Additionally, paste this code immediately after the opening tag: netbook mee? - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

netbook mee?

En tegenwoordig heb je ook nog de Apple MacBook Air 11"...
Heb je ook geen anti-virusprogramma meer nodig. En alles past gewoon op het scherm, i.t.t. Windows XP. Ook geen draaiende harde schijf, dus minder zorgen over bospaden e.d.
Bovendien is die een stuk krachtiger, waardoor de meegeleverde programmatuur nog bruikbaar is ook... (O.a. foto-programma á la Google Picasa, eenvoudig videobewerkingsprogramma á la Premiere Elements, iWeb om eenvoudig een website te maken én uploaden naar een webadres.)

Veel dingen die al genoemd zijn over een netbook, kan een iPad overigens ook. Die is alleen weer iets lichter, maar zeker zo snel en met een OS dat aangepast is aan de kleinere schermresolutie.

Kies je voor een ander netbook, dan zou ik daar Ubuntu Netbook Remix op zetten. Dan heb je alle functies als met Windows, maar zonder de problemen met malware (eenvoudig gezegd "virussen") en incompatible schermresoluties (schermpjes die niet op het beeld passen, en zonder bijbehorende schuifbalkjes). Versie 10.10 (van oktober 2010) daarvan gaf juist bij mij problemen, maar versie 10.04 (van april 2010) installeerde prima op m'n MacBook Pro.
Ben inmiddels bij Media Markt geweest. Na een paar vragen kreeg ik de koopgids ik moest het thuis zelf maar lezen.
In ieder geval zei hij dat ik met een notebook geen films op hoge resolutie af kon spelen (scherm met beamer).

Dat is wel wat ik wil...
Ach, veel meer dan deze specificaties kom je vaak niet tegen bij een beamer. 1024x768 mag toch geen probleem zijn voor een netbookje?
fiets-ster schreef:Ben inmiddels bij Media Markt geweest. Na een paar vragen kreeg ik de koopgids ik moest het thuis zelf maar lezen.
In ieder geval zei hij dat ik met een notebook geen films op hoge resolutie af kon spelen (scherm met beamer).

Dat is wel wat ik wil...
Niet bang laten maken door zo'n verkopertje die nauwelijks weet wat-ie verkoopt.

Vrijwel elke notebook/netbook kan prima een beamer aansturen.

.tsooJ
Deze zou ik er direct vanaf gooien en er XP opzetten.
wel eerst even de XP versies van de drivers verzamelen.....
Heel eerlijk gezegd gaat veel hier langs mij heen wat ik er op moet zetten, af moet halen enz. Ik ban Atechnisch, dat kan ik allemaal niet. Komen die dingen niet gewoon met de nodige software?

Wat ik wil is op locatie Power Point presentaties afspelen (verschillende op kunnen slaan) en een film afspelen. Ik ga er van uit dat die locatie dan een beamer heeft dus hij moet bruikbaar zijn met div beamers.
Zonder dit wordt het geen netbook.

Een welkome extra zou dan zijn als dit heel licht en klein is zodat ik het op reis mee kan nemen. In dat geval wil ik er veelvuldig met Word op kunnen werken (en kunnen opslaan) en het net op kunnen.

Dit moet allemaal op 1 netbook kunnen zonder dat ik bij verschillend gebruik er van alles af moet halen en op moet zetten. Is dat haalbaar?

Ik hoef er geen foto's op te bewerken, misschien wel opslaan desnoods naar dvd of stick doorsluizen. Dat kan ik thuis wel doen op mijn pc.
Ik heb ook geen gps of zo.

Als jullie zeggen dat dit wel op een netbook mogelijk is ga ik nogmaals een andere winkel opzoeken.
Dat kan allemaal met een netbook. Of het nu Asus, Apple (de nieuwe MacBook Air 11"), MSI, of een ander merk is.

Afhankelijk van waar dat de films op staan, moet je misschien wel letten op de opslagruimte van de netbook. De goedkoopste netbooks hebben soms maar een paar gigabyte opslagruimte (ik bedoel NIET het "geheugen"). Als je dan een normale film van >2 uur, wilt opslaan op je netbook zelf, kom je ruimte tekort.

Toch even wat terminologie van de basis van een netbook, zodat je enigszins beslagen ten ijs komt:
Processor
Dit is de centrale hersenpan van de computer die alles ter plekke moet verzinnen.
Vaak zijn het dezelfde series van processor die gebruikt worden (Atom, van het bedrijf/merk Intel). Sommige merken, zoals Apple, gebruiken een (veel) sterkere processor, zodat dat netbook meer kan.

Geheugen
Dit is het korte-termijngeheugen van het netbook. Programma's maken allemaal hiervan gebruik. Hoe meer geheugen, des te meer programma's een computer aankan, of des te "groter" de programma's een computer aankan.

Opslagruimte
De harde schijf, of "SSD", of "flashdrive", of "flashgeheugen" van een computer is het lange-termijngeheugen ervan. Dit is waar het besturingssysteem (Mac OS X, Linux, Windows) op staat, maar ook de andere programma's. Zoals tekstverwerkingsprogramma, programma's om films af te spelen, etc.
Voor het vervoer op de fiets, is een model met "harde schijf" af te raden i.v.m. trillingen en stoten. In de praktijk is dat gewoon niet zo goed voor die schijf. Wel aan te raden is een model met SSD, flashdrive of flash"geheugen" (zo kan men ook de opslagruimte noemen...)


Voor w.b. de al geïnstalleerde programma's op een computer. Niet alle programma's staan vaak volledig op een computer geïnstalleerd. Van bijvoorbeeld Office (w.o. Word) staat op Windows-computers een probeerversie er op. Dan moet je dus alsnog betalen (vaak >€ 100) om het er op te mogen houden.
Veel Windows-computers worden geleverd met een hoop programma's waarvan het maar de vraag is of je ze ooit gebruikt. Bij Windows werkt dat extra nadelig voor de snelheid, omdat deze allemaal de processor extra laten werken zodra je een willekeurig programma opstart. Ook als je een programma van de computer af haalt, moet bij Windows de processor vaak extra werken.
Bij een makkelijke Linux-versie zoals Ubunbu Netbook Remix is dat nadeel niet. Als je daar een programma verwijdert, heeft je processor daar geen last van. En voor Ubuntu zijn ook gewoon tekstverwerkingsprogramma's beschikbaar die werken zoals Word 2003.
Ook bij een Apple computer benadeelt een programma de processor niet. Bovendien is daarvoor ook gewoon Word, Excel, etc. beschikbaar. Wel zullen de nieuwere versies, net als de nieuwere versies voor Windows, er anders uit zien.

Voordeel van de Apple-computers vind ik zelf, dat het erg gebruiksvriendelijk is, alleen nuttige programma's bevat, geen last van virussen heeft, en dat de programma's die meegeleverd worden op elkaar aansluiten. Als je bijvoorbeeld een foto wilt invoegen in een Word-document, druk je op "Media", waarna je een zelfde indeling van je foto's krijgt, als in het foto-programma. Dus met dezelfde albums, etc.
Als je alles legaal wilt doen, kost een Apple-computer ongeveer evenveel als een computer van een ander merk.
Robertjan schreef:De goedkoopste netbooks hebben soms maar een paar gigabyte opslagruimte.
Meeste netbooks hebben een 160Gb harde schijf.
Voor het vervoer op de fiets, is een model met "harde schijf" af te raden i.v.m. trillingen en stoten.
Moet ik bestrijden. Heb vier al vier jaar lang een notebook in mijn tassen zitten en schuw het ruige fietswerk niet (zie www.tour.tk), maar nog NOOIT problemen gehad met de harde schijf. Als je niet al fietsend computert en tegelijkertijd tegen het asfalt gaat, hoeft een HDD geen probleem te zijn.
Of het nu Asus, Apple (de nieuwe MacBook Air 11"), MSI, of een ander merk is.
Hier zit toch wel een behoorlijk verschil: Asus, Acer ed. gaan voor minder dan 300 euro over de toonbank, terwijl je voor de Macbook Air 11" 1000 euro (!) neer moet tellen... Dat is apples met peren vergelijken 8) . En dan is het niet verwonderlijk:
dat dat netbook meer kan
Sonya gebruikt op het ogenblik een Acer Aspire One: 1GB geheugen, 160 Gb HDD en draait er Photoshop, Dreamweaver, Premiere, InDesign & After Effects op. Niet allemaal tegelijk natuurlijk...

Ikzelf heb sinds kort de beschikking over een Lenovo Ideapad, nadat mijn Sony Vaio notebook er na bijna 6 jaar (waarvan 4 achterop de fiets) er mee op hield. Niets heeft tenslotte het eeuwige leven...

Groeten uit Tunis en succes met de aankoop,
Ali
Mijn Archos muziekspelertje met harde schijf (=HDD) hield er anders binnen 4 maanden mee op... :roll: Ook niet gebruikt tijdens het fietsen over iets anders dan strak asfalt.
Overigens...:
Robertjan schreef:Als je alles legaal wilt doen, kost een Apple-computer ongeveer evenveel als een computer van een ander merk.
... geldt nog steeds als je de prestaties (niet de "specificaties") wél kunt vergelijken.
.. geldt nog steeds als je de prestaties (niet de "specificaties") wél kunt vergelijken.
Ja, dan gaan we weer die discussie krijgen over Apple of PC. Dat lijkt me nogal zinloos... Ik neem aan dat als je een 10 of 11 inch netbook koopt, je die enkel gaat gebruiken voor je reis en niet voor je werk als je tien uur per dag naar een beeldscherm moet kijken, want dan krijg je echt vierkante ogen (ook op een Appletje).

En dan zijn die prestaties dus minder van belang.
Het lijkt me trouwens moeilijk om prestaties (welke prestaties zijn tenslotte belangrijk voor jou) in geld uit te drukken, zeker als het gaat om een reis-gadget.
Robertjan schreef:Mijn Archos muziekspelertje met harde schijf (=HDD) hield er anders binnen 4 maanden mee op... :roll: Ook niet gebruikt tijdens het fietsen over iets anders dan strak asfalt.
Apart dat je Archos muziekspeler ermee op hield. Normaal gesproken gaan die jaren mee (zie ook de vele HDD based muziekspelers van andere merken die jarenlang de norm waren). Misschien had je pech? Maar goed, je hebt wel gelijk dat flash zekerder is.
Robertjan schreef:Als je alles legaal wilt doen, kost een Apple-computer ongeveer evenveel als een computer van een ander merk.... geldt nog steeds als je de prestaties (niet de "specificaties") wél kunt vergelijken.
Op zich kan dit wel kloppen, Mac vs. Win vs. Linux is volgens mij vooral persoonlijk. Ieder besturingssysteem kan prima werken en heeft ook allemaal nadelen. Voor op reis denk ik toch vooral wat heb je nodig onderweg en wat wil je eraan uitgeven? Zelf zou ik niet zo snel een 'flashy' Macbook Air meenemen om de simpele reden dat hij a) duur is in vergelijking met netbooks b) ik bang ben dat het een grotere prooi voor dieven is c) het ding te veel kan voor wat ik ervan wil op reis. Een goedkoop netbookje van 300 euro voldoet prima voor simpel bloggen, word, excel en powerpoint, foto's bewerken en wat niet al te moeilijke filmpjes maken. Om dan 1000 euro voor een Macbook air uit te geven vind ik overdreven. Hoewel het zeker een mooi stukje techniek is, gebruik ik het geld wat ik uitspaar liever onderweg.

Voor Fiets-ster is denk ik een netbook een prima alternatief. Mits uitgerust met openoffice en/of het gratis powerpoint afspeelprogramma hoeft daar verder niets aan te worden uitgegeven. Verder zijn er ook bijna overal wel gratis programma's voor te verkrijgen die onderweg prima voldoen voor de meeste mensen (photos bewerken met paint.net, the gimp of photoshop express, filmpjes met windows video maker of Openshot/Kino op Linux). Het is allemaal wat langzamer dan met een Macbook air of een betere windows laptop, maar werkt even zo goed.

Anders wordt het natuurlijk voor de meer professionele blogger/wereldreiziger die gespecialiseerde software wil waar je voor moet betalen. Dan verdwijnt het prijsvoordeel van de netbookjes en worden duurdere laptops of macbooks een stuk interessanter (tenzij je de software al hebt natuurlijk).


Edit: G£$"%^"£!£$$!"$£! ik zie net dat sonali me voor was :-).
In m'n eerste bijdrage in dit topic had ik het dan ook al over Ubuntu Netbook Edition: een gratis besturingssysteem, welke je zo kunt downloaden en installeren i.p.v. Windows. Wat zijn de voordelen voor deze keuze?

* Alle schermen van het besturingssysteem passen op het kleine scherm van de netbooks.

* Praktisch geen last van virussen en andere kwaadaardige programma's, waardoor je ook geen vertragend anti-virusprogramma hoeft te gebruiken.

* Gratis 'kantoor'software te installeren á la Office 2003 (tekstverwerken, spreadsheet, presentatie). Sterker nog: een Powerpoint-presentatie kun je gewoon maken én afspelen met OpenOffice.org (OOo) (net als Word-documenten en Excel-spreadsheets):
Afbeelding

* E-mailprogramma meegeleverd (i.t.t. bij Windows 7).

* Veilige en gestandaardiseerde internetbrowser meegeleverd (hoewel Microsoft na bijna 15 jaar wat bij begint te draaien).

* Eenvoudige 'interface', duidelijke verdeling van programma's in categorieën:
Afbeelding

* Eenvoudig met media (zoals foto's) werken:
Afbeelding

* En voor alle Nederlanders en Vlamingen: het is GRATIS.

Verder ben ik het oneens dat een Macbook Air duur is. Wel is het veel geld, maar een vergelijkbaar model van een andere fabrikant kost uiteindelijk hetzelfde. "Duur" wil volgens mij zeggen dat iets significant meer kost dan iets vergelijkbaars. Dat is hier niet het geval (zoals diverse prijsonderzoeken al hebben bewezen, kijkend naar de TCO).
Robertjan schreef:In m'n eerste bijdrage in dit topic had ik het dan ook al over Ubuntu Netbook Edition: een gratis besturingssysteem, welke je zo kunt downloaden en installeren i.p.v. Windows.
Ben ik het mee eens, lijkt me een van de betere besturingssystemen voor op reis.
Verder ben ik het oneens dat een Macbook Air duur is.
Waar lees je dit? Volgens mij zegt Pascoa het volgende:
hij (de Macbook) is duur in vergelijking met netbooks
270 euro of 999 euro is volgens mij een duidelijk verschil.
*Gaap* Je doet appels met peren vergelijken. Zullen we weer Fiets-ster helpen?
Robertjan schreef: * Eenvoudig met media (zoals foto's) werken:
Afbeelding
Thx! Ik ben al jaren een tevreden Ubuntu gebruiker, maar had nog nooit een redelijk eenvoudig foto-programma gevonden, heel veel keus aan beide kanten van het spectrum, maar nog niet de gulden middenweg. Tot nu toe werkte ik met Picassa, maar dit ziet er ook aardig uit.

En verder kan ik je verhaal alleen maar beamen, ubuntu is zo langzmerhand net zo gebruiksvriendeljik als Windows en minder gevoelig voor dichtslippen of virussen. En, last but not least, een geweldige online ondersteuning in de vorm van een nederlands forum: http://forum.ubuntu-nl.org/

Groeten
Eric
Fiets-ster, mijn advies:

Netbook aanschaffen met Windows XP.
160 Gb harde schijf, 1 Gb geheugen.
Muis met oprolbaar snoer kopen (handig voor op reis).
Avast anti-virus programma installeren (gratis)

En klaar ben je voor onder de drie honderd piek.

Groeten, Ali
* Vier jaar 'on-the-road' ervaring met notebook/netbook met Windows 8)