Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Per trein via Helgoland?!? - Forum Wereldfietser

Per trein via Helgoland?!?

Bekijk deze website http://wiki.vakantiefietser.be/index.ph ... Denemarken goed en scroll naar Hoe er te komen > Per trein. De beschrijving hiervan deed m'n ogen rollen van ongeloof. :roll: Per trein van Groningen via Wilhelmshaven en Helgoland? Helgoland is een rotseiland in de Noordzee, daar ben ik in 2001 geweest (helaas verboden voor fietsen). De persoon die dit heeft bedacht zou terug naar de aardrijkskundeles op school moeten!
Er zal wel Seeland bedoeld zijn, op de veren daarheen gingen destijds toen ik er was inderdaad treinen mee.

OT: Massive Attack heeft een geweldig album geschreven met die naam.
Deze persoon moet zeker niet terug naar de aardrijkskundeles maar zou deze mogelijkheid wel wat duidelijker kunnen opschrijven.

In 1989 ging ik met mijn ouders en broer op fietsvakantie naar Denemarken. Heen en terug fietsen was teveel van het goede. Daarom zijn wij zowel op de heen- als de terugreis via Helgoland gereisd. Wij zijn met de trein naar Nieuweschans gegaan en toen naar Wilhelmshaven gefietst.
Vanuit meerdere Noordduitse havens vertrokken er in de zomer boten naar Helgoland om wat geschiedenis op te snuiven en belastingvrije inkopen te doen.
De aankomst op Helgoland was een aparte belevenis. De schepen leggen niet aan, maar gaan voor anker op de rede. Je wordt met sloepen van boord gehaald. De ontscheping per sloep betekent dat de zwaar beladen fietsen een paar trappen naar beneden moeten worden gesjouwd en in de sloepen moeten worden getild.
Helgoland is zo klein dat je er niet mag fietsen.
Na een verblijf van 4 uur op Helgoland zijn we met sloepen naar de boot naar Hörnum (op het Waddeneiland Sylt) gebracht.
Na een nacht op een zanderige camping zijn we Sylt van zuid naar noord overgefietst, zo'n 35 km en hebben daar de veerboot naar Rømø genomen. De denen gebruikten deze veerboot om belastingvrije inkopen te doen. Deze veerboot is naast de autotrein over de dam de enige mogelijkheid om met de auto op Sylt te komen.
Vanuit Rømø kun je het vasteland van Denemarken bereiken over de 10 km lange dam.

Afbeelding

Wilhelmshaven met op de achtergrond de boot naar Helgoland


Afbeelding

Vanuit vele Noordduitse plaatsen komen veerboten naar Helgoland die op de rede voor anker moeten gaan

Afbeelding

We waren zeker niet de enigen die op deze manier naar DK reisden, een sloep vol fietsen

In 1989 was het moeilijk om informatie te vinden over deze route. In een boekje hadden we gelezen dat dit mogelijk was. Een bezoek aan het Duits verkeersbureau leverde net genoeg informatie op.

Het internettijdperk maakt het wat makkelijker:

Er vertrekt in het hoogseizoen twee keer per week een boot vanuit Hooksiel (14km ten Noorden van Wilhelmshaven)
http://www.cassen-eils.de/linienverkehr ... helgoland/
Op de website kan ik niets vinden over fietsen.

Tussen Helgoland en Sylt vaart er elke maandag een snelle veerboot.
https://www.adler-schiffe.de/ab-sylt/helgoland.php
Onbetaalbaar, het lijkt erop dat een fiets EUR 99 kost.
De boot vanuit Hooksiel vaart op dinsdag/woensdag/donderdag, dus je bent veroordeeld tot een lang verblijf op de camping van Helgoland.

Tussen Sylt en Rømø vaart vele malen per dag een veerboot.
https://www.syltfaehre.de/home/

Op de site http://www.fietsrouteplanner.eu/index.p ... nd-jutland wordt deze route als alternatief genoemd bij de Jutland fietsroute.

Afbeelding
In augustus 2001 hebben m'n vrouw en ik met twee vrienden uit Gelderland een tocht gemaakt naar Helgoland, vertrek vanuit Eemshaven met een snelle catamaran, duur 3 uur incl. tussenstop in Borkum. Ik heb er nog analoge foto's van. Heel veel vogels zoals Jan-van-Genten op de rode kliffen van dichtbij fotograferen! Daar kocht ik een prachtig fotoboek van Helgoland van vóór de oorlog: echt een pittoresk dorp met vakwerkhuizen in Deense stijl, gemengd met huizen in Duitse stijl van rond 1875-1930. In 1948 hebben de Engelsen de bovenkant van het eiland, door middel van de zwaarste conventionele explosieven ooit, als het ware schoongeveegd. Ik kon zelfs bij het noordpunt (het dorp ligt op het zuidoosten) een stukje tegel of een brok muurtje vinden. Het huidige dorp is helemaal niks aan om te zien, alle zo saaie huizen lijken zo op elkaar, grauw en grijs. Heel gedesillusioneerd. Kijk maar op Google Maps in satelliet. Aan de 'omgekeerde' Nederlandse vlag te zien die daar wappert, behoort Helgoland tot de deelstaat Sleeswijk-Holstein. En die behoort tot 1866 tot Denemarken.
Ik vraag me überhaupt nog steeds af waarom de veerboten daar op afstand voor de rede liggen voor overstappen in sloepen, in plaats van de haven uit te diepen.