Ik ben fan van de Balkan, ook door het eten. Ik bedoel niet alleen het eten in restaurants, of het idioot lekkere fietsontbijt burek (bladerdeeg met kaas / vlees / spinazie / aardappelen / pompoen) maar vooral de kwaliteit van de groenten.
Landen als Kroatië en Bosnië hebben een heel ijzerrijke bodem en er worden door de kleine boeren geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Koop wel op de markt of langs de weg, want in de supermarkten vind je veel geïmporteerde groente uit Spaanse kassen.
Als je eenmaal een echte, rijpe tomaat hebt gegeten, dan wordt het moeilijk, terug in Nederland. In de zomer wil het nog wel eens lukken, maar over het algemeen krijg je hier niet iets dat zelfs maar in de buurt komt (ook na een week rijpen op de vensterbank).
Rozemarijn vind je langs de weg of op het kerkhof!
In de driehoek Kroatië / Slovenië / Hongarije worden varkens anders geslacht, waardoor er bloed in het vlees blijft zitten en dat levert een unieke smaak, erg lekker.