Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Zelfgemaakte energierepen. - Forum Wereldfietser

Zelfgemaakte energierepen.

Deze wou ik met jullie delen, ik heb het recept getest en zeer goed bevonden.
Eén groot probleem : iedereen lust dat hier, ze verdwijnen dus als sneeuw voor de zon.

Bronnen :
1) Filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=jMJEIiWV3VQ
2) http://www.een.be/programmas/voor-hetze ... ergierepen

Ingrediënten
  • 120 ml zonnebloemolie
    200 g bruine suiker
    30 ml kandijsiroop
    1 eetlepel pindakaas
    ½ theelepel vanille extract
    25g sesamzaad
    25g zonnebloempitten
    50g amandelschilfers
    50g rozijnen
    50g dadels (gehakt)
    225g havermout

Zo ga je te werk
  • Laat de zonnebloemolie, bruine suiker, kandijsiroop, pindakaas en vanille extract samen in een pan op lage temperatuur smelten en roer het geheel om.
    Haal de pan van het vuur en voeg sesamzaad, zonnebloempitten, amandelschilfers, rozijnen en gehakte dadels toe.
    Mix alles.
    Voeg 225 gram havermout toe er roer goed door.
    Bekleed een bakblik van ongeveer 25 op 15 cm of gelijkaardig met bakpapier en giet het mengsel in het bakblik.
    Druk het mengsel goed aan met een vork zodat het een stevige blok wordt.
    Zet het bakblik 10 à 12 minuten in de oven, op 180°C.
    Laat afkoelen.
    Snij de blok in repen.
SMAKELIJK !!
en hier èèn zonder oven te gebruiken

Energierepen met noten, dadels en cranberries

•150 gram gemengde noten (ongezouten)
•150 gram voorgewelde cranberry’s
•16 dadels zonder pit
•Rasp van een halve citroen
•1 theelepels geschaafde kokos

Bereiding:

Doe de ingrediënten in een keukenmachine, staafmixer of blender en maal het fijn. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn, schep het eventueel even door. Als het mengsel voor je gevoel niet kleverig genoeg is kun je een paar extra dadels toevoegen.

Rol een bal van het mengsel en verpak dit in huishoudfolie. Laat dit ongeveer een uur opstijven in de koelkast.

Maak een mooi vierkant van het mengsel door het met een deegroller plat te rollen (tip: houd folie tussen de deegroller en de substantie zodat er niet plakt. Snijd 12 tot 16 repen. De repen blijven een paar weken goed. Eventueel kun je de repen ook invriezen zodat je ze langer kunt bewaren.
Ga ik eens proberen, lijkt me best leuk. Zelf reepjes fabriceren.
den boete schreef: 1) Filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=jMJEIiWV3VQ
SMAKELIJK !!
Ik was ooit /jaar geleden/ begonnen met hetzelfde recept. Later aangepast naar mij smaak.
Hoeveelheidenen weet ik niet. Ik doe alles met gevoel
- Olie
- Yoghurt of magere kwark
- 3 eieren
- Honing of bruin suiker
- Goed roeren
- Muesli pakket van supermarket. – let op niet crusli. Cruslue ingrediënten zijn tarten mix – Suiker, Glucose meel een weinig muesli.Een keer met crusli gemakt en dat was een lekkere taart :D
- Bakken – 20..25min 175 graden.
miro schreef: Ik was ooit /jaar geleden/ begonnen met hetzelfde recept. Later aangepast naar mij smaak.
Hoeveelheidenen weet ik niet. Ik doe alles met gevoel
- Olie
- Yoghurt of magere kwark
- 3 eieren
- Honing of bruin suiker
- Goed roeren
- Muesli pakket van supermarket. – let op niet crusli. Cruslue ingrediënten zijn tarten mix – Suiker, Glucose meel een weinig muesli.Een keer met crusli gemakt en dat was een lekkere taart :D
- Bakken – 20..25min 175 graden.
Als je nog eens op het gevoel bakt Miro, wil je dan voor ons een indicatie van de hoeveelheden noteren ?
Aan eieren had ik ook al gedacht, maar ik moet wel opletten voor ingrediënten met hoog cholesterolgehalte.
In plaats van de losse noten, zaden e.d., durf ik ook muesli gebruiken.
Deze uit den Aldi met noten vind ik zeer geschikt, en hij kost niet veel.
Heb nog wel een gezonde variant met kokosolie:
200 gr havermout
50 gr kokosvet
1 rijpe banaan (lag toch al zwart op de schaal)
1 appel geraspt
30 gr honing, agavesiroop, of 4 eetlepels ahornsiroop (alles een beetje op gevoel)
2 theelepels kaneel
snufje zout
anijspoeder staafje
50 gr gewelde rozijnen, cranberries oid
paar gedroogde abrikozen in stukjes, of dadels ..
handje walnoten in stukjes
En voor de smaak citroen of sinasappelrasp, gedroogde gember heel fijn gesneden, cacaobits etc etc.
Officieel moet het in de blender, maar ik doe het gewoon met de mixer, werkt ook.
In een bakblik doen, flink aandrukken en in 3 kwartier op 175 bakken.
In stukjes snijden, en een deel invriezen als je het niet binnen een paar dagen op eet, de houdbaarheid is matig

Een groot deel van de ingredienten is bij een Aldi te koop.
En ik heb het gevoel dat ik hele gezonde brokken eten.

Anja
Oke, moooi, zo maak je repen. :D

De volgende stap wekt mijn nieuwsgierigheid,

Hoe neem je ze mee op een handzame manier,
zodat het ook op een mooie warme fietsdag, na een week in de tas, nog hanteerbaar is?


Dadels, rozijnen abrikozen los in zipplocks en de goedkope vierkante volkorenbiscuit van aldi, zijn mijn aanvullingen op de "oud Hollandse" bak met brood onderweg.

Dit onder het motto
"weleens een havenarbeider sportdrank en sportvoeding zien eten?"
Afbeelding

Deze had ik mee naar Zweden, verpakt in bakpapier met touwtje erom.
Gehakte dadels,vijgen, rozijnen en ongebrande noten. Volgens mij beetje kokosolie erdoorheen voor te binden.
Ze waren snel op.
https://www.youtube.com/watch?v=5eY-gaCxQ18

BTW: Hannah is kok bij Saxo Thinkof
Op basis van dit recept ben ik ook bezig geweest.
recept AH

Geen: vanillestokje, ei.
Wel: honing.

Ingrediënten.
DSC00941.JPG
Klaar voor in de oven:
DSC00942.JPG
Uit de oven:
DSC00943.JPG
Klaar voor nuttigen:
DSC00944.JPG
Goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het mag nog wel wat beter binden, minder kruimels.
Een andere keer experimenteren met wat karamel.
JanH schreef:
ma 05 apr, 2021 16:55
Het mag nog wel wat beter binden, minder kruimels.
Daarvoor diende dat ei, denk ik.
Mijn eerste baksel was conform recept, met ei. Ook dat kruimelde, vandaar poging twee met honing.
Zal ook weer een keer met ei doen en wat beter op het kruimelen letten.
Ik experimenteer verder. :wink:
Hier thuis maken wij altijd deze:
Havermoutvlokken en pecan-noten met kokos, gebonden met een rijpe banaan.
https://www.jumbo.com/recepten/banaan-h ... en-501141/
wat een leuk topic!! ik bakte in de studententijd bananennotenbrood en had dat onderweg bij me: erg stevig, maar oh zo lekker.
jwkeij schreef:
di 06 apr, 2021 21:28
Hier thuis maken wij altijd deze:
Havermoutvlokken en pecan-noten met kokos, gebonden met een rijpe banaan.
https://www.jumbo.com/recepten/banaan-h ... en-501141/
Koken en bakken doe ik dagelijks. In alles wat ik bak en gebonden moet worden gebruik ik banaan voor in de zoete gerechten en gemalen lijnzaad in de hartige gerechten. Havermout en peulvruchten staan op mijn dagelijkse eetlijst.
JanH schreef:
ma 05 apr, 2021 18:37
Mijn eerste baksel was conform recept, met ei. Ook dat kruimelde, vandaar poging twee met honing.
Zal ook weer een keer met ei doen en wat beter op het kruimelen letten.
Ik experimenteer verder. :wink:
Ik heb wat geëxperimenteerd met bindmiddelen om te kijken naar het kruimelen.
- alleen ei: kruimelig
- alleen honing: kruimelig
- alleen karamel dessertsaus: kruimelig
- alleen gemalen lijnzaad (2 eetlepels met 6 eetlepels komend water): kruimelig (ook weinig smaak trouwens)
- gemalen lijnzaad + honing: niet meer kruimelig
- gemalen lijnzaad + karamel: niet meer kruimelig
Let wel N=1: ik heb elke variant de afgelopen tijd één keer gemaakt.
Waarschijnlijk zal ei met honing/karamel ook voor een goed resultaat zorgen maar dat heb ik niet geprobeerd.

Opmerking over het AH-recept: ik doe de noten niet meer vooraf in de oven, maakt het recept wat gemakkelijker.