Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Zelf wielen spaken / richtstandaard - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

Zelf wielen spaken / richtstandaard

m-gineering schreef:
Merlijny2k schreef:Geweldig! Dit is in elk geval een van de meest vruchtbare en interessante discussies op het forum aan het worden!

Ik hoop voor je dat het lukt, maar eigenlijk heb ik een mate van twijfel over de effectiviteit van de frequentiemeting. Probleem is dat de spaken niet vrij staan. Als je ze kruis spaakt, en dat zal je ongetwijfeld gedaan hebben want het geeft een sterker wiel, dan meet je eigenlijk steeds de gezamenlijke eigenfrequentie van twee tegen elkaar aan getrokken spaken. Dat maakt het beoordelen wat er aangedraaid moet worden er niet eenvoudiger op.

Merlijn.
Vandaar mijn tip van FFT in de hoop dat je daarmee alle boventonen kunt onderscheiden van de basisfrequentie
Ja, heb naast 2 frequentiemeters een FFT-tool geinstalleerd; geen wielen ontvangen dus wellicht morgen (als tnt dan bezorgt) of anders later; ik laat tzt wel weten wat mijn bevindingen zijn!
Zo, kreeg vandaag mijn wielen binnen en heb even een eerste test gedaan met mijn android-telefoon (filmpjes volgen wanneer ik er tijd voor heb; eerst maar eens het voorwiel installeren en de dynamo aansluiten; zonder de overspanningsbeveiliging (?).

Kort gezegd is het goed mogelijk om de frequentie van de spaak te analyseren; ik heb daarvoor 'iSpectral' gebruikt; de interface ziet er ongeveer zo uit:

Afbeelding

Het frequentiebereik wat ik bekijk is ongeveer 300-800 Hz. De spaken van het wiel dat ik getest heb (shimano xt naaf met dt champion 'silver' 288/290mm spaken, 36 spaaks, 28", kruis 3) geven een (piek)frequentie varierend van ongeveer 450 tot 550 hz (meestal door het normale links-rechts verschil)

Het toonverschil is ook goed te horen (eenvoudig als je een strijkinstrument speelt). Het is erg simpel om met de telefoon te zien waar de piekfrequentie ligt en daarnaast wordt deze ook aangegeven middels een getal door het programma; dit getal kan soms wel wat verspringen (bovenfrequentie vermoed ik) dus ik vind het eigenlijk makkelijker om gewoon de grafiek te volgen. Handig is dat je ook een lijn kunt zetten op één bepaalde (uitgangs) frequentie. Je kunt dan gewoon spaken bijstellen totdat de piek op de die lijn ligt.

Zou erg mooi zijn als iemand van een (liefst (zéér :D) goed gespaakt en vergelijkbaar) wiel de frequenties zou kunnen meten om te vergelijken; ben erg benieuwd wat voor frequentie spaken van een goed gespaakt wiel hebben en wat het frequentiebereik is van de spaken aan beide kanten (achternaaf) en het frequentiebereik van een voorwiel.