Ervaringen met Online fietswinkels

Dag,

Ik ben (als 'vers' lid van 'wereldfietser') binnen het forum aan het zoeken naar ervaringen van leden met Online fiets-onderdeel-winkels. Ik wil eigenlijk een vaste fietsshop voor onderdelen; een shop waar onze leden goede ervaringen hebben opgedaan. Ik zie eigenlijk geen forum-onderdeel waar ik hierover vragen kan stellen.

Zijn er forumleden die me op weg kunnen helpen?

Groet,

Jan
Waarom zou je een vaste online-shop willen? Doe je voordeel en shop! Bijvoorbeeld bij Wiggle, Probikekit, Bikediscount, Bikecomponents, Rose Versand of Futurumshop. Alleen Futurumshop is Nederlands, de praktijk leert dat ondanks de iets hogere verzendkosten de buitenlandse webshops meestal veel voordeliger zijn.
Buitenlandse webshops zijn vaak goedkoper, maar eventuele retourkosten kunnen tegenvallen.

Volgens mij is Mantel ook Nederlands. Die hebben naast een digitale winkel ook fysieke winkels.

Amazon.de en Ebay bieden ook onderdelen aan, al is het lastig zoeken in hun productjungles.

Verder wordt dit wel een lastig topic. Ervaring met een fietswinkel is namelijk subjectief. Succes!
Ik vind het ook wel handig om één adres te hebben, al merk ik dat het type materiaal toch bepaalt welke shop het beste aanbod heeft. Futurumshop is zich (terecht) gaan focussen en verkoopt nu hoofdzakelijk materiaal voor wielertoeristen en bundelt goedkopere onderdelen (bijvoorbeeld banden zijn vaak per 2 of meer) om transportkosten te kunnen besparen. Deze winkels gebruik ik (retour ervaringen tussen haakjes, als er niets staat geen ervaring):
  • bike24.com: Mijn basisshop: juiste prijs, erg goedkoop voor Busch&Muller spullen, ruim aanbod qua onderdelen maar ook sportkledij. Het aanbod qua frames is groter aan het worden, met onder andere bombtrack, surly en salsa. (retour is kosteloos en verloopt vlot)
  • kurbelix.de: ongeloofelijk ruim assortiment vooral gefocust op stads- en budget fietsen. De plek voor schroefpions, naafonderdelen van wat oudere naven (zoals conussen, freewheelbody's), goedkope wielen (en redelijke) wielen,...
  • Hollandbikeshop.com: zoals de naam al suggereert vooral gefocust op stadsfietsonderdelen van Nederlandse fietsmerken, maar ook een goedkope plek voor Yepp stoeltjes, onderdelen van kinderfietskarren, onderdelen voor kinderfietsen (remgrepen, zadeltjes,...). Tevens onderdelen voor dahon vouwfietsen. (wel wisselende ervaring met de snelheid van hun klantenservice, maar wel altijd een oplossing gekregen)
  • bike-components.de: goedkoper dan bike24.com, maar het assortiment wordt gedicteerd door de huidige modetrends. Dingen als 7 speed groepen of draadbalhoofden vindt je er nauwelijks. (vlotte en gratis retour)
  • xxcycle.fr: enkel voor specifieke producten zoals Gilles Berthoud zadels of stronglight impact triple cranks (ook in tandem uitvoering)
Feit is dat er erg weinig mensen zijn met negatieve ervaringen met onlineshops voor fietsonderdelen, waarschijnlijk omdat het een niche is die niet interessant is voor afzetters. Wiggle en mantel, komen op mij over als uitverkopers: ze hebben soms scherpe prijzen voor één onderdeel, maar dan is het andere weer niet meer in voorraad. De ene keer hebben ze plots een bepaald merk/model, een paar weken later is het dan weer verdwenen. Kan dus interessant zijn, maar ik vind het handig om een wenslijstje aan te leggen en slechts een paar keer per jaar te bestellen.
Ik kom vaak bij Rose, omdat zo zo lekker net over de grens zitten. Opsturen ligt er maar net aan wat ik op dat moment nodig heb. Vaak vergeet ik weer wat en dan heeft Bike4Travel weer mazzel, omdat ik dan de kleinigheden niet nogmaals op wil laten sturen.
Ik bestel vrijwel alle fietsonderdelen bij rose. Ze hebben me nog nooit iets fout opgestuurd. Als vaste klant krijg ik af en toe een tegoedbon die dan op zijn minst de verzendkosten scheelt. Vaak zit daar wel een mijimumbesteding aan en is het de afweging om iets te bestellen wat je niet direct nodig hebt - een ketting voor in de voorraad- of gewoon te wachten tot er nog iets op het lijstje staat.
Bever, A.S. adventure of bergfreunde kijk ik ook altijd even. Via bol.com onlangs ook wat besteld en anders wat er uit de Google machine komt rollen.
Er zijn in Nederland maar 2 grote(re) winkels die ook fysieke plekken hebben. Mantel waarbij in de winkel veel voorraad is en Futurum waar in de winkels, die meer clubhuizen zijn, meer een afhaalpunt is waar ook advies wordt en dingen vrijblijvend bekeken kunnen worden na bestellen. Voorraad daar is summier en gericht op mensen die tijdens de rit of bij de aanvang ontdekken dat ze de reserve band / pompje oid zijn vergeten.

Op zich zie ik weinig voordeel in een vaste 'internet' winkel, de meeste die hier al genoemd zijn bestaan al een tijdje en hebben zich goed bewezen. Kijk gewoon wat je nodig hebt en pak ze zoveel mogelijk mee tijdens een aanbiedingsactie (zover mogelijk). Ik bestel ook te pas en te onpas bij verschillende winkels al geef ik soms de voorkeur om het gewoon bij mijn lokale FM (fietsenmaker) te bestellen want die moet ook kunnen blijven bestaan.
Ik bestel bij diverse winkels, met name in dld, en vrijwel altijd gaat het goed... kleding is soms wat lastig ivm maatvoering. In dat geval kijk ik met name naar eventuele retourkosten.

Dit zijn de winkels waar ik meestal bestel:

- Bike24
- Bike-Discount
- Rose
- Bike-Components
- Wiggle
- Bikester
Naast Futurum heb je in Apeldoorn (langs het kanaal) ook nog van bon Sport. Die heeft een bescheiden winkel met voorraad waar je je bestelling kan afhalen. Het meeste hebben ze "op vooraad" op het internet. prijzen vaak nog iets lager dan Futurum.
Als je iets zoekt dan is het de afweging hoe snel heb ik het nodig? en hoeveel ben je bereidt te betalen voor de verzendkosten?

Gewoon zoeken met je favoriete suggestiemachine op het artikel wat je nodig hebt en dan de goedkoopste uitzoeken. Eventueel kun je als je van een artikel een ean-code hebt nog verder zoeken bij andere aanbieders, die mogelijk goedkoper zijn.
Ik bestel wel eens bij www.bike4travel.nl alleen verzenden ze niet via postnl en dhl heeft hier slechte bezorgers en geen goed depot. Dat kost me teveel gedoe om het in huis te krijgen. Of ik bestel wat kleins wat dan wel via postnl gaat of ik haal het op als ik in de buurt ben.

De www.fietsvakantiewinkel.nl levert wel en snel via postnl. Geen gedoe om het geleverd te krijgen is wel belangrijk voor mij. Ophalen bij een postnl agentschap is wel heel erg makkelijk.

Bij plaatsgenoot https://vanbon-sport.nl/ Kom ik graag en bestel ik regelmatig. Levering via postnl maar meestal haal ik het op met mijnfiets.nl. Ze hebben van alles tegen een scherpe prijs en als het niet op de site staat kunnen ze het wel leveren, ook tegen een concurrerende prijs.
Ik zie op het forum regelmatig bike24.com of .de voorbijkomen. Het zal wel niet.....maar deze shop zit toch niet in de UK verstopt waardoor toch ik voor onverwachte btw of invoerrechten kom te staan?

Verder hebben ze geen iDeal betaalmogelijkheid als ik het goed heb gezien. Hoe doen de meesten van jullie dat? Paypal?
Bike24 = bike24.de en zit in Duitsland.

Ik gebruik een creditcard en anders paypal.
Prima ervaringen met de leveringen van bike24 hier. Ook kleding en dergelijke. Inderdaad jammer dat ze geen iDeal hebben. Ouderwets overmaken is ook een optie.

Als er haast bij is; even opletten of alles bij afrekenen bijvoorbeeld op 1-3 dagen staat. Staat er bijvoorbeeld één stom kabelhoedje op langer, vertraagt je levering behoorlijk.

Maar ik heb nooit ook maar het minste verkeerd of defect geleverd gekregen, altijd prima in orde.
Naast de genoemde winkels wil ik nog twee specialisten noemen:
Meilenweit in Bochum en m-gineering in Kiel Windeweer.
Vroeger kocht ik ook nog wel eens iets in Engeland, vooral bij Thorn/sjsc en Hubjub maar dat is nu te duur en onhandig geworden.
Oké, dan zal het wel snor zitten😁