gevonden ziet er lekker uit
Bannock is een plat brood wat eenvoudig te maken is en vele varianten kent. Aangezien er geen gist wordt toegevoegd kun je na het kneden van het deeg meteen gaan bakken, want het hoeft niet te rijzen. De huidige bannock vind zijn oorsprong in Schotland al bestonden er wellicht al wel lokale varianten. Het Schotse bannock recept is vervolgens ook heel bekend geworden in Noord-Amerika. De basisingredienten van bannock zijn: bloem, bakpoeder, zout en water, al worden bloem en bakpoeder tegenwoordig vaak vervangen door zelfrijzend bakmeel. Vele extra ingrediënten kunnen toegevoegd worden zoals suiker of bruine suiker, krenten, rozijnen, noten, siroop, etc. Bannock wordt doorgaans op open vuur of kolen gebakken maar kan uiteraard ook op een gasfornuis.
Een variant op de bannock is de Australische Damper.
Recept:
Ingrediënten voor 2 porties Bannock
1 kop bloem
2 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel zout
Zo maak je de Bannock
Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg water toe tot je een deeg hebt. Kneed het deeg niet te lang. Doe wat olie in de pan/skillet/dutch oven en laat het warm worden. Maak een schijf van het deeg en laat rustig in de olie glijden. Bak de bannock langzaam gaar en goudbruin aan beide kanten.
Je kunt de bloem en bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Je kunt aan het deeg van alles toevoegen zoals krenten, rozijnen, spekjes, (bruine) suiker, fruit, etc.
Eet het zo of bijvoorbeeld met wat boter, honing of siroop.