Pagina 1 van 1
Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: ma 21 mar, 2011 13:48
door Pauwels Mark
Op de beurs van de vakantiefietser in Retie zag ik bij Bikefeeling de
Flexdreamer. Het tweepersoonssysteem intresseerde me omdat mijn vrouw en ik reizen met pak en zak en onze tandem. We hebben dus maar beperkte mogelijkheden in volume. Het kan koud zijn in het hooggebergte en we hebben dus een dikke slaapzak nodig. Twee winterslaapzakken en twee matjes is echt wel een hele hap uit onze bagageruimte. De Flexdreamer lijkt daar al een betere oplossing voor. Maar is die wel goed?
Graag ervaringen.
Mark
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: ma 21 mar, 2011 20:23
door Wim
Dit is een wat minder elegante namaak van wat ik met Tatteljee ontworpen heb:
http://www.tatteljee.nl/tweepersoons.html
Wim
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: ma 21 mar, 2011 21:02
door Leon
Is die matrashoes nodig? Ik lig bijna altijd zo op het matje met de open slaapzak over me heen en heb toch geen last van tocht, eigenlijk net als thuis onder een donsdek. Dus als ik een slaapzak zou mogen ontwerpen* werd het eenvoudig. Een mummyvoeteneind waar alleen de voeten en onderbenen in hoeven en een beetje taps dekendeel, zonder muts, maar wel breed. Misschien zou ik er zelfs geen rits in willen. Tochtslurven zijn dan ook overbodig. Wel zou ik in de constructie van de zak graag iets willen hebben dat er voor zorgt dat het dons ook in de buurt van mijn schouders op zijn plek blijft.
Leon
*: leest Tatteljee mee?
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: ma 21 mar, 2011 21:13
door Wim
Hoi Leon,
Wij hadden vroeger ook een dekenmodel slaapzak als dekbed (met aangeritste tweepersoons lakenzak), en dat ging prima zolang het niet te koud werd. Zodra dat wel zo was merkte je de tocht langs de zijkanten. Daar wilde ik dus wat aan doen. Ik weet niet of ik je helemaal begrijp, maar volgens mij is wat Tatteljee en ik ontworpen hebben precies wat jij bedoelt. De bovenslaapzak is taps toelopend, een beetje als een mummie maar onder wel wat breder omdat hij vast zit aan de matrassen. Omdat je niet rechtstreeks iets aan de matrassen kunt ritsen zit daar een hoes omheen waarvan de bovenkant van comfortabel katoen is en de onderkant van ultralight nylon. Aan de zijkant ervan zit rondom een rits, net als aan de slaapzak. In ons geval zit er ook nog een zijden bovenlaken ingeritst. Kortom, het is lekvrij en dus warm ook als de temperatuur onder nul komt, maar als het warm is kun je de boel losritsen, en zelfs helemaal of bijna helemaal losritsen.
Wim
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: ma 21 mar, 2011 21:35
door Leon
Misschien komt het doordat mijn slaapzak (TNF pertex, dons) zo zacht is dat hij altijd om me heen valt dat het niet lekt. Ik vind het daarbij altijd erg prettig om niet opgesloten te zitten - ik ben een draaitype dat graag één arm naar buiten steekt (bij koud weer met handschoen
)
In mijn geval is het te verwarmen oppervlak van de mat kleiner, maar het is natuurlijk niet helemáál tochtdicht als ik beweeg.
Voor Mark: het ziet er interessant uit, maar het is een hele constructie. Schiet je er qua pakvolume en gewicht wel iets mee op?
Leon
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: di 22 mar, 2011 08:48
door Wim
Die van ons weegt voor twee personen iets van 1600 gram (inclusief lakens) en een temperatuurbereik tot iets onder nul. Het pakvolume is net als het gewicht vergelijkbaar met twee krappe ultralichte mummie slaapzakken van het type PHD Minimus, maar de ruimte in de slaapzak is veel groter.
Wim
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: di 22 mar, 2011 20:43
door Ronald van der Perk
Wij hebben jaren geleden bij Bever de voorloper van deze systemen gekocht. Een katoenen hoes met aan de onderkant nylon flappen waar je twee Thermarest matrasjes in schuift. Eroverheen wordt een donzen slaapzak van 1000 gram geritst. De Flexdreamer lijkt erg veel op onze hoes en is aangepast aan de nu verkrijgbare dikkere matrasjes en nieuwe materialen. Wij hebben dit altijd een comfortabel en warm systeem gevonden, ook bij lage temperaturen net onder nul hebben wij het nooit koud gehad en ik ben een koukleum. Het systeem van Tatteljee is, zoals Wim terecht opmerkt, nog warmer en comfortabeler. Met name de extra geisoleerde stroken aan de randen geven meer comfort en warmte bij heel lage buitentemperaturen, maar alles heeft een prijs. Het lastigste bij het kopen van een slaapzak is dat je eigenlijk niet weet wat voor jou persoonlijk voldoende isolatie is. De één heeft het sneller koud dan de ander en de cijfertjes die de fabrikanten geven zijn ook maar richtlijnen.
Ronald
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: wo 23 mar, 2011 22:59
door Marten
Ronald van der Perk schreef:Wij hebben jaren geleden bij Bever de voorloper van deze systemen gekocht. Een katoenen hoes met aan de onderkant nylon flappen waar je twee Thermarest matrasjes in schuift.
Die voorloper zagen wij ergens in de jaren '90 ook bij Bever: een simpele katoenen hoes van destijds meer dan 100 guldens. Een week later, een paar vierkante meters en twee ritsen armer hadden wij ook zo'n systeem. Voor pakweg 15 gulden en een half uurtje werk aan de naaimachine. Die hoezen gebruiken we nog steeds
Re: Slaapmat FLEXDREAMER
Geplaatst: do 24 mar, 2011 09:18
door Wim
Ook wij hebben het vele jaren met een zelfgemaakte oplossing gedaan: een kant en klare goedkope en lichte tweepersons lakenhoes waar we ritsen aan gezet heb, en daaraan een dekenslaapzak geritst als deken. Dat werkte prima, tot een paar graden boven nul. Toen die oude slaapzak echt versleten was, en toen we merkten dat we vaker en vaker ook heel vroeg in het voorjaar of heel laat in het najaar wilden kamperen ben ik gaan zitten verzinnen hoe je dit idee verder kon uitwerken en echt heel efficient maken. Het resultaat is de Tatteljee tweepersoons, die lichter compacter en ook nog goedkoper is dan twee eenpersoons slaapzakkken, en bete risoleert dan de traditionele isohoes (want in feite is dat wat die flexdreamer is). Als je niet in de kou gaat kamperen is een enkele dekensslaapzak met een lakenzak eraan warm genoeg en duidelijk goedkoper. Die flexdreamer hangt er volgens mij een beetje tusenin. Wel redelijk zwaar, en toch niet zo goedkoop. De oorzaak is dat dit systeem anders dan bij ons gebruik maakt van een brede mat. Dat doen ze omdat het met een platte dekenslaapzak een beetje moeilijk gaat. Bij het Tatteljee systeem is de slaapzak in feite als een soort cylinder gemaakt, en kun je dus met smallere en lichtere matjes werken.
Wim
p.s. en nee ik verdien er niets aan.