Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Afhankelijkheid nieuwe technieken - Pagina 4 - Forum Wereldfietser

Afhankelijkheid nieuwe technieken

Misschien komt dat wel omdat ze goed voorbereid is en precies weet wat de gevaren zijn.
Hafar schreef:
di 15 apr, 2025 14:32
Het voorwiel heeft een (fixie) achternaaf met twee kransjes (een cog) zodat de wielen omwisselbaar zijn in geval van nood. Is bv een paar keer voorgekomen dat de body/vrijloop in 't achterwiel bevroor en dan kon ik na de wissel toch nog verder fietsen.
Weer een mooi uitgebreid verhaal van al je overwegingen en escapades :D Ik mis je foto's van al je (nieuwe) avonturen nog steeds.

Eén ding begrijp ik alleen niet aan je verhaal: wat is het verschil tussen een fixie naaf en een vastgevroren vrijloop? Waarom werkt het ene niet meer en het andere nog wel?
Een achterwiel waarvan de body is "vastgevroren " trapt door en is dus precies het tegenovergestelde van een wiel met fixie (de eerste heeft wel een vrijloop maar geen aandrijving, de tweede heeft wel een aandrijving maar geen vrijloop)
alma schreef:
di 15 apr, 2025 16:32
Een achterwiel waarvan de body is "vastgevroren " trapt door en is dus precies het tegenovergestelde van een wiel met fixie (de eerste heeft wel een vrijloop maar geen aandrijving, de tweede heeft wel een aandrijving maar geen vrijloop)
Duidelijk zo :) De pallen blijven dan dus "open" (ingeveerd) staan.
alma schreef:
di 15 apr, 2025 15:29
Misschien komt dat wel omdat ze goed voorbereid is en precies weet wat de gevaren zijn.
:D
En door leren van je fouten. Niet denken dat je onsterfelijk bent. Weten wanneer je moet stoppen. En door de juiste fiets en uitrusting.

En natuurlijk ook door 't kijken naar de inspirerende filmpjes van Alma!
Fedor schreef:
di 15 apr, 2025 15:39
Weer een mooi uitgebreid verhaal van al je overwegingen en escapades :D Ik mis je foto's van al je (nieuwe) avonturen nog steeds.
Dank voor de lovende woorden, leuk te horen :)
En ja, ik kom bijna nooit meer op fora enzo. Ben ook geen fietsende live-reporter meer, had er even helemaal genoeg van. En eigenlijk bevalt het prima :P

Fedor schreef:
di 15 apr, 2025 15:39
Eén ding begrijp ik alleen niet aan je verhaal: wat is het verschil tussen een fixie naaf en een vastgevroren vrijloop? Waarom werkt het ene niet meer en het andere nog wel?
Tis precies zoals Alma al zei.
Ik krijg vaak die vraag, ook de vraag wat 't verschil is tussen een fixie en een freehub. Dus toch maar even een uitlegje.

Bij een fixie zit 't achtertandwiel vast op de naaf. Dus als 't wiel draait, draait altijd de trapas mee (via de ketting) en ben je dus altijd aan het trappen. Je remt ook met je voeten (soort terugtraprem) dus mocht er onderweg wat mis zijn met de remmen, kun je altijd nog op deze manier remmen.

Bij een cassette met freehub, grijpen freehubpalletjes zich vast als je begint te trappen en daardoor draait de trapas mee. Mocht 't vet in de freehub bevriezen of er zit een beetje vocht in wat ijs kan vormen dan grijpen de palletjes niet meer. Dus als je dan trapt gebeurt er niets en sta je stil.
Je kunt dan alles openmaken, schoonmaken en nieuw vet in doen maar vaak helpt 't niet bij minus erg koud. Je kunt dat soort operaties ook niet midden in de sneeuw uitvoeren, dus je moet toch eerst een warme droge plek zien te vinden.

Je moet wel leren om met een fixie-fattie rond te denderen. Het is zonder die fixie-naaf al een monster die overal overheen rolt en zich nergens wat van aantrekt, maar met een vaste naaf is 't pas echt een beest. Vooral met spijkerbanden die overal ingrijpen en erg scherp zijn (heb 300 spijkers in een band), en met flatpedalen met van die leuke pinnetjes die je benen en broekspijpen openhalen.
Remmen met een fixie op glad ijs is ook nog een ding :)

Wat plaatjes om te verduidelijken.

Afbeelding
Recent plaatje van een paar dagen geleden. Houtschuurtje, slaap- en kookspulletjes (dat is die zooi op de grond) en 't voorwiel van de Pugs wat dus eigenlijk een achterwiel is. Wrathlorde bandje (met spikes), spaken aan één kant van de velg anders zit het wiel scheef in de vork, en twee kransjes met de naam Surly Dingle (kruising single en double). Waarschiijnlijk is een Pugsley de enige fiets op de wereld die met twee (omwisselbare) achterwielen kan rijden.
Heb ook een rood aluminium hoedje dat 't ventiel beschermd tegen rotsen, ijs etc. Had daar weleens problemen mee en zo'n hoedje helpt echt.

Afbeelding
Het cassette-achterwiel in de voorvork, goed te zien zo zonder vorktassen en andere zooi.
Maar wat ik eigenlijk met mijn post wilde zeggen is dat je met een fiets zonder "moderne" fietstechniek en elektronische bijvoegsels zoveel verder komt dan mét. Je komt op de mooiste afgelegen plekken, daar waar mss nog nooit iemand is geweest, of waar alleen een helikopter of een packraft kan komen. Voor wandelaars kunnen die plaatsen ook onbereikbaar zijn vanwege de te lange afstanden, een fiets overbrugt sneller 200km dan een bepakte wandelaar.
Met andere woorden: de wereld is zoveel groter en mooier dan fietsen over asfalt of van 't ene stopcontact naar 't andere. En voordat iemand zich nu aangevallen voelt: ik fiets ook over asfalt naar stopcontacten :P
Maar iig, dat is waarom ik voor eenvoud, licht en sterk heb gekozen, en voor 't avontuur natuurlijk :)

Nog wat plaatjes om m'n post nóg langer te maken. Heb ze mss al eens eerder gepost maar dat is vast tig jaren geleden.

Afbeelding
Er zijn maar een handjevol fietsers die de Kungsleden hebben gereden, dat is een pad van circa 450km dwars door het zweedse gebergte. Prachtig mooi!

Afbeelding
Met dikke banden, een sterke fiets en lichte spullen kom je overal. Hier was ik op een circa 2 maanden lange tocht. Met alles wat nodig is: tentje, slaapzak/matje (geschikt voor koude nachten), gereedschap, kookspullen, waterfilter etc. En een klein rugzakje met oa eten.

Heb trouwens ook geen tubeless banden, dus ben wel errug ouderwets bezig ;)

Maar heb wel een bashguard of hoe dat ook heet in dit kikkertaaltje (m'n nederlands is niet zo best dus er duiken hier en daar wat taalfouten op). Die bashguard beschermt 't tandwiel, erg belangrijk want de tandjes zijn zachter dan de rotsblokken.

En heb moderne bikepackingtassen, ultralichte kampeer- en kookspullen, packraft, lichtgevende peddel (wist niet dat die bestonden tot ik hem kado kreeg), licht klein opblaasbaar reddingsvestje, powerbanks, GPS (met losse batterijen), waterfilter en nog meer súpermoderne meuk ;)

Afbeelding
Heb ook gewone achtertassen, meestal als de packraft mee is. Zoals hier met de raft aan het stuur in een noors fjord. Bij eb kwamen er delen van een scheepswrak bloot te liggen.

Afbeelding
Nog een plaatje met de raft aan 't stuur. Het bootje weegt maar 3kg maar je hebt ook een peddel, reddingsvestje etc nodig dus je bent al snel volgepakt en te zwaar voor moeilijk offroad. Kan gevaarlijk zijn, en tis ook slopend voor de fiets en je gezondheid.

Afbeelding
Hier met de fiets op 't bootje. Waarschijnlijk is hier nog nooit iemand eerder geweest, en 't zijn maar grote stenen en tis maar ergens in de wildernis, maar toch ... erg spannend, avontuurlijk en vooral vrij :)
Hafar schreef:
wo 16 apr, 2025 12:33
Je komt op de mooiste afgelegen plekken, daar waar mss nog nooit iemand is geweest, of waar alleen een helikopter of een packraft kan komen.
Maar jij woont / komt dan ook in een gebied die die extreme afgelegenheid nog biedt. De rest van West-Europa is een stuk dichter bevolkt en ja, je kan ook afzien in de Ardennen of de Alpen en zelfs enige tijd niemand tegenkomen maar je bent altijd toch op wandelafstand van hulp.

Voor mensen die een wereldreis plannen zijn jouw tips over "eenvoud van technieken" wel zeker van toepassing :)