Additionally, paste this code immediately after the opening tag: nieuws over vakantielanden oa Birma & Laos - Forum Wereldfietser

nieuws over vakantielanden oa Birma & Laos

Name: Ivana

Heb even een deel van het e-zine van DeNieuwe Omroep (waar ik lid van ben) geknipt en geplakt.. eventueel interessant voor enkele reizigers..
Birma.

We moeten er een nogal wilde slag naar slaan, want er zijn geen cijfers hoeveel Nederlanders Birma op hun vakantielijstje hebben staan. Volgens de meest optimistische schattingen zijn het er rond de honderd per jaar. De kans dus dat er eerdaags een brief in de bus glijdt om uw vakantietrip te annuleren is daarmee één op twintigduizend.

Het is dan ook voornamelijk een principezaak die het Burma Centrum Nederland (BCN) met reisorganisaties uitvecht. Na de uittocht van grote ondernemingen uit Birma (laatstelijk IHC Caland), wil het BCN ook toeristen uit het land met het barbaarse militaire regiem weren. Volgens BCN draagt toerisme rechtstreeks bij aan de repressie. Zo moeten dwangarbeiders ten behoeve van toeristen wegen en motels bouwen en vloeien alle inkomsten rechtstreeks naar de militaire kas.

Uiteraard zit er een andere kant aan de medaille. Reisorganisaties stellen dat waar toeristen komen de ergste vormen van onderdrukking verdwijnen. En dat er in ieder geval contact is met de bevolking. Dat is ook waar, maar desondanks hebben Djoser en Shoestring onder druk van het BCN besloten geen reizen meer naar Birma te organiseren. Vanwege het regiem dus. En waarschijnlijk ook omdat met Birmaanse vakantiereizen niet bepaald financiële klappers worden gemaakt.

Je vraagt je af of… inderdaad. Gelukkig is het onderwerp ook één van de items die Aad van den Heuvel deze maand op zijn lijstje heeft staan. Want wij zijn hartstikke nieuwsgierig hoe bewust bewuste reisbureaus met dat soort zaken omgaan. U vindt het Lijstje van Aad op www.denieuweomroep.nl/?active=lijst.php.

Laos.

Lange tijd was ook buurland Laos een bijzondere reisbestemming. Redelijk geïsoleerd en dankzij overweldigend cultuurerfgoed was Laos zo'n beetje het openluchtmuseum van de Mekongdelta. Helaas, sinds vorig jaar wordt die cultuur door hordes toeristen onder de voet gelopen. In het centrum van hoofdstad Luang Prabang stappen momenteel evenveel toeristen rond als plaatselijke inwoners. Restaurants, bakkerijen en hotels vechten om klanten en wie wil internetten, kan tegenwoordig ook in Luang Prabang terecht.

Resultaat: Laos, dat de afgelopen decennia nauwelijks aan buitenlandse invloeden blootstond, heeft plotseling te maken met een enorme bouwwoede op plaatsen die toeristen zouden kunnen lokken, heeft problemen met de afvalberg die toeristen nalaten en kampt met de onvermijdelijke conflicten tussen plaatselijke gewoonten en geïmporteerde waarden.

En ook dat verhaal begon enkele jaren geleden met ecotoerisme en cultuurreizen. In Laos houden ze dan ook het hart vast voor massatoerisme.

Cariben.

Lentekriebels en we blijven exotisch. Wie de Cariben op het vakantieprogramma heeft staan, zal het dit jaar wellicht zonder steeldrumklanken moeten doen. Het Amerikaanse patentrechtenbureau heeft namelijk twee Amerikanen het patentrecht toegekend op het productieproces van de steeldrum.

Op Trinidad en Tobago, waar de steeldrum tot nationaal erfgoed wordt gerekend, is met verontwaardiging op het patent gereageerd. Al is het maar omdat sommige elementen van het gepatenteerde productieproces er al 55 jaar worden toegepast. In het ergste geval zullen zij straks moeten betalen om hun eigen muziekinstrument te mogen bespelen.

Meer hierover op www.oneworld.nl.

Latijns Amerika.

Radio Nederland Wereldomroep meldt dat u in Latijns Amerika niet meer bang hoeft te zijn voor militaire staatsgrepen: militaire coups zijn net zo uit als bananenrepublieken. Niet dat het Zuid-Amerikaanse continent een oase van politieke rust en welvaart is –verre van dat, de politieke leiders volgen elkaar in hoog tempo op- maar het leger lijkt er zich niet meer mee te bemoeien.

Dat was, tot twee weken geleden, toen de Venezolaanse president Hugo Chávez door generaals van de troon werd gestoten na massale demonstraties tegen zijn regering en een schietpartij met tientallen doden. Twee dagen later marcheerden de troepen echter weer richting kazerne en beklom Chávez wederom het bordes van het presidentieel paleis.

Oorzaak: in de gehele Latijns Amerikaanse regio is met afgrijzen gereageerd op de militaire tussenkomst. Niet omdat Chávez zo geliefd is bij zijn collega's, maar uit principe. De boodschap was dan ook luid en duidelijk: militairen moeten zich niet met politiek bezighouden.

Enige dissonant in het massale concert van afkeuring kwam uit Amerika. Die waren er eigenlijk wel blij mee. Washington geeft toe de afgelopen maanden het contact met oppositie en Venezolaanse troepen te hebben aangehaald, maar ontkent elke betrokkenheid.

Afrika-1.

Wie Afrika op de agenda heeft staan, doet er verstandig aan zich te realiseren dat de malariamug bezig is met een dodelijk opmars. Wereldwijd sterven jaarlijks één miljoen mensen aan malaria, waarvan 90 procent in Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft uitgerekend dat in Afrika elke 30 seconden een kind aan malaria bezwijkt.

Malaria maakt in het Afrikaanse naast aids en tuberculose de meeste slachtoffers. In Tanzania raakt bijvoorbeeld jaarlijks de helft van de bevolking besmet en in het door burgeroorlogen getroffen Burundi steeg het aantal patiënten in tien jaar tijd van 200.000 naar twee miljoen.

Dat komt omdat de malariamug inmiddels immuun is voor de meeste medicijnen en verdelgingsmiddelen. Geneesmiddelen die wel helpen zijn meestal te duur en er wordt door de farmaceutische industrie nauwelijks onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen. Volgens Artsen zonder Grenzen sterven de meeste mensen dan ook omdat ze de verkeerde medicijnen krijgen.

Meer op www.oneworld.nl.

Afrika-2.

Wie regelmatig reist, vindt op de website van Artsen zonder Grenzen trouwens een redelijk compleet overzicht van mondiale gezondheidsperikelen en plaatsen die een nietsvermoedend toerist beter kan mijden. Zo lezen we dat medische teams van Artsen zonder Grenzen erin geslaagd zijn een ebola-uitbraak in Congo-Brazzaville tot staan te brengen. Nu stond Congo-Brazzaville niet op ons verlanglijstje, maar kennis van een dodelijke ebola-epidemie had onze keus absoluut beïnvloed.

Interessante site trouwens: www.artsenzondergrenzen.nl.

Tsjechië.

Wie 's avonds graag de hemel aftuurt, kan dat straks het best in Tsjechië. Na 1 juni is Tsjechië het eerste land ter wereld waar lichtvervuiling wettelijk verboden is. Lichtvervuiling ontstaat vooral door reclame- en straatverlichting die naar boven uitstraalt. Onnodig en verspilling van energie, vinden ze in Tsjechië. Met speciale armaturen kan verlichting zo worden aangepast dat er alleen licht terecht komt waar dat nodig is.

Zuid-Korea.

We meldden het al eerder: in Zuid-Korea zijn honden een lekkernij en dagelijks vinden vele duizenden Koreanen de hond in de pot. Er zijn zelfs speciale markten waar de klant zijn hond kan uitkiezen en ter plaatse kan laten slachten. Vooral de maanden juli en augustus zijn rampzalig voor de viervoeter. In juli zijn er drie Koreaanse bokdagen (letterlijk vertaald: snikhete hondsdagen) en in augustus is hondenstoofvlees een traditionele lekkernij. [zullen de meeste fietsers vast niet erg vinden ;pP]

Ook katten zijn in Zuid-Korea hun leven niet veilig. Volgens de Korean Animal Protection Society wordt poes in het Koreaanse als medicijn beschouwd. De katten worden met een hamer bewusteloos geslagen, levend in een ketel met heet water gegooid en tezamen met noten, gember en dadels tot een bruine brij gekookt die Goyangi Soju heet. Goyangi Soyu schijnt te helpen tegen reuma en gewrichtspijn.

Uiteraard willen dierenliefhebbers daar iets tegen doen en roept daarvoor uw en onze hulp in. U vindt een hele hoop info op www.animalfreedom.org.

Groetjes, Ivana

Name: Bert Sitters

Email: b.sitters@pz.nl

Laos is nog steeds een fantastische fietsbestemming. Het centrum van Luang Prabang zit inderdaad vol toeristen, in Vang Vieng is de rivier bezaaid met backpackers op autobanden. Laos is echter veel meer dan deze twee hotspots. Je fietst door authentieke dorpjes en ongerepte landschappen. De mensen zijn buitengewoon vriendelijk. Wil je nader kennismaken met dit fietsparadijs: bezoek mijn dialezingen FIETSEN IN LAOS!!! 14/5 bibliotheek Amsterdam; 15/5 bibliotheek Rozenburg; 16/5 Het Reghthuys Nieuwkoop; 23/5 bibliotheek Wassenaar.
Voor meer info: www.fietswegen.nl of b.sitters@pz.nl