Additionally, paste this code immediately after the opening tag: wiel met Rohloffnaaf 500 / 14 - Forum Wereldfietser

wiel met Rohloffnaaf 500 / 14

Beste fietstechkenners,

Wellicht dat de volgende vraag al eens gesteld is maar ik kan hem als zodanig niet terug vinden.

Past een wiel met een Rohloffnaaf (500/14) in een oud randonneursframe? Wat zijn de standaard maten die daarbij horen?

Zou zo een wiel willen kopen ,

Roald (roaldhaan@gmail.com)
Als je er een 135mm brede naaf met snelspanner in kwijt kunt, dan kun je er ook een Rohloff in monteren. Rohloff heeft ook nog een versie met asmoeren in plaats van snelspanner.

Let wel op dat je het draaimoment moet kunnen afsteunen op het frame. Met de lange Rohloff moment arm bijvoorbeeld, maar misschien dat je frame daar nog een andere mogelijkheid voor heeft? Met een schijfrem bevestiging kun je bijvoorbeeld naar een Monkeybone of Speedbone.

En je moet je ketting kunnen spannen. Met bijvoorbeeld een excentrische trapas, schuivende achterpatten of een externe kettingspanner. Die laatste levert Rohloff ook, maar je kunt ook prima een andere gebruiken.

De genoemde 'oude randonneur' doet mij denken aan een racestuur. Om een racestuur te combineren met het schakelen van Rohloff zijn ook diverse oplossingen.
Je deelt het stuur om de standaard shifter te monteren, gaat schakelen op je brifters met bijvoorbeeld een Rohbox, gaat werken met een deelbare shifter, de standaard shifter aan het uiteinde van je racestuur monteren, een elektronische schakeling monteren met een externe accu of de gripshift op een aparte bevestiging aan het stuur monteren.... mogelijkheden genoeg.
Hopelijk ten overvloede, maar je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat (los van de naaf) de rest van het wiel bij je fiets past. Op discvelgen bevallen velgremmen bijvoorbeeld maar matig :wink:
Als ik "oud randonneursframe" lees dan denk ik aan een oud stalen frame, waar het wiel misschien wel inpast, maar waar je wel moet weten welke onderdelen je verder nog nodig hebt. Met een wiel en naaf alleen ben je er niet.
Daarvoor ga je het beste naar een specialist (misschien zelfs naar Nijmegen (Elan))