Additionally, paste this code immediately after the opening tag: EHBO cursus - Forum Wereldfietser

EHBO cursus

Fiets en gezondheid

Vrijwel iedereen kent dat wel: je fietst, valt en zowel jij als je fiets bent kapot.... je fiets kun je wel weer repareren, maar wat doe je met jezelf?

Daarom heeft De Wereldfietser 2 jaar geleden een themaweekend EHBO oftewel 'fiets en gezondheid' gehouden.
Dat weekend was een flink succes.
Wij zijn nu benieuwd of er belangstelling is om dit jaar weer zo'n weekend te organiseren en welke onderwerpen dan aan bod zouden moeten komen. Is er voorkeur voor 1 dag of 2 dagen? Wat vinden jullie een redelijke prijs per dag? En welke onderwerpen hebben jullie belangstelling?

Op basis van de antwoorden op deze vragen, zullen we kijken of we weer zo'n fantastisch weekend kunnen organiseren!

Dus graag jullie reacties!!!

De activiteitencommissie

nou, dat vind ik nu nog eens een wereld(fietser)-idee :!:

Een weekend zou me, gezien de lengte van een normale EHBO cursus, het beste lijken. Wat ik er van gelezen heb, bedraagt en verkorte cursus EHBO zo rond de 18 uur totaal. Wat me echter altijd weerhoudt om daar aan deel te nemen, is dat dat over een veel te lange periode wordt uitgesmeerd. En ik ben best wel druk met werk, hobby, enzovoort, je kent het wel. Oh ja, en ik ga nog op wereldreis binnenkort...
Kosten zouden kunnen komen te liggen tussen de 60 en 100 euro pp voor de gehele cursus denk ik. Een normale cursus kost rond de 100 euro, incluis examengeld, leerboek en speld, maar ik denk dat het hier meer gaat om de ervaring dan het speldje. Meer in de trant van de fietsreparatiecursus zullen we maar zeggen.

Maar graag organiseren vóór eind juli aub, dan zijn wij er bij!

Groetjes,
Beste Active Activiteitencommissie,

het lijkt me een erg goed plan! Ik denk dat 2 dagen zeker wel nodig is! er zal veel theorie zijn waarschijnlijk (1ste dag bijv.) en de 2de dag kun je dan bijv praktijk gericht te werk gaan. Dus met matriaal aan de slag.

Ik zal een aantal punten noemen die misschien aan bod kunnen komen..:

1 na een val, wat moet ik als eerste doen? (dus hoe kan ik mijn lichaam checken om te weten dat ik niks gebroken heb?)
2 wat doe ik als mijn enkel, arm, been, of hand gebroken is?
3 wat doe ik als mijn enkel, arm, been of hand na het vallen met de fiets na een tijdje blauw en dik wordt? en wat betekend dit?
4 hoe lang zou ik moeten rusten na een 'goeie' val?

5 natuurlijk de algemene zaken, zoals hoe kan ik een schaafwond behandelen, hoe kan ik bijv. omgaan met een 'overbelastte knie' (hoe komt dit?) hoe kan ik een brandplek behandelen?.
6wat doe ik als mijn partner flauwvalt?
7 wat moet ik doen als ik heel erg benauwd wordt?
8 Wat te doen als ik een zonnesteek heb?
9wat moet ik doen als ik iets verkeerds heb gegeten (dus aan de diarree ben)?
10 Hoe verwijder ik een teek?
11 wat moet ik doen als ik een spinnen bijt krijg?
12 wat zou ik onderweg allemaal mee moeten nemen in mijn ehbo tasje?
13 Als ik medicijnen gebruik, hoeveel (extra) vooraad moet ikdan meenemen?
14 moet ik ook vitamine pillen meenemen? wat is hiervan de meerwaarde?

Nou, dit zijn een aantal dingen waar ik aan dacht. Er zijn nog veel meer natuurlijk, maar hier laat ik het eerst maar even bij.

En wat de prijs betreft, vind ik dat moeilijk te beantwoorden. Zit er bijv. ook het logeren en eten bij, of vragen jullie een prijs puur voor de cursus, en worden de matrialen die we gebruiken ook vergoed, enz? Hoeveel trainers zijn er? en hoeveel uren per dag? welke lokatie? enz.
Het kan me namelijk voorstellen dat als de groep groot is, er meer trainers zijn en er een grotere ruimte (en matriaal) nodig is. Of je kan natuurlijk ook met vrijwilligers werken! Er zijn altijd wel mensen die willen helpen! En al helemaal bij de wereldfiets vereniging! (ik wil bij deze ook wel helpen!)

Groeten Yvette
(www.bikeforchildren.com, info@bikeforchildren.com)

Lijkt mij een goed idee!
Ik ben wel voorstander van een echt praktische cursus, bijvoorbeeld aan de hand van de vragen zoals Yvette ze al noemde. Persoonlijk hecht ik geen enkele waarde aan een diploma of speldje o.i.d., dat zou er wat mij betreft dus ook echt niet aan hoeven te 'hangen'.

Aan het lijstje van Yvette wil ik de hersenschudding nog wel toevoegen. Hoe te herkennen en wat doe je er mee, of niet mee?

Sandra

Mensen,

dank voor jullie reacties. Ze zijn erg enthousiast.
Maarrrrr.... voor 6 mensen kunnen we helaas geen EHBO cursus aanbieden tegen een redelijke prijs.
Tenzij er zich op korte termijn nog meer mensen melden.
Dus vind je dit (de EHBO cursus) een goed idee, laat het ons weten!

Met vriendelijke groet,
De Activiteitencommissie

Ik ben ook geïnteresseerd voor een cursus van 1 of 2 dagen. Praktische tips over en oefening met wat te doen bij kleine ongelukken en wat voor materiaal daarvoor mee te brengen lijken me handig voor onderweg.

Groet,
Lisette

Yvette, wat een goede opzet van jou zeg! Heb je echt bij nagedacht.
Een goede trainer erbij, een geschikte locatie met een plek om tentjes neer te zetten, wat praktische zaken als catering, misschien nog wat gezelligs erom heen, een prijskaartje eraan en er is een pakkend aanbod.
Ik schat zo in dat een dergelijk aanbod voldoende mensen trekt. Net als de fietsreparatiecursussen van Martin Gerritsen. Behalve materiaalpech onderweg kan de mens zelf ook pech hebben.
Goed idee!

Ik zou opteren voor 1 dag, i.v.m. werk op zaterdag. Dus op zondag. €30 lijkt me een mooi bedrag, maar evt. €50 maximaal.

ik zou ook geinteresseerd zijn....
hoeveel heb je er nodig om het door te laten gaan?

groeten Quirien

Om het enigzins betaalbaar te houden, hebben we toch wel een man of 20 nodig... De cursusleiders zijn nl. niet erg goedkoop.... :(

Maar gezien de positieve reacties hier, en de succesvolle cursus van 2 jaar terug, denk ik dat we het toch maar moeten gaan doen.
Dus houdt de activiteitenpagina op de website, in het tijdschrift en de digitale nieuwsbrief in de gaten!!

Namens de Activiteitencommissie,
Freek

Mochten jullie nog vrijwilligers nodig hebben: ik ben een werledfietsende huisarts, en ben bereid mijn kennis waar nodig te delen.

Dat is een leuk bericht. Ben je eventueel in staat en bereid de cursus tegen een vergoeding geheel zelf te geven? Of mogelijk nog met behulp van anderen?

Hoi,
Ik wil het lijstje van Yvette nog iets uitbreiden met wat meer wereld-achtige zaken. Veel van ons fietsen immers niet van Nederland naar Zwitserland:
- In Nederland bel je de dokter of 112, maar wanner wordt het in het buitenland tijd om hulptroepen in te schakelen?
- Hoe kom ik in een vreemd land op een vreemde locatie aan hulp? Wat kan ik verwachten en wat is anders dan in ons land?
- Als er ook derderangs hulp is, hoe kom ik bij de juiste arts of in het juiste ziekenhuis? Ben ik daar ook verzekerd? Zijn er "hulp"-soorten waar ik voor moet oppassen?
- Wanneer wordt het tijd om aan naar huis gaan of repatriëring te denken?
De bedoeling as dat je het laatste puntje van deze checklist niet nodig hebt, maar het kan des te belangrijker zijn.
Leon

Als de cursus voor half mei wordt gehouden dan ben ik zeer geïnteresseerd.

Leo

De punten van Leon zijn goed, maar lijken mij niet zo geschikt om in de praktijk tijdens een cursus te oefenen. Wellicht om op een lijstje met aandachspunten te zetten.
Het is meer huiswerk vooraf een reis om gegevens te verzamelen over het noodnummer, de kwaliteit organisatie van de gezondheidszorg in het land waar je gaat fietsen. Is per land verschillend. Heeft geen zin om de verschillende noodnummers van alle landen ter wereld te reperteren.
Neem als het in de praktijk nodig is onderweg altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen aangeven welk zekenhuis vergoed wordt. Zij regelen ook repatriering. Ik heb onlangs meegemaakt dat de verzekering regelde dat de partner van iemand die in Thailand ernstig ziek was geworden binnen de kortste keren vanuit Nederland naar Thailand werd over gevlogen om haar zieke partner bij te staan.

Beste Wereldfietsers,

De meerwaarde van een EHBO cursus bij de Wereldfietsers ligt niet in de algemene EHBO onderwerpen. Die moeten natuurlijk behandeld worden omdat de belangrijkheid daarvan zonder twijfel is, maar die onderwerpen worden óók behandeld bij een algemene EHBO cursus. Daarvoor zijn er meer dan voldoende instituten die deze cursus bijzonder goed kunnen geven.
De meerwaarde ligt vooral in het toepassen van EHBO technieken in een gebied waar de mogelijkheden beperkt zijn. En dan moet je veel meer denken aan survival technieken. Bert gaf aan dat veel van dit soort zaken per land verschillend zjin. Dat is niet helemaal het geval. Natuurlijk geldt dat voor nummers en dat soort zaken maar dat geldt niet voor het overleven in verschillende soorten gebieden.
Voorbeeld: moet je bij een ongeluk in een koud gebied nu juist wél of niet in beweging blijven? Er is een bekend verhaal van een stel toeristen die een ongeluk kregen in het Andes gebergte. Het eerste wat de toeschietende toeristen deden na het lokaliseren van de gewonden was het op gang helpen van de bloedsomloop van de patiënt door het laten bewegen van de ledematen. Het gevolg was dat warm bloed rond het hart werd ontrokken. Dat bloed stroomde naar de ijskoude ledematen. De patiënt stierf binnen zeer korte tijd door onder andere onderkoeling
Wereldfietsers komen in dit soort situaties terecht. Ik heb zelf ooit een keer mijn sleutelbeen gebroken in Afrika en een blinde darm ontsteking gekregen in de jungle in Maleisië.
Een EHBO cursus gecombineerd met Survival training. Dat kan een onderscheid zijn van de vereniging De Wereldfietser met de al bestaande opleidingen. Leef je vooral in wat Wereldfietsers op hun reizen tegenkomen.

Groet,
Marco

Kei-goed initiatief
Ben niet zo democratisch dat ik overal over wil meepraten,
Ben een beetje inspraak moe.

Wil graag aan zo'n weekend (of dag...maakt me niet uit) meedoen.
Geld maakt me ook niet zoveel uit

Beste Mensen,

Hier is Yvette weer.

Ik ben nog even bezig geweest met de EHBO cursus verder te organiseren.
Ik heb EHBO Leeuwarden aangeschreven met het verzoek een EHBO weekend voor ons te organiseren. Na 1 dag werd er al direct heel enthousiast op mijn voorstel ingegaan.

Mijn voorstel is om een weekend in juni te prikken en de cursus in Leeuwarden te houden. Omdat er in Friesland niet zoveel georganiseerd wordt, leek het mij een leuk idee om nu eens Friesland in het middel punt te zetten! We slapen dan op een camping 8 km van Leeuwarden vandaan. Er zijn leuke kleine fietspaden als je na de cursus nog wilt fietsen en ook is er een otterpark en een mini golf baan in de buurt.
Dit lijkt mij wel een zeer geschikte plek en weekend!

De prijs moet nog bekend worden, maar dat horen jullie zeer binnenkort!

Hoe is jullie idee en mening hierover?

Groeten Yvette

Het initiatief om dit te organsereren ligt bij de activiteitencommissie. Mocht jij dit over willen nemen dan valt daar over te praten. Wil je een andere cursus in Friesland organiseren dan is dat prima. Maar let wel: Een EHBO cursus organiseren is op zich niet zo moeilijk. Nodig de plaatselijke EHBO club uit en je hebt zo een cursus. Wat wij nou juist willen is ons nadrukkelijk richten op het reizen per fiets. Marco Meijerink omschrijft het zoals zo vaak weer eens prima. De specialist die wij hiervoor op het oog hadden is nogal duur en dat maakt het al of niet doorgaan momenteel onzeker.

Graag zouden wij in contact komen met iemand die gespecialiseerd is in survivaltrainingen o.i.d. de aanvullende medische informatie hierbij kan verzorgd worden door een arts.
Opmerkelijk wat voor een richting de discussie op dit Forum uit kan gaan. Aanvankelijke ging het om EHBO op een fietsreis. Een van onze leden formuleerde een aantal punten en daar leek volgens diverse reacties enthousiasme en belangstelling voor te bestaan.
Vervolgens krijgt de discussie ineens een bepaalde wending en komt het onderwerp survival training aan de orde. Volgens mij komt bij survival nog veel meer kijken. Heb je op z'n minst al twee dagen voor nodig. Is een boeiend onderwerp, vooral voor die wereldfietsers die het extreme avontuur opzoeken. Doet doet lang niet iedere wereldfietser. Verder denk ik dat velen bij het begin willen beginnen en dat is een cursus basis-EHBO voor fietsers op reis. Daarna kan een cursus survival voor wereldfietsers worden georganiseerd. Wellicht zijn er na die eerste cursus zoveel mensen enthousiast, dat zij zich ook op de specialisatie survival willen storten en de hoge kosten daarvoor willen betalen. Het organiseren van beide cursussen behoort dus ook tot de mogelijkheden. Van belang is een goede trainer die maatwerk weet te leveren voor fietsers onderweg. Daar kun je natuurlijk afspraken over maken en kwaliteitseisen aan stellen. In verenigingen kan best veel kwaliteit zitten. Dat zie je ook binnen onze club. Een gesprek kan veel verduidelijken. Ik stel voor dat de activiteitencommissie onmiddellijk contact opneemt met Yvette om te kijken of haar intitiatief ingepast kan worden in het programma van de activiteitencommissie en het niet simpel afdoet via een berichtje op dit forum. Een vereniging moet het ten slotte voor een belangrijk deel hebben van intiatieven van leden. Dergelijke intiatieven moet je koesteren.