Dat is helemaal juist, Bart!
Dit stukje over de kronkelige, oude Heidijk van Vlijmen naar Drunen is erg fraai en fiets ik vaak, al is het op de racefiets wel lastig vanwege de vele wandelaars (met honden) en langzame fietsers.
Ik heb inmiddels wat meer informatie over de heuvel, genaamd Santberg of Konijnenberg:
"De hedendaagse wijk "De Vliedberg" was oorspronkelijk een groot heideveld, verdeeld in de Lage Heide, Middelheide en Hoge Heide, die van elkaar werden gescheiden door het Hofpad en de Heisteeg. In de Zuidwesthoek lag de "Santberg", later Konijnenberg genoemd. Het is een oud gebied, dat al in voorhistorische tijden verschillende malen bewoond is geweest. Er zijn enkele vondsten gedaan uit de periode van 10.000 - 9.000 voor Christus en van 6.000 - 5.000 v. Chr., terwijl er ook in de tijd van de eerste veeteelt en landbouw, voor dit gebied ong. 3.000 - 2.000 v. Chr. mensen hebben gewoond, wat o.a. blijkt uit de vondst van een gebroken stenen bijl. Ook in de latere ijzertijd (rond 200 v. Chr.) was de huidige Vliedberg in trek als woonplaats, getuige de vondsten van veel aardewerk scherven en een spinsteentje. Daarna valt het doek tot 1359.
We vinden dan aangetekend in de rekening van Dirk van Polanen, drossaard van Heusden, dat deze "reet ten Berghe (Geertruidenberg) om ene eendracht te maecken mitten Zuythollanderen die heyde tot Vlijmen te dijken".
Kennelijk heeft Holland, dat sinds 1356 Vlijmen tot zijn grondgebied mocht rekenen, er geen gras over laten groeien om de levensomstandigheden van de Vlijmenaren te verbeteren. De Heidijk werd in 1360 aangelegd, maar dat hield niet in dat daarmee de wateroverlast definitief van de baan was, want vanaf die tijd tot 1880 zijn er maar liefst drieentwintig doorbraken geregistreerd.
Opmerkelijk is, dat midden door de heide destijds de Heygrave liep, een brede sloot, die mogelijk aansluiting gaf op de Bossche Sloot, een turfvaart, die tegen het einde van de veertiende eeuw was aangelegd door Pauwels de Oude van Haestrecht, heer van Venloon (Loon op Zand), Goirle, Tilburg en Drunen. De Heygrave wordt al genoemd in 1449.
De heide werd geleidelijk ontgonnen en men mag aannemen, dat dit proces in het midden van de zeventiende eeuw was voltooid. De Konijnenberg zelf is zeer geleidelijk te gronde gegaan. Al bij de aanleg van de Heidijk en de al eerder aanwezige kade moet hier veel zand zijn weggehaald. In 1880 deed zich de meest ernstige overstroming voor bij de doorbraak van de Heidijk ter plaatse van het zwembad. Het water bereikte toen een hoogte van 4.80 meter + N.A.P., zodat zelfs de Hoge Heide bijna een meter onder water kwam te staan. De mensen vluchtten naar het enige veilige punt, de Konijnenberg, waar sommigen zich maandenlang in een strenge winter moesten schuilhouden, oorspronkelijk in holen, later in tenten. Aan de functie van vluchtheuvel voor wel 300 mensen dankt de tegenwoordige wijk "De Vliedberg" zijn naam. Bij het herstellen van de dijk werd opnieuw het zand gehaald bij de Konijnenberg. Daarna werd er tot 1914 zand verkocht voor 5 cent per kar In 1921 verdween er weer een deel van de berg, nu ten behoeve van de woningbouw in o.a. de Pastoor van Akenstraat, de Mommersteeg, en de Burg. van der Venstraat. Bovendien brandde in 1925 het eiken hakhout af, wat aanleiding werd tot verdere verstuiving. Tijdens de laatste wereldoorlog deed de Konijnenberg nog dienst om er geschut op te plaatsen, eerst voor de Duitsers en later voor de Geallieerden. Na de oorlog viel he laatste deel van de berg ten offer aan de broodnodige woningbouw. In 1953-54 verdween het restant i.v.m. de bouw van de huidige wijk "De Vliedberg".
Bronnen:
http://www.heusdeninbeeld.nl/historievlijmen.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliedberg_(Vlijmen)