Revanho schreef: ↑di 17 mar, 2020 18:30
keesswart schreef: ↑di 17 mar, 2020 12:43
Het hangt ook af van de overbelasting van de gezondheidszorg. Wanneer de ziekenhuizen echt uitpuilen, zoals nu in Noord-Italië, is elke nieuwe zieke er een teveel.
...
Het Nederlandse beleid is nu niet gericht op het volledig indammen van het virus, maar op het vertragen van de verspreiding ervan en het op natuurlijke wijze laten ontstaan van immuniteit onder een groot deel van de bevolking.
Ik heb de indruk dat je het nog niet helemaal vat. Het is te laat om in te grijpen als de ziekenhuizen reeds overbelast zijn. Het doel van de huidige maatregel is om de verdere verspreiding (dus ook de ziekenhuisopnames) verder te spreiden om dusdoende die overbelasting te voorkomen ('flatten the curve').
Ook hier draait alles om het aftoppen en uitsmeren van die curve. Nu horeca en scholen (grotendeels) dicht zijn en ook steeds meer winkelketens sluiten, lijkt de situatie in Nederland zo te zien meer op die in België dan op die in Engeland.
Verder lijkt de veelbesproken groepsimmuniteit sinds gisteren niet meer voorop te staan, maar als ‘bijvangst’ op de langere termijn te worden beschouwd (zie
dit artikel). En vandaag werd in het nieuws verkondigd dat die groepsimmuniteit uiteindelijk vooral m.b.v. een vaccin bereikt moet worden. Blijkbaar was de speech van Mark Rutte iets te snel in elkaar gezet, of is er achter de schermen een richtingenstrijd uitgevochten.
Revanho schreef: ↑di 17 mar, 2020 18:30
Hoewel het mogelijk niet te voorkomen is dat een groot deel van de bevolking besmet geraakt lijkt een groot aantal mensen het inzetten op 'groepsimmuniteit' als erg kortzichtig beleid te beschouwen dat vele tienduizenden mensenlevens in Nederland alleen al kan gaan kosten.
Over hoeveel mensen in Nederland aan corona zouden kunnen bezwijken, stond gisteren een artikel in
de Volkskrant. Als er snel een vaccin komt, kan het meevallen, maar er is ook een worst case scenario denkbaar met een veelvoud van het hierboven genoemde aantal.
In de Volkskrant werden eergisteren de drie scenario’s die Mark Rutte schetste, onder de loep genomen (zie
hier). Daarin concludeert epidemioloog Hans Heesterbeek: ‘
Je moet niet denken: we nemen even deze maatregelen, en dan zijn we ervan af. Dit is niet zomaar iets. Met sars hebben we gemazzeld. Met de Mexicaanse griep van 2009 hebben we gemazzeld. Maar hier mazzelen we niet mee.’
Tegen die achtergond moet je mijn opmerking ‘…
maar gelukkig is corona nog geen pest, pokken of ebola’ zien. Shit happens, maar het kan erger.
Het is dus te verwachten dat veel crisismaatregelen nog lange tijd kunnen gaan duren. Dan kunnen die maatregelen beter niet zo extreem zijn, dat ze na een tijdje onhoudbaar worden.
Een interessant verhaal met visuele simulaties over de verspreiding van een virus en enkele ‘flatten the curve’ methodes (gedwongen quarantaine versus verschillende maten van ‘social distancing’) staat
hier.