Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Kwaliteitsgeil - Pagina 4 - Forum Wereldfietser

Kwaliteitsgeil

Martin E. van Doornik schreef: Hoge kwaliteit is best overdreven. Het kan dus heel veel minder, want ik overnacht altijd standaard in jeugdherbergen. Waar er geen een voorhanden is, zoek ik met tegenzin een klein hotelletje o.i.d. op. Scheelt dus enorm in gewicht. Het gaat erom dat ik tevreden ben met minder luxe en dure overbodigheden.
Tevreden maar dan wel met tegenzin? :wink:
Niet alle keuzes worden op rationele gronden gemaakt. Ook de keuze voor 'kwaliteitsgeil' niet. De keuze voor mooi, prettig of goed gevoel weegt bijna net zo zwaar.

Ook de keuzes op rationele gronden worden als het om een fiets + uitrusting gaat maar 'zelden' genomen op basis van volledige/voldoende informatie.
Een fiets is een buitengewoon complex product. Een fiets met kampeeruitrusting zeker.
Er zijn in Nederland maar een paar echt goede fietsenmakers. Bij iedere goede fietsenmaker die ik ken loopt maximaal één top monteur rond. Blijkbaar een moeilijke professie.
In een test van fietsen wordt het resultaat meestal uitgedrukt in subjectieve, niet meetbare termen: strak, soepel, direct, licht, lichtlopend, stug, snel, stijf, comfortabel. Er zijn maar een paar uitzonderingen zoals een doorboringstest van banden en de meting van de lichtopbrengst van een koplamp.
Nog lastiger wordt het omdat de ene proefpersoon een fiets ervaart als strak/direct en een ander ervaart dezelfde fiets ervaart als een stugge drilboor.

Resultaten zijn niet vergelijkbaar. De vraag 'had het avontuur minder indrukwekkend en inspiratievol geweest als je in bijv. een Eureka Bighorn had geslapen i.p.v. een Hilleberg...?''is daarom niet te beantwoorden.
Het liefst zou ik nog eens naast onszelf willen fietsen: gelijktijdig, naast elkaar op de Vittorio en de Santos. Maar dat gaat niet lukken, waarmee de vraag welke 'beter' rijdt altijd onbeantwoord zal blijven. Verder dan een subjectieve mening (kies voor Vittorio met 28'' zonder bepakking en voor Santos met 26'' met bepakking) kom ik niet.
Evenzo ben ik al 25 jaar op zoek naar het antwoord op de vraag waarom een 'col' van 280 meter tijdens onze eerste fietsvakanties zo'n enorme hindernis was én niet leuk. Nu, vele jaren later, dus ouder, maar ook met andere materiaal en met een andere psychologische instelling beschouwen we 280 meter als een leuk opwarmertje voor een echte beklimming. Kwam dat omdat onze Batavus behalve een beetje omhoog vooral ook in zijdelingse richting bewoog? Of omdat we niets kleiners hadden dan 42x28?

Weinigen hebben ervaring met verschillende producten en kunnen dus op basis van ervaring vergelijkingen maken. Niemand kan een goede vergelijking maken van alle producten. Alleen al omdat er heel veel tijd gaat zitten in het opdoen van ervaring als vakantiefietser.

Grappig is wel dat velen (ook in deze discussie) een mening hebben gebaseerd op geen ervaring: 'Magura remmen. Ik heb ze nooit gehad, ben altijd tevreden geweest met vbrakes. Dat leuke remkracht weegt nog meer ook. Nodig? Nee'.
Ik heb maar twee keer in mijn hele leven een maximale remkracht nodig gehad, één keer met de auto, één keer met de tandem. En dan blijkt dat méér remkracht altijd beter is dan minder remkracht: 30 cm is niet veel marge!
Of: 'Gps heb ik ook niet, gewoon omdat ik kaart en kompas veel leuker vind'. Heb je dan (voldoende) ervaring met gps denk ik dan? Heb je vergeleken? Ik heb 20 jaar ervaring met alleen een papieren kaart en 10 jaar met een gps. Volgens mij kan ik nu de vergelijking maken.

Aan de andere kant: de waarde die je toekent aan een keuze is grotendeels subjectief en als dat oordeel (gevoel) positief is, dan is dat al heel wat. Los van de feiten.
Er is nog nooit een tent van mij de lucht in gegaan. Essentieel is dat ik het vertrouwen heb dat dat ook niet gaat gebeuren. Dat vertrouwen bepaalt of ik wel of niet slaap tijdens een storm.
Hetzelfde geldt voor een afdaling met meer dan x km/uur. Dat doe ik op basis van vertrouwen, niet op basis van feiten. Overigens hebben we wel een keer bewust een 'paniek stop' gemaakt als test: tandem, volle bepakking met Bob bij 60 km/uur. Dat geeft dan wel een beetje objectief vertrouwen.

Voor ons speelt ook de leeftijd nog een rol. We hebben allebei 'voldoende' ervaring met mindere kwaliteit en daardoor ook voldoende problemen/uitdagingen meegemaakt.
Deze – negatieve - ervaringen dragen er toe bij dat we bij de keuze van een nieuwe fiets (+ uitrusting) proberen dergelijke ervaringen in de toekomst te voorkomen.
Wat dat betreft kan ik me helemaal niets voorstellen bij wat Scheeltje schrijft: 'Als er iets stuk gaat onderweg (in europa) is het toch juist ook een uitdaging om het op te lossen en gewoon verder te gaan? dat is juist het beetje primitieve van fietsvakanties'.
Uitdagingen ga ik wel aan (met goed materiaal) voor zover die met vakantie/fietsen/wandelen te maken hebben. Reparaties onderweg, op zoek gaan naar onderdelen zijn helaas een soms noodzakelijk kwaad, maar niet leuk.

Kwaliteits- en functionele eisen worden hier soms iets te makkelijk op één kwaliteitsgeile hoop gegooid.
Onze functionele eisen: Rohloff (maar ik denk niet dat het slim is om als je 14 versnellingen wilt hebben, te kiezen voor een merk X versnellingsnaaf, zo die al bestaat), Magura, Son, Edeluxe, BikeBuddy, zo stijf mogelijk frame, combi pedalen, verende zadelpen achter (maar op basis van ervaring geen Airwings meer en dus (...) Cane Creek en dus (...) duurder en dus (...) hopelijk betere kwaliteit).
Al onze functionele wensen bij elkaar moeten wel draagbaar blijven en daarmee is lichtgewicht ook een functionele noodzaak geworden. Deze eis wordt weer gerelativeerd doordat wij in een vakantie gemiddeld 1 op de 3 dagen met bepakking fietsen en de andere twee dagen (rondje vanuit de camping) zonder bepakking. Dit betekent dat we comfort zwaarder laten wegen dan lichtgewicht.

Kwaliteitseisen: CSS velgen, Tubus voordrager (maar achter is dat 'slechts' een Topeak, omdat de Tubus achter niet past), Chris King balhoofd, Hilleberg (maar de Tarra is óók één van de weinige tenten die aan al mijn functionele eisen voldoet (koepel, langslaper, voldoende ruimte, makkelijk opzetten in slecht weer en maximale ventilatie) en de mooiste tent die ik ooit gezien heb, de Hilleberg Staika/Allak, werd door Anke binnen 2 minuten afgekeurd. Helaas voor mij: voldoende kwaliteit maar functioneel afgekeurd). En ook hier geldt weer: ik kan alleen maar hopen (mede op basis van testen en ervaringen van anderen) dat ik die verwachte kwaliteit ook inderdaad krijg en niet meer zoals bij onze oude VE25 na iedere echte regenaanval een natte slaapzak. Want dat laatste is niet leuk, of beter gezegd: dat laatste vind ik niet leuk.
Marianne sloeg de spijker op de kop op de vorige pagina. Dat was precies mijn drijfveer om dit topic te starten... :wink:
Marianne schreef:Laat ik nu het vermoeden hebben dat een aantal mannen hier op het forum ook behoorlijk van "tierlantijnen" houdt.
Zijn daar geen vrouwen bij dan? :o
Marjan schreef:
Martin E. van Doornik schreef: Hoge kwaliteit is best overdreven. Het kan dus heel veel minder, want ik overnacht altijd standaard in jeugdherbergen. Waar er geen een voorhanden is, zoek ik met tegenzin een klein hotelletje o.i.d. op. Scheelt dus enorm in gewicht. Het gaat erom dat ik tevreden ben met minder luxe en dure overbodigheden.
Tevreden maar dan wel met tegenzin? :wink:
Ik bedoel tevreden met de fietsuitrusting. Ik heb eens ondanks herhaalde aanmeldingen vooraf (geen antwoord, wel open volgens de FUAJ-gids) een jeugdherberg in de Franse Loirestreek gesloten aangetroffen. Omdat het augustus was, dé drukke vakantiemaand voor de Fransen, kon ik na veel zoeken (o.a. geïnformeerd bij Syndicat d'Initiative, de Franse VVV) slechts één heel duur hotel vinden: 74 euro excl. maaltijden! Een aanslag op mijn fietsbegroting. Dat nooit meer! :evil:
ankeric schreef:Niet alle keuzes worden op rationele gronden gemaakt. Ook de keuze voor 'kwaliteitsgeil' niet. De keuze voor mooi, prettig of goed gevoel weegt bijna net zo zwaar.

Ook de keuzes op rationeel gronden worden als het om een fiets + uitrusting gaat maar 'zelden' genomen op basis van volledige/voldoende informatie.
Een fiets is een buitengewoon complex product. Een fiets met kampeeruitrusting zeker.............etc etc......
_________________
Anke & Eric, Tandem Santos Double Travel
Heeft Anke óf Eric dit nu geschreven? :lol:
Is ons onderschrift niet duidelijk genoeg?

GGaaaaaaaaaaaaappppppppppppppp.......................
Ik ben toch aardig tegendraads als ik de meeste fietsen op dit forum zie. Niet zozeer qua budget maar qua keuzes. Geen aluminium maar staal, geen Shimano maar Campagnolo (aangevuld met wat gespecialiseerde onderdelen). Tent en slaapzak van Decathlon (gaat verbazend lang mee) en niet van een gerenommeerd scandinavisch merk. Fietsbroeken heb ik zowel van Bioracer als van Decathlon.
Op andere gebieden ga ik voor goed. Dus een Brooks zadel en een SON voornaaf. Ik rij vaak lang en ook in het donker. Als je een keer gewend bent aan goed licht wil je dat ook op je vakantiefiets hebben.
Voor Ivo zijn de kwaliteitskeuzes dus een keuze voor een stukje betrouwbaar fietsen. Lang en ook veel in het donker in het zadel, dus een Brooks en SON leveren betrouwbaar licht en een comfortabele zit. De andere producten zijn goed genoeg zoals ze zijn van Decathlon, dus een duurder product levert niet meer gemak voor Ivo.

Sorry, was even analyserend. :oops:
@Robertjan, lijkt het nu maar zo, of ben je nu aan het goedkeuren dat fietsers de dure spullen uit jouw lijstje nodig hebben. Ik had eigenlijk verwacht dat je Ivo op de vingers zou tikken met zijn Son dynamo en hem had verteld dat een Shimano ook wel goed genoeg is. :twisted:
En dan hebben we het er nog niet over gehad dat het metalen pompje op een (nietgenoemde) Primus-brander voor mij betrouwbaarder is gebleken dan het meermalen vervangen plastic pompje van de MSR-brander ...
Ik weet toevallig dat Ivo ook randonneurs-evenementen fietst (/organiseert?), tot aan de 1600km lange Parijs-Brest-Parijs toe. Hij heeft dus een zekere behoefte aan betrouwbare verlichting en een goede zit. Daarom vind ik het eerlijk dat hij aangeeft Decathlon-spullen voldoende te vinden voor veel kampeerwensen.
:wink:
Ik moet zeggen dat ik verbaasd ben over de levensduur van m'n Decathlon tent. Ik kocht hem vooraf aan een reis door het Altaj-gebergte, met de gedachte deze tent in Siberië achter te laten na de te verwachten, korte, levensduur. Nu, 6 jaar later, is de tent nog altijd meer dan voldoende en een voor een solokampeerder aangenaam ontwerp en gewicht. Helaas niet meer in productie.
Robertjan schreef:Voor Ivo zijn de kwaliteitskeuzes dus een keuze voor een stukje betrouwbaar fietsen. Lang en ook veel in het donker in het zadel, dus een Brooks en SON leveren betrouwbaar licht en een comfortabele zit. De andere producten zijn goed genoeg zoals ze zijn van Decathlon, dus een duurder product levert niet meer gemak voor Ivo.

Sorry, was even analyserend. :oops:
Helemaal niet erg, ik gaf een voorzet voor de analyse ;)
Wat ik hiermee wil aangeven is dat de verhouding tussen kwaliteit en prijs, levensduur en gewicht voor iedere fietser anders is en per onderdeel van de uitrusting verschillend. Je manier van rijden en je bestemming bepalen waar je de nadruk op legt. Je technische capaciteiten bepalen eveneens een deel van je keuzes. Iemand die graag zijn versnellingen aanpast aan het te verwachten terrein/doel van de rit zal eerder gaan voor een goede derailleurversnelling, iemand die hetzelfde materiaal overal wil gebruiken kan gebaat zijn met een Rohloff naaf.
Klopt, maar volgens mij (en anderen :wink:) zijn er nog steeds best een aantal mensen op dit forum, die niet willen toegeven dat ze best vaak duurdere spullen kopen zonder dat het hun fietsplezier verhoogt. Ze willen gewoon dat kopen voor de heb... :D
Hi Arno,

Hoezo kwaliteitspompje ???
Hoe krijg jij die stuk dan .... van Msr bedoel ik ??
Ik heb mijn MSR Whisperlite na 20 trouwe dienstjaren dit voorjaar wel vervangen door een Primus.
De pomp van MSR was nog steeds hartstikke goed, de brander was echter na 3 revisie's wel echt op ... ik wilde dus gewoon een ander en koos voor de Primus, een dure omdat die zich veel beter laat regelen.
Inderdaad, ook ik ben ben met 3 Koga's en 1 Santos, 1 Batavus, Western Mountaineering slaapzak, Therma-Rest en een Primus brander, titanium pannetjes en andere gadgets best wel een beetje "kwaliteitsgeil".... of ik vind het gewoon mooi !!
Is toch niet erg ??? .... ieder z'n keus, als we maar lol hebben in onze hobbie .

Gr, Gerard
ieder z'n keus, als we maar lol hebben in onze hobbie .

Amen
GerardH schreef: Hoezo kwaliteitspompje ??? Hoe krijg jij die stuk dan .... van Msr bedoel ik ??
Ik heb mijn MSR Whisperlite na 20 trouwe dienstjaren dit voorjaar wel vervangen door een Primus.
Ik vermoed dat jouw MSR Whisperlite hetzelfde grijze pompje heeft dan de mijne, de grijze gaan niet stuk. De pompjes die daarna bij de Whisperlite zaten hebben vaak aanleiding gegeven tot klachten.
Robertjan schreef:Klopt, maar volgens mij (en anderen :wink:) zijn er nog steeds best een aantal mensen op dit forum, die niet willen toegeven dat ze best vaak duurdere spullen kopen zonder dat het hun fietsplezier verhoogt. Ze willen gewoon dat kopen voor de heb... :D
Kopen voor de heb kun je ook een rationele keuze noemen :roll: :wink: :lol:
Zelfs het niet willen toegeven dat kun je een rationele keuze noemen, veel politici en ambtenaren zijn er steengoed in.
Leon
Gelukkig ging het mij er ook niet om het iemand te laten zeggen. Ik ben gewoon altijd erg nieuwsgierig, en was benieuwd of mijn vermoedens bevestigd zouden worden. :wink:
Ik ben net naar Recycle geweest om een nieuw voorwiel met naafdynamo te laten spaken en zit me nu hevig af te vragen of ik de Shimano naafdynamo toch niet om moet wisselen voor de Son. Shimano heb ik gekozen vanwege prijs-kwaliteitverhouding (gebruik het licht voor woon-werkverkeer). Is dat kwaliteitsgeil of niet?

Punt is dat ik heel veel waarde hecht aan goede verlichting voor mijn woon-werkritten, omdat ik veel in het buitengebied rijd. Daarom heb ik ook gekozen voor Busch en Müller Cyo.