
Ik heb mijn woning 2 keer verhuurd toen ik lang op reis was. Het ging dan wel om een huurwoning maar dat maakt echter niet zoveel verschil lijkt mij. Ik moest wel toestemming van de woningbouw vragen. Jullie zouden eigenlijk toestemming aan de bank waar je de hypotheek hebt, moeten vragen. Stel dat er wat gebeurd met de woning terwijl jullie op reis zijn, dan heb je een probleem. Maar de bank zal echter niet snel toestemming geven dus zou ik het gewoon stiekem doen. Ga i.i.g. wel na of de huurder een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Je kan zelf op zoek gaan naar een huurder of dit aan een bureau zoals Direct Wonen overlaten. Als je het zelf gaat regelen, stel dan een goed contract op. De begindatum van verhuur en einddatum moet er duidelijk in vermeld staan. Je wil natuurlijk wel weer je eigen woning in bij terugkomst. Als je het via een bureau doet, regelen zei dit voor je. Meestal kost het jou niks extra via een bureau. De huurder betaald voor inschrijving.

Spreek een all incl. prijs af. Dit is wel zo gemakkelijk. Laat de huurder ook een borg betalen. Bijv. een maand huur extra. Mocht er schikbarende schade zijn in de woning bij terugkomst, dan kan je dit verekenen.

Voor verdere vragen kan je een PB sturen. Op internet is ook veel info te vinden over het tijdelijk verhuren van een woning. Even googlen dus.
Met gebruikmaking van een vergunning in het kader van de Leegstandwet kun je relatief gemakkelijk weer van de huurder af. Namelijk alle normale huurbeschermingsmaatregelen vervallen. Dat houdt wel in dat de verhuur aan strakke regels is gebonden: minimaal 6 maanden, maximaal 2 jaar en tot 5 jaar met telkens 1 jaar verlengen. Ook moet een huurovereenkomst met verhuurprijs en looptijd worden overlegd. Het voorkomt problemen met eventuele huurders: de huurbescherming vervalt.
Let wel dit geldt zowel voor koop- als huurwoningen. In artikel 15 van de Leegstandwet kun je alle voorwaarden lezen. Wel jurist op gebied van deze materie.
Wij hebben ons huis wel eens verhuurd toen ik voor mijn werk een jaar naar het buitenland ging. We hadden het geld nodig, en het was ook geen huis om leeg te laten staan. De verhuur hebben we via een gespecialiseerde makelaar gedaan. Dat kostte best wat, en was voor de makelaar makkelijk verdiend. Toch lijkt het me de beste manier. Dan heb je veelal bedrijven als contractant, en dat scheelt een hoop gedonder. Er was wel schade, maar zo'n bedrijf heeft een reputatie op te houden, en vindt gezeur te duur.
De bank was op de hoogte, en had er geen enkel probleem mee. Zelf vind ik dat je open kaart hoort te spelen, want de bank heeft een reeel belang dat je hoort te respecteren: de waarde van het onderpand mag niet verminderen (doordat een huurder rechten opbouwt). Het belang van de bank is hierbij dan ook hetzelfde als dat van jou.
Wim
Een vergunning in het kader van de Leegstandwet kost gemmiddeld per gemeente 135 euro en biedt vooral de verhuurder veel(geen huurdersbescherming huurder) tegen een beperkte verplichting, nl. tijdsduur maximaal en redelijke huurprijs(alles van tevoren overlegd).
Vooral woningstichtingen en -corporaties maken hier thans veel gebruik van bv. als er over 1 of 2 jaar wordt gesloopt of ter voorkoming van kraak. Voor een volledig, populair daarover geschreven artikel verwijs ik naar de site van de Vereniging Eigen huis, waar 2 jaar gelden een artikel daarover werd gepubliceerd. Dat artikel bracht bij veel potentiële verkopers de bal aan het rollen ter voorkoming van dubbele woonlasten, wegens de stagnerende verkoop van woningen.
Bedankt voor alle antwoorden, tot nu toe. We zijn lid van Vereniging eigen huis maar ik kan jammer genoeg het artikel niet vinden. Zijn er ook mensen die ervaring hebben met leegstand van hun huis? Uiteraard moet je dan wel iemand in de buurt kennen die je huis in de gaten houdt en een tuinman af en toe laten langskomen.
Hoi,

weet niet of jullie al weg zijn , maar ik ben net terug van een een sabatical.

ik zou een jaar weg blijven en naar Tibet fietsen, het ging echter anders.

de vriendelijke en betrouwbare huurder van mijn koophuis bleek echter niet zo vriendelijk en vertrouwt.

meneer had mijn huis tot een wiet-kwekerij omgetovert en ik kon na 10 maanden weer aan het werk gaan.

nog wel 15000 km op de fiets gezeten en een super tijd gehad hoor!!!

Henk Kamphuis