Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Duits lijntje van Gennep naar Boxtel - Forum Wereldfietser

Duits lijntje van Gennep naar Boxtel

Ik wil dit najaar het Duitse Lijntje gaan fietsen van Gennep naar Boxtel (en daarna verder). https://www.visitbrabant.com/nl/routeov ... -nederland

Er zijn meerdere routes te vinden die met de fietsknooppunten zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke spoorlijn blijven. Op digitale landkaarten (google maps, of fietsknoop) lijkt het alsof je er ook overheen zou kunnen fietsen, of zijn het allemaal wandelpaden?
Iemand ervaring ermee? Of woont iemand in Brabant in de buurt van het lijntje en weet of het een fietspad of een wandelpad is?
Op de knooppunten kaarten (37 en 38) staat enkel een (oude) spoorlijn ingetekend van Boxtel tot in Veghel. verder niet. Er zijn wel veel fietsknooppunten te vinden, met de aantekening dat mijn kaarten wel ca. 12 jaar oud zijn.
Kijk eens bij traject 45 op: https://www.fietsenoveroudespoorlijnen.nl/.
GPX vind je er ook.
Op Google Maps is het tracé goed te volgen en als je dan op Streetview kijkt is het vaak alleen een wandelpad.
DaVinci schreef:
wo 21 aug, 2024 16:44
Kijk eens bij traject 45 op: https://www.fietsenoveroudespoorlijnen.nl/.
Dank Davinci! Dat was precies wat ik zocht.

"Daar staat (geheel onderaan): “In 2016 is een Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie voor het Duits Lijntje gepresenteerd en aangenomen door de gemeenten. Dit betekent dat er in ieder geval een fietspad over het hele traject komt te liggen . . . Wanneer het fietspad wordt geopend is op dit moment nog onbekend”.
Nu (2023, dus 7 jaar later) zijn er van de 51 km al 3 km als officieel fietspad gerealiseerd, te weten, het stukje na Gennep tot aan de grens met Duitsland."


Dan maken ze er geen haast mee om er een fietspad van te maken :wink: . Dat stukje bij Gennep ken ik, dat rij ik altijd als ik op de fiets naar mijn ouders ga. Dus eigenlijk is dit een heel bijzonder stukje van de route. Voor de rest van de route ga ik dan maar braaf de knooppunten volgen.

PS: leuke site trouwens!

Re:

verwijderd
Liempde had ooit een station aan het Duits lijntje.
De sporen liggen er nog. Ooit reden hier Internationale treinen van Duitsland naar Vlissingen: het Duitse lijntje. Deze Zeeuwse havenstad had een veerbootverbinding naar Engeland: de Maatschappij Zeeland, Vele hoogheden kwamen hier langs, zoals de keizer van Duitsland en de Tsaar van Rusland.
De veerdienst werd echter verplaatst naar Hoek van Holland. De betekenis van het Duitse Lijntje nam af. Al in 1937 werd de reguliere passagiersdienst gestaakt.
In de meidagen van 1940 stak een Duitse pantsertrein via dit spoortje de Maas over. Zo braken de Duitsers door de Nederlandse linies.
Op sommige delen van het Duitse Lijntje reden nog wel wat goederentreinen, of werden militairen naar de vliegbasis Volkel vervoerd. Het was echter snel verleden tijd.
Voor het stationsgebouwtje van Liempde staat een monument in de vorm van een zeer kort rijtuigje.
bert sitters schreef:
zo 25 aug, 2024 08:37
Voor het stationsgebouwtje van Liempde staat een monument in de vorm van een zeer kort rijtuigje.
Ik ben benieuwd hoeveel ik nog ga vinden van het lijntje. In Gennep staat nog de locomotief (is onlangs nog een keer bij het raadplaatje voorbij gekomen) en in het bos liggen kleine stukjes spoorrails. Ook op het Duitse deel van het lijntje staan veel infoborden.
Afgelopen maandag hebben we als onderdeel van een route het gedeelte van Gennep naar Kruispunt Beugen gefietst. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruispunt_Beugen.
Vanaf de Stationsweg en Scharmolen in Oeffelt, met het oude stationnetje, is er over een pad goed te fietsen tot aan Werveld. Daarna via de Viltseweg en Kruispunt kom je bij de Hapseweg.
Zie GPX in de bijlage.

Bijlagen