Additionally, paste this code immediately after the opening tag: knieblessure - Forum Wereldfietser

knieblessure

Hoi Allemaal,

Afgelopen weekend heb ik een blessure opgelopen aan mijn linkerknie na een ritje op de fiets. De dag na de training had ik pijn aan de buitenkant van mijn knie bij buigen en strekken. En als ik een tijdje met mijn benen gebogen heb gezeten en ik strek h’m dan hoor ik een knak.

Vandaag bij de fysiotherapeut langs geweest en die zegt dat ik vooral rust moet houden. Daarna kan ik starten met oefeningen en krachtraining. De fysiotherapeut wil ook nog naar mijn fietsafstellingen kijken.

Twee keer eerder heb ik te maken gehad met deze blessure, ook aan mijn linkerknie en door fietsen. Ik hoop dus dat het geen chronische aandoening is, want dat betekent einde fietsvakanties (slik).

Verschillende dingen heb ik al geprobeerd: rekoefeningen, rijden op lichtverzet en hoger zetten van het zadel, maar tot nu hielp niks.

Eind augustus wil ik met fietsvakantie en ben bang dat de knieblessure roet in het eten gooit. Heeft iemand tips of adviezen hoe ik het beste met deze blessure kan omgaan? Of als iemand eerder een dergelijke blessure heeft meegemaakt dan verneem ik graag hoe je hiermee bent omgegaan en hoe lang het duurde voordat je er van af was.

Hopelijk kan ik wat moed putten uit jullie antwoorden.

Marijn
Ik vraag me af of het zadel dan niet te hoog stond...?
En verder of de afstand in verhouding tot de getraindheid niet te lang was ?

Het kan ook zijn dat de spieren rondom die knie niet stevig genoeg zijn. Ondanks regelmatig fietsen. Dan werken mogelijk spierversterkende oefeningen. Maar die zal je dan wel van de fysio te horen krijgen.
Robertjan schreef: Het kan ook zijn dat de spieren rondom die knie niet stevig genoeg zijn. Ondanks regelmatig fietsen. Dan werken mogelijk spierversterkende oefeningen. Maar die zal je dan wel van de fysio te horen krijgen.
Inderdaad vraag het je fysio das beter dan de adviezen van leken. Desnoods vraag je een second opinion. Een vriendin van me had ook last van haar knie. Niet alleen kreeg ze de zekerheid dat ze niets verder kapot aan het maken was met fietsen maar ook oefeningen om de pijn en erger te voorkomen. En dat hielp. Ik hoop dat het voor jou ook zo is en dat je deze vakantie niet hoeft over te slaan.
marijneke schreef:Vandaag bij de fysiotherapeut langs geweest en die zegt dat ik vooral rust moet houden. Daarna kan ik starten met oefeningen en krachtraining. De fysiotherapeut wil ook nog naar mijn fietsafstellingen kijken.
Twee keer eerder heb ik te maken gehad met deze blessure, ook aan mijn linkerknie en door fietsen.
Wijze raad van de fysiotherapeut. Ik vraag me even af wat de lengte en hevigheid van je training is, hoe lang je daar (nu) al mee bezig bent en wat je in de winter fietst.
Sterke pezen en kniebanden kun je nl. niet zo snel trainen als spiermassa en rode bloedlichaampjes.
Leon
Leon schreef:
marijneke schreef:Vandaag bij de fysiotherapeut langs geweest en die zegt dat ik vooral rust moet houden. Daarna kan ik starten met oefeningen en krachtraining. De fysiotherapeut wil ook nog naar mijn fietsafstellingen kijken.
Twee keer eerder heb ik te maken gehad met deze blessure, ook aan mijn linkerknie en door fietsen.
Wijze raad van de fysiotherapeut. Ik vraag me even af wat de lengte en hevigheid van je training is, hoe lang je daar (nu) al mee bezig bent en wat je in de winter fietst.
Sterke pezen en kniebanden kun je nl. niet zo snel trainen als spiermassa en rode bloedlichaampjes.
Leon
precies, vraag 1 = deugt je zit?
vervolgens wat voor pedalen/schoenen heb je? Blokkeer je je knie niet als die wil draaaien
Hou je je knieen wel warm genoeg?
Hallo Marijn, ik heb heel mijn leven gevolleybald en daarbij mijn linkerknie flink verpest, ook het hardlopen ging niet meer zo best, dus toen maar een fietsje gekocht en jawel dat ging helemaal goed. Begin dit jaar een vakantiefiets gekocht, bepakt en bezakt wat gaan trainen en toen na 40 km kreeg ik ook ineens vreselijk pijn aan mijn rechterknie.....ik had ook het zelfde gevoel van shit daar gaat mijn fietsvakantie. Maar ja gewoon stoer (misschien wel dom) doorfietsen en 30 km verder begint ook ineens mijn linkerknie op te spelen. Ook beide aan de buitenkant. Nou ja gewoon niks zeggen tegen mijn vriend en gewoon doorfietsen. Nachtje kamperen en de volgende dag weer terug. Ik zag er vreselijk tegenop want we hadden 100 km te gaan. Vlak voor Breda dacht ik , dat wordt de trein en wat er gebeurt.......de pijn in mijn rechterknie ging ineens weg en jawel ca 30 km verder ging de pijn in mijn linkerknie over.......wonderbaarlijk. Ik had mijn aanhechtingen (of zoiets) gewoon overbelast. Ik voelde me weer helemaal gelukkig. En nadien geen last meer gehad. Dus fietsen is in de basis helemaal niet zo slecht voor de knieen. Nou ja zo heeft iedereen wel eens wat......en uiteraard sluit ik me aan bij de anderen hier, volg het advies van de fysio.

succes en sterkte

Kees
Halo allemaal,

Bedankt voor jullie reacties.

Een korte toelichting op mijn eerdere bericht.

Ik ben van huis uit een hardloper. Loop ongeveer 5 keer in de week 10 km. Dus mijn basisconditie is wel in orde. Van de winter 2 maanden 1 keer in de week fanatiek gespind en nergens last van gehad.

Pijn is vooral voorkant knie, buitenkant knieschijf naar mijn onderbeen. Als ik een tijd mijn benen heb gebogen dan hoor ik een harde knak bij het strekken

Ik wilde het fietsen rustig opbouwen omdat ik al twee keer eerder mijn linkerknie blesseerde door fietsen.
Heb de fiets een maand en fiets 1 keer in de week naar mijn werk (25 heen 25 terug). Lijk me niet een heel lange afstand.
Ook heb ik er op gelet dat mijn versnelling niet te zwaar stond afgesteld. Minimaal 70-80 omwentelingen per minuut. De fiets heb ik gekocht bij een fietsenmaker, die alles heeft doorgemeten (frame) en afgesteld aan de fiets (zadel).

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen ben ik toch weer geblesseerd geraakt.

De zit lijkt me oké (door fietsenmaker afgesteld), maar ga nu wel experimenteren met hoger zetten. Hij staat namelijk nu best laag naar mijn inzicht.

Ik gebruik normale schoenen met toeclips.

Enkele van jullie vroegen zich af of ik mijn knie blokkeer bij het fietsen. Wat bedoelen jullie daarmee?

Ook vroegen sommige zich af of ik mijn knie warm houd. Nee, maar hoe doe ik dat? (lange broek, zalf?). Of juist koel? (ijs?)

Natuurlijk volg ik de adviezen van de fysio: vooral rust houden. Maar als jullie tips of ervaringen met mij willen delen dan hoor ik ze graag. Jullie zijn de mannen en vrouwen met ervaring en dat is ook wat waard.

Marijn
marijneke schreef:Heb de fiets een maand en fiets 1 keer in de week naar mijn werk (25 heen 25 terug). Lijk me niet een heel lange afstand.
Die kilometers stellen voor een sporter als jij niets voor. Maar 1x per week is niet vaak. En ergens vermoed ik daarbij dat je die 25 km vrij fanatiek aflegt. Welke snelheid fiets je dan op vlakke stukken?
Fiets je ook op een alledaagse fiets? Heb je vóór die maand ook gefietst?
Die toeclips. Er zijn veel redenen om te geloven dat die geen kwaad kunnen, maar het is een eenvoudig experiment om ze een keer een paar maanden niet te gebruiken.
Wij kunnen hier natuurlijk niet zien of je nu te hoog of juist te laag zit. Mijn ezelsbrug is dat wanneer je bij een omlaag staand pedaal dat been helemaal (over)strekt, zonder je kont te draaien, je schoenzool ongeveer 15-30 graden met de hak naar beneden moet wijzen.
Warm houden is het devies. Een veel gebruikte richtlijn voor gezonde knieën is dat het pas boven de 15 graden kortebroekenweer is. Voor jou kun je daar beter wat aan toevoegen.
Groet,
Leon
marijneke schreef: Ik gebruik normale schoenen met toeclips.

Enkele van jullie vroegen zich af of ik mijn knie blokkeer bij het fietsen. Wat bedoelen jullie daarmee?
Het is niet ongewoon om een trapstijl te hebben waarbij de voet wat draaien wil ten opzichte van het pedaal. Fixeer je de voet zodat de hak niet naar binnen of buiten kan, dan kun je last van je knieen krijgen. Bij klikpedalen helpt het dan om schoenplaatjes of pedaalsystemen met meer 'float' te nemen. Gebruik je normale schoenen met zachte zolen die in het pedaal grijpen, dan kun je proberen de veters relatief los te laten zodat de voet in de schoen draait


Ook vroegen sommige zich af of ik mijn knie warm houd. Nee, maar hoe doe ik dat? (lange broek, zalf?). Of juist koel? (ijs?)
Thermometer boven de 16 graden? Dan pas voorzichting aan blote knieen denken
Heb je pijn wanneer je je knie belast (wanneer je kracht op dat been zet)? Of gewoon bij het onbelast strekken en buigen ook al?

In 1e geval lijkt t mij om een soort ontsteking/overbelasting van de aanhechting van de pezen te gaan (wanneer de inspanning niet geleidelijk genoeg opgebouwd wordt zijn spieren soms al krachtig maar de pezen nog niet, deze raken overbelast, ze kunnen de kracht van de spieren niet opvangen). Lauter rust lijkt me contraproductief en is enkel in het acute geval aangewezen (wanneer de pijn zo hevig is dat je gewoon niet kan bewegen/sporten), want je begrijpt wel dat van rust de pezen niet sterker gaan worden, integendeel. Eens de pijn weg is begin je opnieuw te sproten, deze keer met nog zwakkere pezen en hopsaa, nog sneller last... en zo raak je in een frustrerend straatje zonder einde. Als de acute pijn voorbij is zou je eigenlijk erg geleidelijk moeten opbouwen, daarbij alle regels die je wel kent maar (zoals zovelen) niet toepast in acht nemend (opwarming voordien, stretchen nadien, goede zithouding bij fietsen, goede schoenen en zachte ondergrond bij lopen). Je kan versterkende isometrische oefeningen doen (gecontroleerde krachtoefeningen waarbij de voet vaststaat). Pijn is niet noodzakelijk absoluuuut te mijden, de grens is echter wel dat je de dag nadien minstens dezelfde oefeningen moet kunnen doen als de dag voordien. Als je de dag nadien vroeger moet stoppen vanwege teveel pijn, dan heb je je de dag voordien geforceerd.

Soit, dit is allemaal niet zo simpel. Om te beginnen zou je eigenlijk naar een GOEDE sportdokter of misschien zelf beter een goede fysische geneesheer gaan voor het stellen van de juiste diagnose.

(Want als het niet over een overbelaste pees gaat, kan het misschien ileotibiale band-frictie syndroom zijn, -waarbij door het telkens opnieuw buigen en strekken van het been deze band aan de buitenzijde van de knie geïrriteerd raakt door de wrijving tegen onderliggend bot- en dan is de aanpak anders).

... om maar te zeggen, met een knie kan erg veel misgaan en het is moeilijk om over het internet een diagnose te stellen.
Loesje schreef:... om maar te zeggen, met een knie kan erg veel misgaan en het is moeilijk om over het internet een diagnose te stellen.
Dit is eigenlijk het beste antwoord van allemaal.
Ik snap dat je meer info wil over jouw persoonlijke situatie. En moet ook zeggen dat hier veel mogelijke problemen beschreven worden. Een vorm van overbelasting zal het wel zijn, bijkomend je eigen compensatie mechanismen van je lichaam die op de langere termijn juist tegen kunnen gaan werken (links compenseert rechts etc.)
Maar puntje bij paaltje slaat het nergens op om iets echt zinnigs te zeggen over jouw situatie. Hoe graag we dat ook zouden willen. Daarvoor moet je onderzocht worden door iemand die er verstand van heeft.
Devies is met verstand luisteren naar je fysio en bij twijfel een second opinion vragen bij een specialist. En adviezen van die dan braaf opvolgen.
Kl*te maar wel waar.
hallo,

Er is maar een goede remedie.Ga naar een sportarts.Meestal is rust roest.

Succes
Een sportarts met verstand van fietsen. Papendal?
Sportartsen biivoorbeeld die verbonden zijn aan het SMA.Dat staat voor sport medisch adviescentrum.Die vind je door heel nederland.Misschien ben je niet goed op de hoogte wat een sportarts voor je kan betekenen, maar aan sport gerelateerde klachten is hij de aangewezen persoon voor je.

gr. jaap
Meerdere mensen hebben al de pedalen aangekaard. Ik heb een soortgelijk probleem gehad. Ik heb SPD pedalen en nadat ik ze zo los mogelijk had gezet had ik nergens meer last van.