door
urje » di 15 apr, 2014 10:33
Het verschil tussen 96% en 100% ethanol is 4% water. Dit betekent dat er iets minder energie vrijkomt bij de verbranding: er is minder alcohol om te verbranden, en het water neemt energie op als het verdampt. In de praktijk denk ik dat je er weinig van merkt. Daar komt trouwens bij dat die 100% zuivere ethanol moeilijk te maken is - het zou kunnen dat dat in de fabriek veel meer energie kost, maar daar weet ik het fijne niet van.
Het 'bio-' voorvoegsel betekent niet zo veel, alleen dat het van een plantaardige bron komt, en niet zoals wasbenzine uit aardolie. Dat klinkt lekker milieuvriendelijk, maar dat is een wassen neus. Bij de huidige biobrandstofproductie wordt er bijna net zoveel fossiele brandstof gebruikt als er biobrandstof weer uitkomt. Ethanol kan trouwens ook chemisch geproduceerd worden, maar dan heb je meer kans dat het 'vervuild' is met methanol en andere stoffen.
Bever spirit is vooral methanol, een korter, vluchtiger, giftiger molecuul dan ethanol, en bij verbranding komt er iets minder energie vrij, dus je zult er iets meer van mee moeten nemen (bij vergelijkbare zuiverheidsgraad). Wel brandt het een stuk feller, dus je water zal eerder koken, je pasta zal sneller aanbranden, en je brandertje zul je sneller moeten bijvullen.