Wij hebben vaak in Scandinavië en op de Britse Eilanden gefietst. Met leren zadels. Corrie sinds 2010 op een Brooks Flyer, ik eerst circa 8 jaar op een Lepper (zie
dit topic, daarna 2 jaar op een Brooks B17 Imperial (met een gat in het midden) en sinds een jaar op een Gille Berthoud Aspin Open (eveneens met een ventilatiegleuf in het midden).
Alle zadels dekken we 's nachts af met een zadelhoes. Die zadelhoezen houden de zadels niet helemaal droog, maar zorgen er wel voor dat ze niet doorweekt worden. De hoes van Brooks lekte het meest, maar ook die van Vaude, Halfords en Hema lekken op de naden. Een gewone plastic zak lekt in het begin niet, maar slijt snel en is niet met een tie-wrap aan de onderkant van een zadel vast te maken. Ook vergeten we de zadels wel eens af te dekken, of begint het onverwacht te regenen als we binnen koffie zitten te drinken. Wanneer we door de regen fietsen, blijven de zadels ook niet droog.
De zadels worden dus best vaak een beetje nat, maar waarschijnlijk alleen aan de oppervlakte. Mijn GB zadel was in het begin zo hard, dat ik er soms bewust een natte doek omheen wikkelde voordat ik een stuk ging fietsen, waardoor het sneller in ging deuken onder de zitbotjes.
Corries Brooks Flyer was afgelopen zomer zover ingezakt, dat ze er niet meer comfortabel op kon fietsen. Na de spanbout aangedraaid te hebben, lijkt het nu weer redelijk goed in vorm te zijn.
Mijn oude Lepperzadel kon niet worden opgespannen omdat er geen spanbout aanwezig was (ik heb er tenminste nooit eentje kunnen ontdekken). Toch heb ik nog enkele jaren redelijk comfortabel in een soort leren zitkuil gefietst (in ieder geval beter dan het zweterige gelzadel van Terry, waar ik in 2008/2009 nog een tijdje op gefietst heb omdat dat op de fiets zat die ik toen gekocht had).
Mijn Brooks B17 Imperial vervormde het snelst van alle zadels die ik heb gehad. Door de spanbout te vervangen door een veel langere bout (een goedkoop bouwmarktexemplaar dat waarschijnlijk degelijker is dan die van Brooks), heb ik nu nog 5 à 6 cm over voordat verder aanspannen niet meer mogelijk is. Dit zadel zit nu op mijn tochtjesfiets. Het ziet er vervormd uit, maar zit nog heerlijk: 50 km zonder fietsbroek is geen probleem.
Mijn ervaringen met de GB Aspin Open heb ik in
dit topic beschreven.
Ook in 'natte' landen kun je dus jarenlang plezier hebben van een leren zadel, als je ze aan de onderkant met een beetje proofide (hiermee niet overdrijven: aan één potje van dit vet heb je voor jaren genoeg) invet en van boven afdekt wanneer je niet fietst (elke avond en bij regen ook overdag wanneer de fiets niet onder een afdakje staat). Dat geldt overigens ook voor 'droge' landen die geen woestijnklimaat hebben. Een wolkbreuk van een half uur, zoals je rond de Middellandse zee vaak hebt, kan funester voor een zadel zijn dan een hele nacht in de Schotse miezerregen.
Voordat je een zadel weggooit, kun je nog een reddingspoging wagen door het eerst een hele dag onder te dompelen in een emmer water en daarna in de oven bij 100 graden te drogen. Met deze methode lijken enkele fietsers hun zadel gered te hebben (zie
hier). Ik ben wel benieuwd hoe lang het leer na zo'n Guantanamo-Bay-methode nog goed blijft.