Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Carpaal tunnelsyndroom of iets anders? - Forum Wereldfietser

Carpaal tunnelsyndroom of iets anders?

Hallo Fietsers,

Ik heb vorig weekend 140km gefietst en heb ENORME pijn gehad in mijn (vooral rechter) arm, pols en hand. En ik vraag me af wat het is en of ik het op de een of andere manier kan voorkomen. Ik heb met handschoenen gefietst en dat ging al beter, heb een stuur met barends en ik vraag me af of het puur ligt aan de afstelling van het stuur (te ver naar achter/voor/boven/beneden). Dit heeft mij na 2 dagen het verder fietsen belemmerd :(

Wat er er gebeurd is na ca. 4 uur fietsen al: eerst tintelingen in de vingers, daarna slapende vingers/hand, niet kunnen slapen vanwege pijn in de polsen/hand, daags erop pijn in de onderarm en een week lang mijn pink niet gevoeld. Naar mijn idee is een zenuw afgekneld geweest door een verkeerde houding hand t.o.v. pols. Ik heb al wat dingen op het forum gelezen hierover maar had toch graag wat meer informatie over deze specifieke klachten.... ik denk dat ik het eerst hier probeer voordat ik ermee naar de huisarts ga, want misschien is het gewooon een kwestie van afstelling van het stuur (maar ik heb geen flauw idee hoe deze dan WEL afgesteld dient te worden, wellicht meer rechtop fietsen).
Hoi,
Ten eerste de volgende keer niet doorgaan als het pijn doet, tintelt en doof is!
Ten tweede kunnen wij je niet zien fietsen. Er zijn meerdere factoren die samen deze klachten kunnen geven die op dit forum eerder genoemd zijn. Zo uit mijn hoofd:
* polsen niet in het verlengde van onderarm gehouden maar in een haakse hoek.
* polsen in een andere onhandige hoek t.o.v. onderarm.
* te veel druk op handen.
* krampachtig vasthouden.
* te lang dezelfde positie aanhouden.
Iemand nog andere factoren?
Groet,
Leon
Leon schreef:Hoi,
Ten eerste de volgende keer niet doorgaan als het pijn doet, tintelt en doof is!
Ten tweede kunnen wij je niet zien fietsen. Er zijn meerdere factoren die samen deze klachten kunnen geven die op dit forum eerder genoemd zijn. Zo uit mijn hoofd:
* polsen niet in het verlengde van onderarm gehouden maar in een haakse hoek.
* polsen in een andere onhandige hoek t.o.v. onderarm.
* te veel druk op handen.
* krampachtig vasthouden.
* te lang dezelfde positie aanhouden.
Iemand nog andere factoren?
Ik STEUN inderdaad op mijn polsen, alleen als ik RECHTOP fiets (op een stadsfiets ofzo) dan leuk ik naar achteren maar bij mijn randonneur heb ik een sportievere houding, hoe voorkom ik het steunen op mijn polsen?

Wat ik verder probeer is om de paar minuten van handhouding te veranderen (meestal begint het dan al pijn te doen) en mijn hand in het verlengte van mijn onderarm te houden zodat mijn pols recht blijft... dit lijkt mij de beste houding?

Toch lukt dit niet altijd, en heeft mijn hand een lichte hoek t.o.v. mijn onderarm... denk dat daarom een zenuw wordt afgekneld. Ik heb het raar genoeg maar aan 1 arm. Ik denk dat ik het stuur maar wat dieper naar voren buig.. betekent wel meer steunen maar ook een minder grote hoek van de hand tov de onderarm.

Alle suggesties zijn welkom?

Hoi!

Probeer je stuur ietsje hoger (of dichterbij) of je zadel iets lager (of naar voren) om het gewicht op je polsen te verminderen. Je krijgt zo een iets minder gebukte houding en meer gewicht op het zadel.

Fiets der Wereld,
Whisky
koekeloe schreef:Hallo Fietsers,

(...)

Wat er er gebeurd is na ca. 4 uur fietsen al: eerst tintelingen in de vingers, daarna slapende vingers/hand, niet kunnen slapen vanwege pijn in de polsen/hand, daags erop pijn in de onderarm en een week lang mijn pink niet gevoeld. Naar mijn idee is een zenuw afgekneld geweest door een verkeerde houding hand t.o.v. pols. (...)
Louter voortgaande op je beschrijving, wijst alles op een nakende hernia van de nekwervels... heeft dus niets te maken met de houding van je polsen of je hand, maar wel met de houding van je cervicale wervels (nekwervels, gewoonlijk aangeduid met C1, C2, C3 tem C7).
Door een verkeerde fietshouding worden 1 of meerdere tussenwervelschijven teveel belast en beginnen ze uit te puilen.
Bulging heet dat in het jargon.
Vergelijk het met een pistolet met confituur die je te hard samendrukt... de confituur zal uitpuilen (excuses voor dit Vlaamse intermezzo :P ).
Achter de wervelkolom loopt de autostrade van het ruggenmerg met zijn zenuwwortels, en als die uitpuilende tussenwervelschijf daar tegen duwt : AI...
Typische gevolgen van verdrukking in de C-wervels zijn uitstraling naar de armen (de pijn die je had), gevoelloosheid, krachtverlies, tot regelrechte uitval (verlamming).
Dat je het maar aan 1 arm hebt, is ook volkomen logisch : de zenuwwortels takken ofwel links ofwel rechts af, bij jou zal het dus een rechteraftakking zijn.

Het populaire geloof is dan dat er iets scheelt aan hand of pols, maar je moet dus niks veranderen aan de houding van je hand of pols, maar aan de houding van je rug.

Als je pink een week gevoelloos is geweest,
als je zoveel uitstraling had dat je niet kon slapen van de pijn,
als je al na een paar minuten van houding moet veranderen om pijn te voorkomen,
wel dan zou ik toch zeker naar de huisarts gaan, en vragen om een CT-scan.
Daarmee moet je kunnen vaststellen op welk niveau de bulging zit.
Dat is stap 1.
Stap 2 is dan met die info naar een kinesist (fysiotherapeut boven de Moerdijk, denk ik) stappen die gespecialiseerd is in fietsergonomie.
Zoek op dat laatste woord hier op het forum en je komt het wel tegen.

(PS : nee, ik ben geen dokter, maar een hernia-ervaringsdeskundige die zich noodgedwongen in het onderwerp heeft verdiept ;-) , bij mij weliswaar lumbaal ipv cervicaal) .
Meer info, zie ook
Nekhernia
jansenius schreef: Stap 2 is dan met die info naar een kinesist (fysiotherapeut boven de Moerdijk, denk ik) stappen die gespecialiseerd is in fietsergonomie.
Zoek op dat laatste woord hier op het forum en je komt het wel tegen.
Deze bv: http://www.fietsbewegingsanalyse.nl/index.html

(Nee, geen spam, geen aandelen; maar kan hem uit eigen ervaring aanbevelen)

carpaal tunnelsyndroom, hernia, MRI ... ???
Als je nu op dit moment geen klachten hebt, en de klachten alleen bij het fietsen ontstaan zou ik idd eerst eens een vakman naar de afstelling ven je fiets met betrekking tot je houding laten kijken.

Zelf heb ik ook klachten gehad als pijn en "dood gevoel" en die waren na een goed consult en een highrise stuurpen verdwenen.

Mitch schreef:carpaal tunnelsyndroom, hernia, MRI ... ???
Als je nu op dit moment geen klachten hebt, en de klachten alleen bij het fietsen ontstaan zou ik idd eerst eens een vakman naar de afstelling ven je fiets met betrekking tot je houding laten kijken.
(...)
Daar ben ik het niet mee eens.
De klachten zijn er, en ze zijn ernstig genoeg om ze medisch te benaderen.
De vakman-die-naar-de-afstelling-van-je-fiets-kijkt-mbt-je-houding heet in zo'n geval "fysiotherapeut" met specialisatie fietsergonomie.
Precies een man zoals waar Peter Rodenburg naar verwijst (nee, ik ken hem niet, heb ook geen aandelen).
Ander voorbeeld :
http://fit-concept.webbuilder02.hostbas ... 124251.htm
(nee, ook niet als spam bedoeld, deze zit in Bonheiden, Vlaanderen ;-) ) .

Een fietsenmaker/verkoper heeft een andere core business, hij heeft ook niet de infrastructuur om bewegingsanalyse te doen.
Ik zou het ineens deftig aanpakken, en niet zomaar wat patch management uitproberen.

jansenius schreef: Een fietsenmaker/verkoper heeft een andere core business, hij heeft ook niet de infrastructuur om bewegingsanalyse te doen.
Ik zou het ineens deftig aanpakken, en niet zomaar wat patch management uitproberen.
Ik heb mijn fiets ook af laten stellen bij een fietsenmaker, die ik voor wat betreft vakantiefietsen hoog aan schrijf, en ik moet zeggen dat ik er niet tevreden over ben. Ik had pijnklachten in mijn vingers en die zijn ook na diverse veranderingen nog altijd niet weg. Ik begin het vermoeden te krijgen, dat ik daardoor een hele verkeerde stuurpen aangemeten heb gekregen. Volgens mij komt dit, omdat een fietsenmaker een fietsenmaker is en geen fysiotherapeut. Deze fietsenmaker repareert de fietsen verder prima en daar ben ik ook erg tevreden over.

Het kan volgens mij absoluut geen kwaad om je door een fysio goed te laten helpen, zelfs als je inderdaad nekhernia klachten zou hebben dan zul je toch nog goed op je fiets moeten zitten (is misschien nog juist wel belangrijker). Misschien is de fysio ook in staat om aan te geven of er meer aan de hand is dan alleen pijnklachten van het fietsen.

Ben wel benieuwd naar het verder wedervaren van de topicstarter ...
iets ondernomen of niet ?