Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Ja...het komt echt van Batavus - Forum Wereldfietser

Ja...het komt echt van Batavus

Recent stond dit artikel in Trouw over de 'Batavusfiets van het jaar' met NuVinci-naaf. Omdat de link niet werkt als je geen Trouwabonnee bent, voeg ik het hele artikel hierna bij. Benieuwd naar jullie reacties.

Karin
Veni vidi fietsie





fietstest / Heerlijke versnelling geeft zware fiets vaart
Kees de Vré
Adagio NuVinci is de fiets van het jaar 2007, met vernuftige nieuwtjes.

Ontdaan van het beschermende karton oogt de fiets zwaar en zo voelt ie ook aan als je erop zit. Je hebt werkelijk een stalen ros onder je. Zeker als je om te toeren een ranke racefiets berijdt van nog geen 10 kilo, is dit brok massieve soliditeit van 23 kilo even wennen.

De revolutionaire versnelling, daar gaat het echter om bij de Adagio NuVinci van Batavus. En die is werkelijk groots. Via een rubberen ring aan het rechterhandvat is de naaf traploos verstelbaar, waardoor je niet 10, 14, of 27 versnellingen hebt maar wel honderd. Een tandje erbij of eraf kan soms net te veel zijn bij een derailleur, met de NuVinci kun je precies de versnelling zoeken die op dat moment nodig is. In een display voor het handvat wordt aangegeven hoeveel rek je nog hebt om omhoog te schakelen. Jammer dat een streepje ontbreekt voor de normaalstand. Daar zoek je toch steeds naar.

Bekijk hier een korte quicktime-animatie over de werking van de versnelling (let op, groot bestand! 5 seconden, 35 Mb)
Het systeem werkt niet meer met een ketting die over tandwielen verschuift, maar met roestvrij stalen kogels, geplaatst op een metalen kern die tussen twee metalen schijven op de achteras zit gemonteerd. De ketting drijft de rechterschijf aan, die drijft de kogels weer aan en op hun beurt drijven zij de linkerschijf, de wielschijf, aan. Als de kogels horizontaal staan is de overbrenging 1 op 1. Door aan de versnellingsring te draaien, schuift de kern heen en weer over de achteras en gaan de kogels hellen, naar links of naar rechts. Daardoor verandert de overbrenging tussen de beide schijven. Volgens directeur Rob Beset van Batavus levert dat een reikwijdte op van 380 procent, waar de huidige versnellingen maximaal aan de 320 procent komen. ,,En er zijn NuVinci’s die op 400 procent komen.’’

Staal op staal, dat moet gaan slippen, denk je aanvankelijk. Zeker als je kracht zet om een heuveltje te bedwingen of anders wel windkracht 7. Toch is van slippen niets te merken. Bij stoplichten – de versnelling kan ook in stilstand worden veranderd – geeft optrekken geen probleem. Op stukjes vals plat of in een open polder met aardig wat wind tegen compenseert de juiste versnelling het gewicht van de fiets. De piramide van Austerlitz, een puistje op de Utrechtse heuvelrug, is vanaf de westkant moeiteloos te nemen. De beste versnelling is snel gevonden en je bent zo ’boven’. Vanaf de oostkant is de piramide een lang gerekt stuk vals plat en hier ga je ondanks die heerlijke versnellingsnaaf het gewicht van de fiets wel voelen. Maar eenmaal boven is het in de afzink weer prima op een zware fiets te zitten. Het loopwerk is erg soepel en je voelt je veilig op zo’n solide kar. Dat geldt ook op bospaadjes. Die zijn nog wel eens voorzien van takjes, eikels en gaten of barsten door boomwortels. En waar je met een lichte racefiets hierdoor nog wel eens heen en weer kunt stuiteren, gaat de Adagio er moeiteloos overheen. Ook de verende voorvork en dito zadelpen dragen bij aan dat comfort.

Bij het langduriger omhoog gaan komt er wel wat geluid van beneden. ,,Dat is resonantie van de kettingkast’’, zegt Batavus-directeur Beset. ,,Als de versnellingskogels gaan hellen, ontstaat er een fractie ruimte. Dat geeft die resonantie. Zonder kast hoor je niets, maar de fietser wil zo’n kast nou eenmaal.’’ Overigens is van slippen op geen enkele manier sprake. Wat is het geheim? ,,Een speciale olie die door zijn dikte en kleefkracht optimaal geleid. Dat is echt een heel knap product.’’

Batavus komt aan die versnelling via een innovatiebeurs in de VS. Beset: ,,Vier jaar terug kwamen we de ingenieurs van de firma Fallbrook uit San Diego tegen met die naaf. We hebben er gezamenlijk aan gewerkt en vanaf maart dit jaar is hij op de markt. Wij hebben voor twee seizoenen het exclusieve gebruiksrecht en daarna nog op vernieuwingen. Het systeem werkt ook al in windmolens en in landbouwmachines. Onze fietsen zijn de eerste die ermee zijn uitgerust.’’

De Batavus-directeur beseft terdege dat ondanks die prachtige versnelling het bezwaar van de Adagio zijn behoorlijke gewicht is. De gemiddelde senior, een van de belangrijkste doelgroepen, zal moeite hebben deze fiets op de autofietsbeugel te zetten. ,,Dat kan ik me voorstellen. Deze fiets is eigenlijk te volledig uitgevoerd . Alleen al die versnellingsnaaf weegt 4 kilo. Maar we wilden met het introduceren van dit nieuwe versnellingssysteem geen enkel risico nemen. Het móest goed gaan. Nu dat is gelukt, kunnen we gaan experimenteren met andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan twaron of kevlar, die zeer sterke en toch lichte kunststof. Daarmee kan niet alleen het gewicht maar ook de prijs omlaag. Ik denk gauw een honderd euro minder.’’

Fiets van het jaar
De Adagio NuVinci is uitgeroepen tot Fiets van het jaar 2007. Daarnaast is niet alleen de nieuwe versnellingsnaaf bekroond (met de Innovatieprijs), maar viel tevens het totaal in het frame geïntegreerde slot in de prijzen. Je moet het halve frame mollen, wil je deze fiets zonder sleutel meenemen. Dat maakt hem minder diefstalgevoelig. Verder vallen nog op: de eveneens in het frame weggewerkte koplamp, de in de stuurpen opgenomen fietscomputer en de bekabeling, die bijna geheel in het frame is weggestopt. De prijs is er dan ook naar: 1499 euro. De NuVinci-naaf is tevens verwerkt in de toerfiets Ouverture (999 euro) en de stadsfiets Personal Bike (899 euro). Meer informatie op www.batavus.nl .

Ik zag het ook staan in Trouw. Overigens heeft Batavus al vorig jaar deze versnelling geintroduceerd. Wat ik heb begrepen is het bereik van de versnelling veel minder dan die van een gewone derailleurversnelling. Het mag dan traploos zijn, het minimum en maximum liggen minder ver uiteen. Dat, en het grote gewicht maken de fiets met deze versnellingsnaaf ongeschikt voor fietsen in de heuvels en bergen.

Ik heb 'm zelf overigens nog niet geprobeerd. Wellicht stelt Batavus enkele modellen beschikbaar voor het testparcours op de Fiets en Wandelbeurs. Kunnen we 'm allemaal proberen.

De geestelijke vader van de Giant Expedition (Nederlandse industrieel ontwerper, zijn naam ben ik even kwijt) werkt nu voor Falbrook Technologies en kwam hem langsbrengen. De NuVinci naaf is absoluut revolutionair! Traploos schakelen is echt geweldig. Zie het stukje in de laatste De Wereldfietser.

Maar hij is niet geschikt voor een vakantiefietser. Waarom? Met ruim vier kilo te zwaar, hij is niet overal in te bouwen, het bereik is te klein (Rohloff is iets van 550%, NuVinci iets van 350%).

NuVinci is eigenlijk gewoon een tranmissie die ook voor andere voertuigen gebruikt kan worden. Ze zijn bezig hem door te ontwikkelen. Helaas wil dit Amerikaanse bedrijf meer richting Nexus naaf dan Rohloff. Ze kijken dus hoe ze hem goedkoper kunnen maken en niet duurzamer. En dat laatste is voor ons juist zo interessant.

Wel alle complimenten voor Batavus, dat ze zo'n stap durven te zetten. Maar de fiets is niet gericht op de vakantiefietser. En ach, dat geldt eigenlijk ook voor hun andere fietsen, kijk maar eens naar hun bagagedragers :lol:

Moderated: Graag terughoudendheid omtrent eigen zaak.

NuVinci is eigenlijk gewoon een tranmissie die ook voor andere voertuigen gebruikt kan worden. Ze zijn bezig hem door te ontwikkelen. Helaas wil dit Amerikaanse bedrijf meer richting Nexus naaf dan Rohloff. Ze kijken dus hoe ze hem goedkoper kunnen maken en niet duurzamer. En dat laatste is voor ons juist zo interessant.

Wel alle complimenten voor Batavus, dat ze zo'n stap durven te zetten.

Je hebt gelijk wat deze techniek lijkt op die van een scooter deze krijg ook zijn snelheid door middel van rollers in de variateur alleen hier zorgt de moter ervoor dat de rollers uit het midden omhoog gaan en bij de batavus doe je dit door middel van de kabel, maar ik zeg wel lijkt er op.
Maar ik persoonlijk vind goedkoper toch ook heel belangrijk want die rohloff naven zijn toch eigelijk veel te duur en ik vermoed dat er ook verschrikkelijk veel op verdient word door zowel de fabriek als de dieler.
Dus ook mijn complimenten voor Batavus en ga zo door.
Recent stond dit artikel in Trouw over de 'Batavusfiets van het jaar' met NuVinci-naaf. Omdat de link niet werkt als je geen Trouwabonnee bent, voeg ik het hele artikel hierna bij. Benieuwd naar jullie reacties.

Karin
Veni vidi fietsie

Je kunt dit gewoon op de website van Batavus bekijken, kost niets.