Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Wie weet er iets van fietsen in Spanje van west naar oost - Forum Wereldfietser

Wie weet er iets van fietsen in Spanje van west naar oost

Wij willen 2010 fietsen in Spanje en wel van west naar oost. We willen erheen vliegen. Zijn hier boekjes met een beschreven route's van. We willen het liefst kamperen . Wie kan mij hier meer over vertelen.
Spanje is heeel groot. Hoe noordelijk of hoe zuidelijk wil je gaan fietsen? In het noorden kun je de Jacobsroute volgen. Deze loopt ten zuiden van de prachtige Cantabrische bergen. Door de Pyreneeën zijn niet zo gek veel wegen oost-west. Je kan het boekje 'Fietsen in Spanje' van Bert Sitters gebruiken als inspiratie.

Maar ik zou gewoon lekker elke avond boven de (michelin)kaart hangen en een eigen route uitstippelen over 'witte' en als het nodig is 'gele' wegjes. Van natuurpark naar natuurpark. Langs diep uitgesleten riviertjes. Over indrukwekkende bergen en door weids heuvelland. Laat je verrassen.
Wij hebben een keer gefietst van oost naar west door de Spaanse Pyreneeen en daarbij de meeste natuurreservaten ook bezocht. Daarvoor hebben we gebruikt een gidsje van de ANWB uit de serie Actief Anders. Dit gidsje was eigenlijk voor automobilisten maar met een paar route wijzigingen was het voor ons een prima gids. In dit gidsje staan ook wandelingen in de verschillende natuurreservaten. Het was een zware tocht met heel veel hoogtemeters maar bijzonder mooi en er zijn voldoende campings. Wij fietsten toen van Perpignan naar Camprodon (Spanje) door de Pyreneeen naar Pamplona en toen weer terug naar huis vanaf Hendaya (Frankrijk). Destijds nog met de fietsbus van OAD Cycletours. In de aflevering van deze maand van het ANWB tijschrift Op Pad staat toevallig deze tocht met min of meer dezelfde route zoals wij die hebben gereden beschreven. http://www.oppad.nl/published/opp/conte ... ad.nl.html

Voor een route beschrijving of andere informatie kan je een PB sturen

Ronald
Eric,

de volgende site kan je mss helpen voor het traject West naar Oost :
http://balade.roussillon.free.fr/Etapes ... renees.htm
een goed boek is ook : LE RAID PYRENEEN VTT DE L’ATLANTIQUE À LA MÉDITERRANÉE van Véron Georges
Ik heb Spanje fietsvakantie informatie verzameld op mijn site, mogelijk staat daar wat bij, zie:

http://www.fietsvakantielinks.nl/Landen ... panje.html
Denk ook aan de vias verdes. Bv. de Ojos Negros van Teruel naar Valencia. Merida, Toledo en Cuenca zijn ook fraaie steden om langs te gaan. Dat zou dan een route van Lissabon naar Valencia kunnen worden.
Kijk ook even op de site van Raúl Gonzalez.
Je kunt via een overstap vliegen op Santiago de Compostela ( met een L! ) . Vandaar een stuk zilverroute volgen in omgekeerde richting via het gigantische klooster van Oseira, Allariz, Puebla de Sanabria ( met het grootse natuurlijke meer van Spanje), naar Zamora (onbekend, maar wel 15 romaanse kerken).
Vanaf Zamora volg je de Duero Langs o.a. Tordesillas ( de stad van Johanna de Waanzinnige) naar Berlanga de Duero.
Daar stap je over op de Camino del Cid naar Valencia. Dit is een rustige route langs veel historische, kleinere plaatsen en dorpen via o.a. Rello (piepklein met een Middeleeuwse sfeer), Medinaceli, Molina de Aragon, Albarracin (een van de mooiste dorpen van Spanje) en de Mudejarstad Teruel naar Valencia. Vanaf Teruel kun je nu ook kiezen voor de Via Verde de Ojos Negros. (zie de Stentor, de Tubantia of andere regionale kranten in het oosten of het zuiden van ons land van a.s. zaterdag).

Zie het fietsweb van de Fietskaart Informatie Stichting: http://www.fietskaartinformatiestichting.nl

Vanaf Valencia vlieg je gemakkelijk terug naar Nederland. Het vliegveld van Valencia heeft niet zo'n vreselijke scan, die de wel treft op veel andere Spaanse vliegvelden en waar je je fiets zo lastig inkrijgt.

Succes!
liz schreef:Maar ik zou gewoon lekker elke avond boven de (michelin)kaart hangen en een eigen route uitstippelen over 'witte' en als het nodig is 'gele' wegjes. Van natuurpark naar natuurpark. Langs diep uitgesleten riviertjes. Over indrukwekkende bergen en door weids heuvelland. Laat je verrassen.
Ja ik wil mee!
Denk ook aan het seizoen en de hoogte. In juli is het in noord Spanje best uit te houden omdat je meestal ruim boven de 500 meter zit. Fietsen in de Extremadura is iets voor warmteliefhebbers. In voor- en najaar is mijn voorkeur andersom.
Leon
Zijn er genoeg campings en hoe zijn de wegen? Wie heeft de route van benjaminse in Spanje weleens gefietst
Er zijn niet zoveel campings en ze zijn geconcentreerd in de toeristische gebieden. Er zijn er bijvoorbeeld ruim voldoende in de Pyreneeën en een behoorlijk aantal in de Cantabrische bergen. In het binnenland vind je ze vaak wel bij natuurparken en bij toeristische stadjes. Als er geen camping is, kun je vaak toch wel een geschikt kampeerplekje vinden. Zelf of door te vragen aan locals. Verder zijn er redelijk betaalbare hotelletjes, albuergues en casas rurales waar je terecht kan. Het is wel slim om vooraf op internet uit te zoeken waar campings zijn en die in te tekenen op je (evt. digitale) kaart.

De asfaltwegen zijn van wisselende kwaliteit. Meestal wel goed. Er zijn ook veel gravelwegen op het platteland die fietsbaar zijn. Maar het is vaak moeilijk uit te vinden of een weg ook doorloopt en of de hele weg fietsbaar is.
erick59 schreef:Zijn er genoeg campings en hoe zijn de wegen? Wie heeft de route van benjaminse in Spanje weleens gefietst
Langs de Zilveroute en de Camino del Cid zijn campings en overige plaatsen waar je kunt kamperen. Zij staan in de gidsen. Wel sluit er in Spanje wel eens een camping, die soms weer eens open gaat.
Vanwege de angst voor bosbranden kun je niet meer zoveel vrijkamperen als enkele jaren geleden, maar er zijn nog voldoende mogelijkheden.
Ook langs de Duero zijn campings: in Zamora, Tordesillas, Penafiel, Aranda de Duero en de Canon de Rio Lobos (even van de Duero af bij het historische Burgo de Osma: een klein plaatsje, maar met een indrukwekkende katherdaal). In Berlanga de Duero kun je kamperen op een veldje naast de jeugdherberg. Je mag gebruik maken van het sanitair van de herberg.

Omstandigheden kunnen snel veranderen in Spanje, maar met een juiste instelling voegt dat nu juist een dimensie toe aan je fietsreis. Een beetje verrassing en improvisatie hoort er bij in Spanje. Je hebt altijd wel een hostal of casa rural als vangnet om te overnachten en deze zijn echt niet duur. Soms is er een bar die kamers verhuurd, maar dat staat niet aangegeven. Het blijkt om keurige kamers te gaan rondom een sfeervolle patio.
Ga naar een Volkuniversiteit of een talencentrum en leer wat Spaans. Door het simpelweg in een dorp te vragen kan een wereld voor je open gaan.

Je kunt vooraf een overzicht opvragen van alle feesten in de diverse dorpen en stadjes. Veel leuker is het als je onverwacht wordt getracteerd op een fietsta ter gelegenheid van de plaatselijke patroonheilige.

De wegen zijn goed en langs de Zilverroute en de Camino del Cid zijn rustig.
Het klimmen hoort erbij, maar de hellingen zijn meestal geleidelijk. Behalve als een weg is gemoderniseerd en er bochten uitgehaald zijn. De verbrede weg gaat dan recht toe rechtaan naar boven, maar wel steil!

De route van Paul Benjaminse gaat niet van west naar oost, maar van noord naar zuid door het oostelijk deel van Spanje. Een fraaie route. Op een van de mooiste stukken bij Cedrillas en Albarracin loopt de route van Bejaminse over dezelfde wegen als de Camino del Cid, alleen in omgekeerde richting.
Paul heeft er een paar stukje Vias Verdes inzitten: fietsen over een voormalige spoorbaan.
[