Op veler verzoek:
Voor degene die volgend jaar het geluk heeft om aan de route van de traditionele Hemelvaarttrektocht te wonen en geen tijd heeft om mee te fietsen volgt hier het recept van Els’ Opregte Kattukse Appeltaart
Benodigdheden: (voor het deeg)
ruim 2 kilogram zelfrijzend bakmeel
10 eieren
1250 gram koude boter
1 kilogram gezeefde witte basterdsuiker
een half kopje zout
Benodigdheden: (voor het appelmengsel)
9 kilo harde zure appels (Jonagolds of goudreinetten)
450 gram suiker
450 gram krenten
450 gram rozijnen
1 busje kaneel
twee flacons citroensap
6 springvormen, in maat variërend van ø22 – ø28cm
Bereiding:
1. Doe een schort aan
2. Verwarm de oven voor tot 175 graden en zet het rooster 1 plaats onder het midden in de oven.
3. Vet de vorm in.
4. Klop de eieren los met een vork.
5. Snijd de koude boter in dobbelsteentjes (met twee messen).
6. Meng de stukjes gesneden geschilde appel, suiker, gewelde en uitgeknepen krenten en rozijnen en het kaneel, met het citroensap. Tip van Dick: je kunt i.p.v. krenten en rozijnen ook boerenjongens gebruiken!
7. Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de boter, het zout en tweederde van het eiermensel in een kom.
8. Kneed met de hand tot een samenhangend deeg.
9. Gebruik driekwart van het deeg om de vormen te bekleden, maak een opstaande rand van ca. 6 cm.
10. Verdeel het appelmengsel over de met deeg beklede vorm.
11. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes, druk ze iets plat en leg ze in ruitvorm op de appeltaarten.
12. Bestrijk de ruitvormen met de rest van het eiermengsel
13. Bak de appeltaart in ca. 1 uur en 15 minuten gaar en goudbruin (dat geldt voor een springvorm van ø 24cm... spreek je wiskundeknobbel aan voor aangepaste tijden).
14. Laat de appeltaarten in de vormen afkoelen tot de korsten stevig zijn.
15. Verwijder dan de springvormranden.
16. Bestuif de appeltaarten eventueel met poedersuiker, of spuit er in figuurtjes slagroom op.
Tips: wanneer je slechts één springvorm hebt kun je het best één taart tegelijk bakken.
Doe NOOIT twee vormen in één oven.
Trek voor de hele handel een volle dag uit (en voor het opruimen van de keuken nog eens een paar uur).
Serveren met koffie (5 liter is voldoende voor ca. 25 personen).
Vraag bij de buren stoelen te leen en versier je tuin met feestelijke vlaggetjes.
Els