Hoi Marco:
Ten eerste: Dia's scannen is tijdrovend!!! Ik heb nu bijna al mijn dia's ingescanned (ongeveer 13.000) en ben daar 2 jaar mee bezig geweest. Ik kan het geluid van mijn scanner niet meer horen!
Ten tweede: de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is wat het resultaat van de uitvoer moet zijn. Oftewel: wil je van de gescande beelden afdrukken maken en zo ja, op welke grote? Wil je je dia's alleeen op beeldscherm zien of via een beamer weergeven?
Kortom: je moet je echt bezighouden met het uiteindelijke doel om te bepalen wat voor scanner je nodig hebt en op welk reslotie en opslagformaat je wilt gaan sannen. En dat is iets waar je je met conventionele fotografie bijna niet mee bezig houdt. Bovenstaande geldt overigens ook voor het gebruik van een digitale camera.
In theorie geldt hier: hoe meer hoe beter. Maaaaarrr: daar zit natuurlijk een keerzijde aan van. Dure apparatuur en veel ruimte kwijt voor het opslaan van bestanden.
Een "echte" 35-mm scanner is bijna altijd beter dan een flatbed scanner. Ik heb zelf een Nikon Coolscan IV scanner. Dit soort scanners kunnen zowel dia's als negatieven aan, verwijderen automatisch stofdeeltjes, kunnen resoluties scannen waar menig top-model digitale cmera een puntje aan kan zuigen, maar het scannen zelf is tijdrovend.
Om de reslutie te bepalen bepaal je dus eerst je uitvoerformaat. Afdrukken gaat bijna altijd op 300 dpi (dots per inch). Het grootste formaat om af te drukken is ongeveer A3 of A2 (zonder dat er geinterpolleerd wordt). Je bepaalt dus hoeveel inch dat is, vemenigvuldigd dit met 300 en je weet je uitgaande resolutie.
Ik scan zelf op 2400 * 3600 pixels. Dat is voldoende om hele mooie plaatjes te krijgen.
Je kan het opslaan als JPEG (wordt dan ongeveer 3 MB met de hoogste kwaliteitswaarde) of als RAW.
Een RAW bestand is dan ongeveer 30 MB maaaaaar je kan dit bestand daarna vele malen gebruiken om wijzigingen aan te brengen. Je moet het zien als een soort negatief van je opname. Een JPEG bestand is dan je uiteindelijke foto. Wijzigingen aan een JPEG bestand zorgt altijd voor kwaliteitsverlies.
Een andere methode om van dia's digitale bestanden te maken is het gebruik van een één-op-één objectief met een dialichtbakje daarachter samen met een goede digitale spiegelrefelex camera. Je maakt dan eigenlijk een foto van je dia. Werkt een stuk sneller dan scannen maar hiermee worden stofdeeltjes natuurlijk niet verwijderd.
Wil je gewoon wat dia's op je pc laten zien dan is een flatbedscanneer meer dan voldoende. De methode die ik gebruik is voor het "professioneel" verwerken van digitale bestanden voor bladen.
Kortom: over dit onderwerp kan ik nog uren doortypen.....bel me maar op wanneer je meer wilt weten.
Groetjes,
marco