Nou vooruit dan:
Bannock is een plat brood wat eenvoudig te maken is en vele varianten kent. Aangezien er geen gist wordt toegevoegd kun je na het kneden van het deeg meteen gaan bakken, want het hoeft niet te rijzen. De huidige bannock vind zijn oorsprong in Schotland al bestonden er wellicht al wel lokale varianten. Het Schotse bannock recept is vervolgens ook heel bekend geworden in Noord-Amerika. De basisingredienten van bannock zijn: bloem, bakpoeder, zout en water, al worden bloem en bakpoeder tegenwoordig vaak vervangen door zelfrijzend bakmeel. Vele extra ingrediënten kunnen toegevoegd worden zoals suiker of bruine suiker, krenten, rozijnen, noten, siroop, etc. Bannock wordt doorgaans op open vuur of kolen gebakken maar kan uiteraard ook op een gasfornuis.
Ingrediënten
250 gram bloem
mespunt zout
2 eetlepels olijfolie
150 ml. water
2 eetlepels rietsuiker
1 eetlepel bakpoeder (backing)
1 ei
kruiden: bv; italiaans kruiden of provinciaals kruiden.
Variatie: Vervang de kruiden door bruine suiker en kaneel of door honing of een andere cxzoete siroop.
Bereiding
Meng alle gredienten door elkaar.
Het kan zijn dat je nog wat extra bloem moet toevoegen als het deeg nog te vochtig is.
Het deeg hoeft niet te rijzen.
Bedek een bodem van een grote koekenpan met olijfolie en laat goed heet worden. Maak een plak van je brooddeeg (of maak kleine hoopjes) en druk het deeg als een koek in de pan (1 tot 1,5 cm dik).
Bak het brood aan beide kanten mooi bruin en gaar, en laat het met de deksel op de pan op laag vuur nog even goed doorgaren.
Warm serveren, lekker met kruidenkaas of kruidenboter. Maar ook zonder iets lekker om te eten!