jumbo schreef: ↑za 08 aug, 2020 20:10
Toch nog een vraagje. Vanwaar de voorliefde voor kerkgebouwen ( In Deventer of Vorden )
Natuurlijk geeft dit een zeer fraaie uitstraling.
Ik ben een romanticus, houd van historie en ben gek op oude, karakteristiek gebouwen als kastelen, kerken en eigenlijk alle monumentale panden.
Ik stippel mijn routes graag uit langs kastelen, kerken en ruïnes en onderweg grijp ik iedere gelegenheid aan om een historisch gebouw in te lopen. Kerken zijn bijna altijd open en ik ben duidelijk niet de enige die er even een pauze voor inlast, want heel veel toeristen en vakantiefietsers lopen onderweg even een kerkje in. Daarnaast zijn natuurlijk veel bekende fietsroutes oude pelgrimsroutes die logischerwijs langs kerken, kapellen en kathedralen lopen. En zo vind ik het wel leuk dat het fietsvakantiegevoel bij Saint Christopher in een kerk begint en mede daarom ging ik ruim drie jaar geleden op zoek naar een leegstaande kerk om mijn winkel in te beginnen. Leegstaande kastelen waren helaas niet te vinden en ook een monumentale boerderij uit 1785 is de revue gepasseerd. Helaas liep iedere locatie vast op het bestemmingsplan. Totdat ik de voormalige synagoge/gereformeerde kerk tegenkwam.
Ik ben zelf niet gelovig, maar ik houd wel van de mystiek van oude legenden, mythen en sagen. Veel oude volksvertellingen hebben op de één of andere manier een binding met de christelijke kerken of hebben dit later gekregen. Hier kwamen vervolgens meerdere heilige figuren uit voort, zoals de Heilige Christoffel, beschermheilige van de reizigers.
Zowel gelovigen als niet-gelovigen hebben een amulet van Christoffel om hun nek, aan hun sleutelbos of op het dashboard van de auto. Iedereen mag voor zichzelf bepalen welke waarde hij/zij eraan toekent. Ik bekijk het vooral historisch, romantisch, cultureel, zoals ik mijzelf ook interesseer in de Griekse en Noorse mythologie en er nog altijd feestdagen bestaan voor bijvoorbeeld Sinterklaas, Sint Maarten, Sint Joris en Saint Patrick in Ierland. Ik had ook de Hindoe God Ganesha (die met het olifantenhoofd) kunnen kiezen, want die is ook beschermheilige van de reizigers, maar de Hindoe cultuur staat te ver bij me weg.
jumbo schreef: ↑za 08 aug, 2020 20:10
Maar ik kan me als beginnend ondernemer ook voorstellen, dat je zekerheid wil gezien de kosten-kant.
Kerkgebouwen komen uit een ander tijdperk.
Dit brengt ook een hogere investering en onkosten met zich mee in vergelijking met een modern nieuw pand. Tevens kan ik me voorstellen dat de gemeente beperkingen gaat opstellen wat betreft de buitenzijde van het kerkgebouw..
Dit ligt verrassend anders. Steeds meer kerkeigenaren zitten door de ontkerkelijking met lege kerken in hun maag. Herbestemmen van een religieuze instelling naar bijvoorbeeld een commercieel bedrijf of woning blijkt lastig, omdat er teveel tegenstrijdige sentimenten meespelen, maar ondertussen staan die prachtige gebouwen te verpieteren.
De meeste gemeenten willen er een culturele/maatschappelijke bestemming aan geven (om de lieve vrede te bewaren?) of het laten verhuren aan een zorginstelling, maar dergelijke partijen hebben daar veelal het geld niet voor. Dan blijven er meestal maar twee opties over: de gemeente koopt het monumentale pand voor een symbolisch bedrag en neemt de verantwoordelijkheid voor het behoud en de exploitatie over of het wordt verkocht/verhuurd aan een commerciële instelling. Zie vervolgens maar eens een ondernemer te vinden die gek genoeg is om er de lol en charme van in te zien en bereid is het monument in ere te houden.
Ik ben dus zo'n gek.
Maar... zo gek ben ik ook weer niet, want de meterprijs die ik ga betalen is slechts een derde ten opzichte van de vele sfeerloze - honderd in een dozijn - winkelpanden in hetzelfde centrum. De energiekosten zullen wel hoger uitpakken, maar dan nog. Het onderhoud van de buitenkant van het pand is voor de eigenaar en die kosten worden gedekt door de huur. Het interieur is mijn verantwoordelijkheid. Ik wil daar nauwelijks iets aan veranderen, alleen herstellen en opknappen, dus ik zal geen last hebben van de monumentenstatus. De werkzaamheden vallen alleszins mee en ik ben uiteindelijk goedkoper uit dan wanneer ik een casco winkelpand sfeervol moet inrichten en afwerken. Aan de voorkant zal ik de tuin flink opruimen. Ik weet dat de buurt daar heel blij mee zal zijn. Aan de voorgevel wil ik niets veranderen, er zullen alleen twee palen met baniers in de grond komen.
En zo heb ik straks hopenlijk de beschikking over een uniek, sfeervol pand, waar ik met plezier mijn werk ga doen. Ik creëer als het ware mijn eigen romantische comfort zone, want ik breng daar meer tijd door dan thuis. Zodra de deuren dit najaar open gaan, kunnen de Deventenaren, toeristen en alle andere geïnteresseerden ook weer van het interieur genieten en kan de eigenaar werk maken van het schilderwerk aan de buitenkant.
mightytheo schreef: ↑za 08 aug, 2020 20:41
Zoals Bert Sitters al terecht vermeldde, er zijn ook veel vakantie/wereld fietsers die uit Noord-Oost Nederland komen. Dus je zou kunnen overwegen om een goede koffie-corner op te zetten in combinatie met een aantal praktische gebruiksartikelen in stock om daarmee een soort van "wereldfietser" ontmoeting circuit te creëren. Jouw eigen ervaringen zouden hier als meerwaarde gezien kunnen worden.
Ik ga op het podium voor het kansel een lange koffietafel neerzetten. Iedereen is welkom en de koffie is gratis! Als ik druk ben, mag je zelf inschenken.
Jullie kunnen de fietsen aan de voorkant binnen het smeedijzeren hek parkeren of aan de achterkant op de ommuurde parkeerplaats.
Onder de synagoge is nog een leuke kelder die ik niet als showroom ga gebruiken. Ik overweeg daar een gesloten-beurs-ruilmarkt voor kampeerartikelen, boeken en kaarten van te maken. Zou dat werken, denken jullie?