Additionally, paste this code immediately after the opening
tag:Nee, trek die powerbank maar eens leeg en hang hem aan een lader dan zie je hoe lang dat duurt om hem op te laden.Isa en Youri schreef: ↑di 24 mei, 2022 17:34Goede info. Ik ben op zoek naar een lichtere versie qua grammen.
Het dient een powerbank van 20000mwha in twee dagen op te laden middels de oppervlakte van de voor agenda drager.
Nog suggesties ?
Voor mij de reden om dergelijke spullen niet via AliE te kopen. Gebrek aan veiligheid.liefhebber schreef: ↑zo 22 mei, 2022 18:19Maar ik maak me zorgen over de ingebouwde begrenzing van amperes en volts, met het oog op de bescherming van mijn apparatuur.
Zo kan je ook citeren. Volgens mij was mijn boodschap een andere.
Terwijl het rendement (verhouding tussen de energie die ergens in gaat, en wat er weer uitkomt) mij bij specifiek een zonnepaneel nu nét niet interesseert. Ik bedoel, ik heb liever een paneel met een slecht rendement en een uitgaand vermogen van 400 wattpiek dan eentje met een toprendement waar maar 300 wp uit komt.
Interessante vergelijking. Als ik even snel reken vraag ik me wel af of dit niet beter kan. 21W op 3,6V is 5,8A. Bij gemiddelde zon haal je naar mijn ervaring de helft, dus kleine 3A. Daarmee zou je je 20Ah powerbank in 7 goede zon-uren moeten kunnen opladen. Dan vind ik de 4 dagen wel aan de lange kant. Of is dit worst-case scenario? De vraag is of er dan veel verloren gaat in het oplaadsysteem, of dat de powerbank wel geschikt is om met het wisselende vermogen van het zonnepaneel om te gaan. Dat verschilt nogal naar mijn ervaring.alma schreef: ↑ma 22 mei, 2023 15:01Ik vergelijk een goed paneel met een goede powerbank:
De Xtorm Solar Booster 21 W: 450 gram
De Anker Power Core Essential 20.000 PD: 360 gr
Geplaatst op de achterdrager van een fiets doet de SolarBooster er in een gemiddelde Nederlandse zomer ongeveer 4 dagen over om de Anker volledig op te laden. Per dag levert het paneel dan dus evenveel vermogen als er in 90 gram powerbank opgeslagen zit. Zelf weegt het paneel 450 gram. Je moet dus 5 dagen of langer (450/90) off the grid zijn voor het paneel qua gewicht gunstiger uitvalt dan een extra powerbank.
Voordeel van een zonnepaneel is juist dat ie ook stroom levert als je niet onderweg bent. Als je ergens stil staat of bivakkeert kan je bovendien je zonnepaneel makkelijk goed leggen voor meer opbrengst. Op deze manier heb ik om 7:00 'sochtends al 50% van de maximale opbrengst: Verder: heb je al eens goed gekeken naar je stroomgebruikers? Dit kan je inzicht geven of er wat te besparen valt, op dezelfde manier dat je soms eens kritisch naar je paklijst moet kijken. Zeker als je gaat lopen. Met mijn 5W paneel kom ik zelf al een heel eind.Aangezien ik het paneel zelf bovendien op een rugzak zou moeten bevestigen ( wat een stuk minder gunstig is dan plat achter op de bagagedrager) en ik ook zelden op reis ga als de zon op zijn hoogst staat, wat ook niet echt gunstig is voor de opbrengst, slaat voor mij de balans voorlopig uit in het voordeel van extra powerbanks.
Dan denk ik dat er ergens iets niet klopt. Alleen al het verschil in laad- en ontlaadspanning kan echt niet slechts 6% bedragen.
Ik heb het getest met twee verschillende powerbanks. Met de ene kwam ik tot 3,5 maal met de andere tot 3,75 maal. Voor de accucapaciteit ben ik uitgegaan van de door de fabrikant (DJI en Anker) opgegeven waarden; het kan natuurlijk zijn dat die iets afwijken van de werkelijke capaciteit. Verder kan ik niet heel nauwkeurig aflezen hoe vol een accu zit. Ik moet het doen met de gebruikelijke vier bolletjes.