door
PietV » ma 04 feb, 2013 09:25
Het is wat buiten het onderwerp, maar toch wat verduidelijking:
Openbare wegen is een term uit de Wegenwet (1930). Voor de Wegenverkeerswet 1994 gaat het om het veel ruimere begrip: "Voor het openbaar verkeer openstaande wegen". Is het openbaar toegankelijk dan is de wet erop van toepassing. Verhard of onverhard, voortdurend of tijdelijk is geen eis. Strand en bevroren wateren kunnen (tijdelijk) voor het openbaar verkeer openstaan.
Als aanvullende omschrijving voor de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen wordt de "weg" volgens de Wegenverkeerswet 1994 uitgebreid met de term voor publiek toegankelijke plaatsen. Voor de verzekeringsplicht motorrijtuigen. Fietsen met trap-ondersteuning blijven altijd fiets voor de Wegenverkeerswet 1994 als die fiets blijft voldoen aan de wettelijk omschrijving. Ook de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen is op fietsen NIET van toepassing.
Artikel 1.1 sub ea WVW 1994. Fietsen met trapondersteuning:
fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW en waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen;
Fietsen met trapondersteuning moeten blijvend voldoen aan de Wet en typegoedkeuring is NIET vereist.
Voldoet de fiets met trapondersteuning niet meer aan die eisen, dan wordt ie voor de Wet een bromfiets of bij overschrijding van de constructie-snelheid van 45 km/h een motorfiets.
Artikel 1.1 sub a WVW 1994 bromfiets:
a. motorrijtuig op twee wielen, met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, uitgerust met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van niet meer dan 50 cm3 of een elektromotor met een nominaal continu maximumvermogen van niet meer dan 4 kW, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig of een motorrijtuig als bedoeld in subonderdeel d;
In ieder geval wordt als bromfiets aangemerkt een voertuig dat blijkens het afgegeven kentekenbewijs als bromfiets is aangeduid;
Typekeuring zal uitmaken of het een snor-, brom- of motorfiets wordt en het kentekenbewijs is bepalend volgens de Wet. De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen is van toepassing op alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen en voor het publiek toegankelijke plaatsen.
Bovendien is de omgekeerde bewijslast van toepassing bij ongevallen op wegen. Civielrechtelijke aansprakelijkheid conform artikel 185 Wegenverkeerswet 1994 t.o.v. weggebruikers niet zijnde bestuurders van motorrijtuigen. Voetgangers en fietsers dus.
Het opdrijven of opvoeren van fietsen met trapondersteuning kan verstrekkende gevolgen hebben.
Wat wel on topic is de omschrijving van fietsaanhangwagen in de Regeling voertuigen;
een niet-zelfaangedreven voertuig op wielen dat is ontworpen en gebouwd om door een fiets te worden getrokken;
Of het een aanhang- of zijspanwagen is maakt niet uit. Een benzine aggregaat er op mag voor stroom voor de fiets, maar geen aandrijving op de aanhangwagen zelf.
Wil je meer weten over EG Richtlijnen en Verordeningen betreffende typekeuring van voertuigen, uitgezonderd fietsen, kun je zoeken onder het volgende:
Personenauto’s (M1)
Bedrijfsauto’s (N)
Aanhangwagens (O)
Motorfietsen (L3e en L4e)
Driewielige motorrijtuigen (L5e en L7e)
Bromfietsen (L1e, L2e en L6e)
Landbouw- en bosbouwvoertuigen (T, C, R en S)
Bussen (M2 en M3)
Piet.