Hallo allemaal!

Goed nieuws voor de televisie reizigers onder ons.
Michael Palin reist in zes afleveringen door de Himalaya. Niet per fiets, maar de beelden zijn er niet minder om.
Op zondag avond om 21:05 op Belgie 2 (canvas).
Hier onder een stukje van de Belgische omroep Canvas.

Veel kijkplezier!!!

John.




Na Around the World in 80 Days, Pole to Pole, Full Circle, Hemingway Adventure en Sahara maakte Michael Palin met Himalaya andermaal een tot de verbeelding sprekende reisreeks. Hij trekt dwars door de hoogste en meest tot de verbeelding sprekende bergketen ter wereld. Vanuit Afghanistan reist hij via Pakistan, India, Nepal, Tibet, Bhutan en Birma naar Bangladesh.

Op zijn 3000 kilometer lange reis in de Himalaya passeert hij niet alleen adembenemende berglandschappen en eeuwenoude steden. Hij maakt ook kennis met wonderlijke culturen in afgelegen bergstreken.


De reisomstandigheden in het hooggebergte van de Himalaya zijn zo mogelijk nog onvoorspelbaarder dan die tijdens Palins vorige reizen. Ondanks alle tegenslagen en onvoorzienbare omstandigheden blijft Michael Palin zichzelf: een charmante en onweerstaanbaar grappige man met een charisma dat moeiteloos grenzen en culturen overstijgt.

Noord tot noordwest – Uitzending 10 oktober 2004.
Michael Palin steekt op de grens van Afghanistan en Pakistan de historische Khyberpas over, de oude poort naar het Indische subcontinent. Met de stoomtrein reist hij naar het wetteloze Peshawar, het centrum van de Pakistaanse wapensmokkel. In Noord-Pakistan is hij op 3000 meter hoogte getuige van een polowedstrijd tussen Chitral en Gilgit, twee rivaliserende bergsteden.

Wijze mannen uit het oosten - Uitzending 17 oktober 2004.
De reis begint in Concordia, een majestueus gletsjerdal aan de voet van de K2, de op één na hoogste berg ter wereld. Via de beroemde Karakoram Highway reist Michael naar het zuiden. Via Lahore steekt hij de grens met India over en daarna gaat het via de Sikh-hoofdstad Amritsar naar Simla, een traditionele zomerverblijfplaats uit de Britse koloniale tijd. Vandaar reist Michael door naar Srinagar in het woelige Kasjmir om tenslotte in Dharamsala op audiëntie te gaan bij de dalai lama.

Van Lumbini naar Lhasa – Uitzending 24 oktober 2004.
Michael bevindt zich nu in Nepal. Hij bezoekt er Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha. Vervolgens gaat hij een kijkje nemen bij de harde recruteringsproeven voor de Ghurka-regimenten. Een bergtrekking brengt hem naar het basiskamp van de Annapurna. Na een kort verblijf in het kosmopolitische Kathmandu begint de lastige reis naar Tibet en naar de voet van Mount Everest.

Op het dak van de wereld - Uitzending 31 oktober 2004.
De vierde aflevering begint in het geheimzinnige Lhasa, de hoofdstad van Tibet, maar inmiddels grotendeels een Chinese stad. Michael trekt met nomaden over het grote Tibetaanse plateau, volgt de loop van de Yangtse en steekt met een yakkaravaan de grens over naar Bhutan.

Van draken en yeti’s – Uitzending 7 november 2004.
Michael Palin bevindt zich in de afgelegen en gesloten bergstaat Bhutan. Hij wordt door leden van de koninklijke familie uitgenodigd op een spectaculair boeddhistisch festival. In de hoofdstad Timphu ontdekt hij waarom de Bhutanezen voor geluk kiezen, in plaats van voor vooruitgang. Zuidwaarts reizend, dwars door het land van sneeuwluipaarden en Yeti’s, komt hij uiteindelijk aan de oevers van de machtige Brahmaputra.

Theeplanters en koppensnellers – Uitzending 14 november 2004.
Michael reist via de theeplantages van de afgelegen Indische bergprovincie Assam naar de grens met Birma. Daar ontmoet hij een Engelsman die met een plaatselijke Naga-prinses trouwde. Hij bezoekt ook de tribale Konyaks, ooit beruchte koppensnellers. Michael sluit zijn lange reis af in Bangladesh, waar de grote Himalayarivieren Ganges en Bhrahmaputra uitmonden in de Baai van Bengalen. Hij heeft er het twijfelachtige genoegen de moesson mee te maken.


http://www.palinstravels.co.uk/static-181