Additionally, paste this code immediately after the opening tag: lage rugpijn door veranderde zithouding - Forum Wereldfietser

lage rugpijn door veranderde zithouding

In een eerder bericht dacht ik dat de lage rugpijn, die ik opliep na een paar keer op een nieuwe fiets te hebben gereden, kwam door de stijve, harde zadel, maar thans begin ik, mede door de reacties, er toch in te geloven dat het komt door een veranderde zithouding op de fiets. De nieuwe fiets betreft een Koga en het frame is 57cm(oude fiets 59cm). De zadel zit iets lager dan de oude, maar het stuur wel 10cm lager en daardoor lig ik meer voorover. Kan deze veranderde zithouding en daardoor andere belasting van de onderrug oorzaak zijn van lage rugpijn(bijna retorische vraag) en is zoiets te overwinnen(gewenning en verdwijnt het na meer fietsen vanzelf). Volgens de fietsenverkoper staat het stuur zo'n beetje in de hoogste stand. Zijn er langere stuurpennen aan te brengen en wat met de (te korte) kabels? De verkopers zijn niet echt deskundig, maar dat wist ik ook niet vantevoren. Hetzelfde geldt trouwens voor mij, vandaar mijn opiniërende vraagstelling.
Waarom koop je een 57 cm als je eerst een 59 cm had? Hoe lang ben je? (Lengte zegt niet alles. Het gaat natuurlijk om je been- en armlengte). Natuurlijk valt er wel een langere en steile stuurpen te monteren.

Rutger
waarom staat je zadel lager? Ben je echt gekrompen?

Als je eenmaal een fiets hebt waarop je lekker zit, noteer je alle relevante afmetingen en bewaar je dat document in een kluis. De volgende fiets monteer je weer net zo af, tenzij je een gegronde reden ("het was een aanbieding" of "de kleur is zo mooi" zijn dat NIET) hebt om er van af te wijken.

Het stuur 10 cm lager klinkt trouwens niet als een ondeskundige verkoper, meer als een verkoper die juist heel goed is in verkopen :D
m-gineering schreef:Als je eenmaal een fiets hebt waarop je lekker zit, noteer je alle relevante afmetingen en bewaar je dat document in een kluis. De volgende fiets monteer je weer net zo af, tenzij je een gegronde reden ("het was een aanbieding" of "de kleur is zo mooi" zijn dat NIET) hebt om er van af te wijken.
Bij afmeting R, de lengte van de zit, kun je opmerken dat zadels met een opgespannen leren dek op het einde van hun levensduur een ruim 2 cm langere voorpunt hebben dan toen ze nieuw waren. Daar kwam ik achter toen ik ooit een nieuw zadel kocht: "Is dat een damesversie of zo?". Nee dus.
Maar uiteraard neem je je favoriete zadel mee naar de volgende fiets, zodat de meting toch precies klopt.
Leon
m-gineering schreef:waarom staat je zadel lager? Ben je echt gekrompen?

Als je eenmaal een fiets hebt waarop je lekker zit, noteer je alle relevante afmetingen en bewaar je dat document in een kluis. De volgende fiets monteer je weer net zo af, tenzij je een gegronde reden ("het was een aanbieding" of "de kleur is zo mooi" zijn dat NIET) hebt om er van af te wijken.

Het stuur 10 cm lager klinkt trouwens niet als een ondeskundige verkoper, meer als een verkoper die juist heel goed is in verkopen :D
"Gekrompen"...zou gelet op m'n leeftijd best eens kunnen.....na je 45 of 35 jr treedt al botontkalking op en de eerste leeftijd heb ik bijna 15 jr achter me.
Ik weet dat ik vloek in jouw kerk als ik je vertel dat toen ik de fiets kocht, het frame eigenlijk iets te hoog was(1.77m lengte tegen 59cm framehoogte). Ik heb 6 tot 8 jaar prima op die fiets gereden...pas na 80-90km trad er af en toe verkramping op in m'n midden-/voorvoet en daar ramde ik wel doorheen.
Nu toch maar 2 cm lager en ik heb inderdaad het gevoel dat mijn bovenbenen in een te horizontale stand komen......ik heb liever dat ze iets licht aflopen(comprenez-vous?).

Wat betreft dat opbergen in de kluis ben ik met je eens, maar ik zit al eeuwig met welke maat was het ook weer....55-59, dat heb ik ook met de broekmaat, de schoenmaat enz....ze zeggen ook al altijd dat de schoenmaat 1 maat groter moet nemen met wandelschoenen....en laat ik nou maat 81/2 hebben en soms in 42, soms in 421/2 en soms 43 passen....ik weet het ik ben niet normaal...dat zei de lerares ook met het schriftelijk eindexamen toen ik alle 40 vragen goed bleek te hebben..ik stond er zelf ook versteld van, want ik had er een paar gegokt. :P

De zadel meenemen naar de nieuwe is geen optie, want ik blijf ook rijden op de "oude" fiets, die nog uitstekend voldoet.

Het door mij gebruikte begrip ondeskundigheid sloeg binnen die context op zijn fietstechniekkennis en mag niet zo ruim uitgelegd worden zoals door jou veronderstelt. :wink:
Voor degenen die nu nog geïnteresseerd zijn is de voorlopige conclusie een te hoge zit - ik had geen speling meer in m'n knie als ik met de hak op de laagste positie van de trapper stond -: de zadel en ook het stuur zijn inmiddels bijgesteld en ik heb er inmiddels weer wat kilometers op gereden en de voorlopige conclusie is dat het nu goed zit. Dus geen te harde zadel en anderzijds.....d'accord?
DriesBa schreef:Voor degenen die nu nog geïnteresseerd zijn is de voorlopige conclusie een te hoge zit - ik had geen speling meer in m'n knie als ik met de hak op de laagste positie van de trapper stond -: de zadel en ook het stuur zijn inmiddels bijgesteld en ik heb er inmiddels weer wat kilometers op gereden en de voorlopige conclusie is dat het nu goed zit. Dus geen te harde zadel en anderzijds.....d'accord?
Dit klinkt me veel logischer dan een te hard zadel. Van een te hard zadel krijg je misschien pijn aan je achterwerk (zeker als je een zacht zadel gewoon bent), maar niet aan je rug.
Revanho schreef:[Dit klinkt me veel logischer dan een te hard zadel. Van een te hard zadel krijg je misschien pijn aan je achterwerk (zeker als je een zacht zadel gewoon bent), maar niet aan je rug.
Dat begrijp ik nu ook, maar ik had al zeker 15 jaar met 3 fietsen geen klachten gehad en was met deze klachten het verband tussen oorzaak en gevolg vergeten