door
gyorpb » do 06 aug, 2015 11:22
Ave Gone schreef:Waar je zeker ook op moet letten is de uitlijning van de kijker. Ik heb zelf een Nikon 10x25 kijkertje en weet (naderhand...) dat hij nooit goed is uitgelijnd geweest; dat is erg vermoeiend. De enige manier om dat te controleren is kijken. Als een kijker goed is zie je er meteen goed door. Als hij scheef uitgelijnd is duurt het even voordat je ogen het linker- en rechtbeeld over elkaar hebben gepast. Als je even wegkijkt gaat het opnieuw

Absoluut. Dat wordt collimatie genoemd (maar is feitelijk een combinatie van collimatie en uitlijning), en de manier om die te checken is: zet je kijker op een statief en richt, kijkend door slechts één van de kijkerbuizen, op een punt in de verte. Een kerktoren, een vrijstaande hoge boom, of een bergtop, bijvoorbeeld. Kijk dan door de andere helft van de kijker en controleer of hetzelfde punt in het midden van het beeld staat.
Een klein beetje miscollimatie is niet erg, dat zijn je ogen wel gewend en daar compenseer je vrijwel automatisch voor. Maar als een kijker erg "scheel" is, dan krijg je daar al na kort gebruik barstende koppijn van.
Betere kijkers hebben collimatieschroefjes op de kijkerbuizen, waarmee je de interne prismas kunt verstellen en de collimatie kunt optimaliseren. Soms zijn die schroefjes vertopt onder de bekleding. De beste kijkers hebben niet alleen collimatieschroeven, ze zijn ook in de fabriek al gecollimeerd.
Goole maar eens op "binocular astronomy" of "bino collimation" om er meer van te weten te komen. De eisen aan verrekijkers voor astronomisch gebruik zijn, eh... astronomisch hoog, aangezien bij sterretjeskijken elke lichtbron een puntbron is, en optische defecten van een kijker (miscollimatie, coma, astigmatisme) sneller en ergerlijker waarneembaar zijn dan bij gebruik overdag.
Verrekijkerastronomen lopen trouwens ook over van de waardevolle tips wat betreft het vinden van acceptabele verrekijkers in de bakken met Chinese ramsj bij de Lidl en de Aldi.