Naar aanleiding van het topic "Hebben wereldfietsers een auto?" en de daarin gevoerde discussie over milieu en dierenleed, heb ik dit topic maar geopend.
Ik stelde dat ik het vreemd vond dat het lijkt dat er maar zeer weinig vegetariërs onder de wereldfietsers zijn. Althans hier op het forum.
Dit omdat ik zelf fietsen en fietsvakanties als heel dicht bij de natuur ervaar en voor mij persoonlijk betekent dat ook de natuur zo min mogelijk schade toebrengen en geen dierenleed veroorzaken.
Wij zijn zelf 4 weken geleden (na die discussie in dat topic) overgestapt van het vegetarisme op het veganisme. Dit omdat we er achter kwamen dat vegetarisme niet ver genoeg gaat en er achter ieder glas melk of ei nog steeds een dood stierenkalf of haan-kuikentje schuil gaat. Zowel in de bio-industrie als in het geval van biologische zuivel moeten koeien voor een continue melkproductie elke tien maanden zwanger worden gemaakt om te kalveren. De jonge dieren worden meestal al binnen één tot enkele dagen bij hun moeder weggehaald omdat de melk van de koe voor menselijke consumptie bestemd is. De vervangende voeding die de kalveren krijgen, bevat vaak weinig ijzer, zodat de dieren last krijgen van bloedarmoede.
Deze ijzerarme poedermelk houdt het kalfsvlees wit, wat vooral in landen als Italië erg gewild is. De stierkalfjes (honderdduizenden in Nederland per jaar) worden al snel geslacht, meestal rond de 6 maanden. De melkkoeien, die zonder menselijke inmenging wel meer dan twintig jaar zouden kunnen worden, zijn na een jaar of 5 à 6 economisch afgeschreven en worden voor bewezen diensten uiteraard ook geslacht. Verder worden er van alle geboren legkippen de helft als haantje geboren, deze worden direct na de geboorte levend versnipperd of vergast. Hierbij gaat het om 30 miljoen haantjes per jaar alleen al in Nederland. [16] Bovendien worden legkippen en melkkoeien zelf ook direct na hun productieve periode (veel korter dan hun natuurlijk te halen leeftijd) alsnog geslacht.
Los van dierenleed zijn er nog veel meer argumenten om vegetariër of veganist te worden:
* Gezondheid
Volgens inmiddels veel onderzoeken zijn dierlijke producten niet gezond. Onomstreden is dat dierlijke producten veel verzadigde vetten bevatten welke leiden tot hart en vaatziekten.
Roodvlees (rund, kalfs, varkens) en verwerkt vlees (vleeswaren) verhoogt de kans op (darm)kanker. [5,6,7,8,9]
In het verleden heeft de zuivelindustrie met groot opgezette campagnes mensen ervan proberen te overtuigen dat melk onontbeerlijk is in een gezond voedingspatroon. Het gebruik van zuivel zou bijvoorbeeld nodig zijn voor de botopbouw. In de afgelopen jaren is dit echter sterk ter discussie komen te staan. [17, 18]
Grootscheepse langdurige wetenschappelijke onderzoeken als de Harvard Nurses Study [3] en de China Study [4] hebben de nadelen van het gebruik van zuivel aan het licht gebracht. Onlangs werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook al aangegeven dat stimulering van zuivelconsumptie door de Europese Unie leidt tot duizenden doden per jaar. [10]
* Milieu
Het milieu wordt zwaar belast door het gebruik van vlees en zuivel. Volgens het rapport Livestock's Long Shadow [1] van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN is 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de veehouderij. Dat is meer dan de uitstoot door vervoersmiddelen. De uitstoot per jaar van 1 koe staat daarmee
gelijk aan die van 70.000 kilometers rijden met een auto per jaar! Uit een rapport in opdracht van de minister rondom de milieu-impact van vlees en vleesvervangers bleek eveneens dat zuivel, naast vlees ook nog een zeer grote impact had. [2]
Het afval van de vee-industrie – dierenpoep dus – heeft veel negatieve gevolgen voor ons milieu. Nederland produceert jaarlijks 69 miljard kilo mest. Daarmee kun je elke drie jaar het Veluwemeer twee keer vullen. We exporteren dieren en vlees, maar de stront blijft hier. De ammoniak en fosfaat uit deze mest vervuilen bodem en grondwater, veroorzaken zure regen en zorgen ervoor dat planten-, vis- en insectensoorten uit onze natuur verdwijnen. [11]
De Nederlandse vee-industrie produceert 9% van alle fijnstof in Nederland (2002). Fijnstof komt van stro, zaagsel, gedroogde mest en veren. Vooral megapluimveebedrijven zijn een grote bron van fijnstof. Fijnstof is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor de volksgezondheid.
* Klimaat
De invloed van de intensieve veehouderij op het klimaat is groter dan die van alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar. De vee-industrie produceert grote hoeveelheden CO2 door verwarming en verlichting van stallen, het binnenslepen van veevoer uit andere landen, het vervoer van dieren door heel Europa en door de fabrieksmatige verwerking van dieren.
Methaan is een nog veel schadelijker gas dan CO2. Methaan ontstaat tijdens het verteringsproces in koeienmagen en bij de opslag van varkens- en rundermest. Eén koe stoot per jaar net zoveel broeikasgassen uit, als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt.
Bij bemesting met dierlijke mest komt lachgas vrij. De broeikaswerking van dit gas is 310 maal zo groot als van CO2. [13]
* Natuur
Dagelijks worden kilometers bos en savanne gekapt in Zuid-Amerika om soja te planten voor onze varkens. De apen, vogels en andere dieren verdwijnen. Door bodemerosie en gebruik van bestrijdingsmiddelen is dit land voor altijd verpest. Op 34% van de akkerbouwgrond wereldwijd wordt veevoer geteeld.
Ons land is de tweede grootste importeur ter wereld van deze soja. Om onze dieren te voeren, is in andere landen maar liefst 10.000 vierkante kilometer landbouwgrond in gebruik… Dat is net zoveel als de oppervlakte van Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland bij elkaar. [14]
De zeeën worden leeggevist; ten opzichte van vijftig jaar geleden is 75% van alle vis verdwenen! Maar liefst 60% van de zeevisvangst is bijvangst en die vis gaat dood en ongebruikt weer terug de zee in. Voor elke kilo kweekvis, wordt twee tot zes kilo zeevis gebruikt. [15]
* Derde wereld en Voedseltekorten
Voor het produceren van een kilo vlees is ruim 10 keer méér energie nodig, dan voor een kilo graan of soja. Wereldwijd wordt er enorm veel voedsel verspild aan de veeteelt. Nederland bijvoorbeeld, voert circa 60% van het eigen graanverbruik op aan het vee. Maar ook derdewereldlanden verbouwen op grote schaal graan dat bestemd is voor het rijke Westen, waar het tot veevoer wordt verwerkt. Hoewel het voor landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika financieel aantrekkelijk is om gewassen zoals maïs te verbouwen voor de export, zouden deze gewassen beter kunnen worden aangewend als voedsel voor de eigen bevolking. Nu wordt bijna de helft van wat er wereldwijd aan graan wordt geteeld, gevoerd aan dieren. En dat terwijl er elke dag 40.000 kinderen sterven aan ondervoeding en een groot deel van de wereldbevolking – onnodig – honger lijdt! Eén derde van de akkerbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de teelt van veevoer. Als de soja of het graan rechtstreeks voor menselijke consumptie zou worden gebruikt, levert dit een gigantische hoeveelheid energiewinst op. Het voedselprobleem is dan onmiddellijk opgelost.
Wellicht zijn hier toch mede vegetariërs of veganisten. Het lijkt me leuk om ook tips uit te wisselen, aangezien buiten de deur eten of meedoen aan groepsactiviteiten soms lastig kan zijn.
Referenties
[1] http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM
[2] http://www.blonkmilieuadvies.nl/html/publicaties.php
[3] Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am JPubl Health 1997;87:992-7
[4] http://www.thechinastudy.com
[5] World Cancer Research Fund, Food for Life, Preventing Cancer through a Healthy Diet, London, 1998.
[6] World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research, Food, Nutrition and the prevention of Cancer: A global perspective, Washington DC, 1997.
[7] Persbericht RVIM: http://www.rivm.nl/persberichten/2005/p ... kanker.jsp
[8] Harvard study: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 00824.html
[9] Journal of the American Medical Association http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/293/2/172
[10] http://www.who.int/bulletin/volumes/86/7/08-053728/en/
[11] http://www.alterra.wur.nl/NL/nieuwsagen ... natuur.htm
[12] http://assets.wnf.nl/downloads/living_planet_report.pdf
[13] http://www.meatthetruth.nl/download/besparingstabel.pdf
[14] Planbureau: Vleesconsumptie en klimaatbeleid http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/500110004.pdf
[15] Living Planet Report 2008: gevolgen van Nederlandse consumptie voor de aarde http://assets.wnf.nl/downloads/living_planet_report.pdf
[16] http://www.waardelozehaantjes.nl/conten ... een+eieren
[17] http://www.zuiveloffline.nl/pcrm_mismetzuivel.html
[18] http://www.zuiveloffline.nl/pcrm_nietnodig.html
Ik stelde dat ik het vreemd vond dat het lijkt dat er maar zeer weinig vegetariërs onder de wereldfietsers zijn. Althans hier op het forum.
Dit omdat ik zelf fietsen en fietsvakanties als heel dicht bij de natuur ervaar en voor mij persoonlijk betekent dat ook de natuur zo min mogelijk schade toebrengen en geen dierenleed veroorzaken.
Wij zijn zelf 4 weken geleden (na die discussie in dat topic) overgestapt van het vegetarisme op het veganisme. Dit omdat we er achter kwamen dat vegetarisme niet ver genoeg gaat en er achter ieder glas melk of ei nog steeds een dood stierenkalf of haan-kuikentje schuil gaat. Zowel in de bio-industrie als in het geval van biologische zuivel moeten koeien voor een continue melkproductie elke tien maanden zwanger worden gemaakt om te kalveren. De jonge dieren worden meestal al binnen één tot enkele dagen bij hun moeder weggehaald omdat de melk van de koe voor menselijke consumptie bestemd is. De vervangende voeding die de kalveren krijgen, bevat vaak weinig ijzer, zodat de dieren last krijgen van bloedarmoede.
Deze ijzerarme poedermelk houdt het kalfsvlees wit, wat vooral in landen als Italië erg gewild is. De stierkalfjes (honderdduizenden in Nederland per jaar) worden al snel geslacht, meestal rond de 6 maanden. De melkkoeien, die zonder menselijke inmenging wel meer dan twintig jaar zouden kunnen worden, zijn na een jaar of 5 à 6 economisch afgeschreven en worden voor bewezen diensten uiteraard ook geslacht. Verder worden er van alle geboren legkippen de helft als haantje geboren, deze worden direct na de geboorte levend versnipperd of vergast. Hierbij gaat het om 30 miljoen haantjes per jaar alleen al in Nederland. [16] Bovendien worden legkippen en melkkoeien zelf ook direct na hun productieve periode (veel korter dan hun natuurlijk te halen leeftijd) alsnog geslacht.
Los van dierenleed zijn er nog veel meer argumenten om vegetariër of veganist te worden:
* Gezondheid
Volgens inmiddels veel onderzoeken zijn dierlijke producten niet gezond. Onomstreden is dat dierlijke producten veel verzadigde vetten bevatten welke leiden tot hart en vaatziekten.
Roodvlees (rund, kalfs, varkens) en verwerkt vlees (vleeswaren) verhoogt de kans op (darm)kanker. [5,6,7,8,9]
In het verleden heeft de zuivelindustrie met groot opgezette campagnes mensen ervan proberen te overtuigen dat melk onontbeerlijk is in een gezond voedingspatroon. Het gebruik van zuivel zou bijvoorbeeld nodig zijn voor de botopbouw. In de afgelopen jaren is dit echter sterk ter discussie komen te staan. [17, 18]
Grootscheepse langdurige wetenschappelijke onderzoeken als de Harvard Nurses Study [3] en de China Study [4] hebben de nadelen van het gebruik van zuivel aan het licht gebracht. Onlangs werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook al aangegeven dat stimulering van zuivelconsumptie door de Europese Unie leidt tot duizenden doden per jaar. [10]
* Milieu
Het milieu wordt zwaar belast door het gebruik van vlees en zuivel. Volgens het rapport Livestock's Long Shadow [1] van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN is 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de veehouderij. Dat is meer dan de uitstoot door vervoersmiddelen. De uitstoot per jaar van 1 koe staat daarmee
gelijk aan die van 70.000 kilometers rijden met een auto per jaar! Uit een rapport in opdracht van de minister rondom de milieu-impact van vlees en vleesvervangers bleek eveneens dat zuivel, naast vlees ook nog een zeer grote impact had. [2]
Het afval van de vee-industrie – dierenpoep dus – heeft veel negatieve gevolgen voor ons milieu. Nederland produceert jaarlijks 69 miljard kilo mest. Daarmee kun je elke drie jaar het Veluwemeer twee keer vullen. We exporteren dieren en vlees, maar de stront blijft hier. De ammoniak en fosfaat uit deze mest vervuilen bodem en grondwater, veroorzaken zure regen en zorgen ervoor dat planten-, vis- en insectensoorten uit onze natuur verdwijnen. [11]
De Nederlandse vee-industrie produceert 9% van alle fijnstof in Nederland (2002). Fijnstof komt van stro, zaagsel, gedroogde mest en veren. Vooral megapluimveebedrijven zijn een grote bron van fijnstof. Fijnstof is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor de volksgezondheid.
* Klimaat
De invloed van de intensieve veehouderij op het klimaat is groter dan die van alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar. De vee-industrie produceert grote hoeveelheden CO2 door verwarming en verlichting van stallen, het binnenslepen van veevoer uit andere landen, het vervoer van dieren door heel Europa en door de fabrieksmatige verwerking van dieren.
Methaan is een nog veel schadelijker gas dan CO2. Methaan ontstaat tijdens het verteringsproces in koeienmagen en bij de opslag van varkens- en rundermest. Eén koe stoot per jaar net zoveel broeikasgassen uit, als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt.
Bij bemesting met dierlijke mest komt lachgas vrij. De broeikaswerking van dit gas is 310 maal zo groot als van CO2. [13]
* Natuur
Dagelijks worden kilometers bos en savanne gekapt in Zuid-Amerika om soja te planten voor onze varkens. De apen, vogels en andere dieren verdwijnen. Door bodemerosie en gebruik van bestrijdingsmiddelen is dit land voor altijd verpest. Op 34% van de akkerbouwgrond wereldwijd wordt veevoer geteeld.
Ons land is de tweede grootste importeur ter wereld van deze soja. Om onze dieren te voeren, is in andere landen maar liefst 10.000 vierkante kilometer landbouwgrond in gebruik… Dat is net zoveel als de oppervlakte van Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland bij elkaar. [14]
De zeeën worden leeggevist; ten opzichte van vijftig jaar geleden is 75% van alle vis verdwenen! Maar liefst 60% van de zeevisvangst is bijvangst en die vis gaat dood en ongebruikt weer terug de zee in. Voor elke kilo kweekvis, wordt twee tot zes kilo zeevis gebruikt. [15]
* Derde wereld en Voedseltekorten
Voor het produceren van een kilo vlees is ruim 10 keer méér energie nodig, dan voor een kilo graan of soja. Wereldwijd wordt er enorm veel voedsel verspild aan de veeteelt. Nederland bijvoorbeeld, voert circa 60% van het eigen graanverbruik op aan het vee. Maar ook derdewereldlanden verbouwen op grote schaal graan dat bestemd is voor het rijke Westen, waar het tot veevoer wordt verwerkt. Hoewel het voor landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika financieel aantrekkelijk is om gewassen zoals maïs te verbouwen voor de export, zouden deze gewassen beter kunnen worden aangewend als voedsel voor de eigen bevolking. Nu wordt bijna de helft van wat er wereldwijd aan graan wordt geteeld, gevoerd aan dieren. En dat terwijl er elke dag 40.000 kinderen sterven aan ondervoeding en een groot deel van de wereldbevolking – onnodig – honger lijdt! Eén derde van de akkerbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de teelt van veevoer. Als de soja of het graan rechtstreeks voor menselijke consumptie zou worden gebruikt, levert dit een gigantische hoeveelheid energiewinst op. Het voedselprobleem is dan onmiddellijk opgelost.
Wellicht zijn hier toch mede vegetariërs of veganisten. Het lijkt me leuk om ook tips uit te wisselen, aangezien buiten de deur eten of meedoen aan groepsactiviteiten soms lastig kan zijn.
Referenties
[1] http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM
[2] http://www.blonkmilieuadvies.nl/html/publicaties.php
[3] Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am JPubl Health 1997;87:992-7
[4] http://www.thechinastudy.com
[5] World Cancer Research Fund, Food for Life, Preventing Cancer through a Healthy Diet, London, 1998.
[6] World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research, Food, Nutrition and the prevention of Cancer: A global perspective, Washington DC, 1997.
[7] Persbericht RVIM: http://www.rivm.nl/persberichten/2005/p ... kanker.jsp
[8] Harvard study: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 00824.html
[9] Journal of the American Medical Association http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/293/2/172
[10] http://www.who.int/bulletin/volumes/86/7/08-053728/en/
[11] http://www.alterra.wur.nl/NL/nieuwsagen ... natuur.htm
[12] http://assets.wnf.nl/downloads/living_planet_report.pdf
[13] http://www.meatthetruth.nl/download/besparingstabel.pdf
[14] Planbureau: Vleesconsumptie en klimaatbeleid http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/500110004.pdf
[15] Living Planet Report 2008: gevolgen van Nederlandse consumptie voor de aarde http://assets.wnf.nl/downloads/living_planet_report.pdf
[16] http://www.waardelozehaantjes.nl/conten ... een+eieren
[17] http://www.zuiveloffline.nl/pcrm_mismetzuivel.html
[18] http://www.zuiveloffline.nl/pcrm_nietnodig.html